Лариса Мудрак відповіла Кметику щодо цифрового конкурсу

4 Жовтня 2011
11008
4 Жовтня 2011
16:11

Лариса Мудрак відповіла Кметику щодо цифрового конкурсу

11008
Лариса Мудрак відповіла Кметику щодо цифрового конкурсу

Заступник голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Лариса Мудрак наголошує, що під час цифрового конкурсу голосувала за «Малятко TV». Про цей  йдеться у її  листі у відповідь на звернення генерального директора  каналу Володимира Кметика, у якому він просить роз'яснити причини, через які каналу відмовили у ліцензії на цифрове мовлення 18 серпня.

 

Нагадаємо, такі листи пан Кметик надіслав Ларисі Мудрак та Ірині Опілат. Його цікавило, «на підставі чого і в порівнянні з якими мовниками» члени Нацради заявляють про малу кількість власного виробництва і якість яких проектів викликає застереження членів Нацради.

 

У своєму листі у відповіль Лариса Мудрак зазначає, що з 5 годин власного продукту за добу 50% мовлення «Малятко TV» складають анонси, заставки, оформлення ефіру та реклама: «Інші 2,5 години - компіляція запозиченого відеоряду та накладених на нього музичних творів. Чи дійсно це повністю власний продукт? Питання дискусійне. Інше дискусійне питання - етичність спроби заробляти на маленьких глядачах, цитую: «Відправ СМС на номер 3505 з текстом 003, закачайте цю пісню на свій телефон». І це - у переважній більшості продукту власного виробництва».

 

Окрім цього, за її словами, на каналі є телеторгівля, тоді як « жоден дитячий закордонний канал такого собі не дозволяє».

 

Лариса Мудрак наголошує, що в ефірі телеканалу присутні передачі науково-просвітницького жанру, розраховані на дорослу аудиторію, що не передбачено ліцензією. Такий продукт, за її словами, складає більше 20% ефірного часу.

 

«Це такі програми, які не можуть вважатися дитячими по суті: передачі серії «Невідома Україна», передачі «Логос», виробництва «ТВ Просвіта» та телевізійна торгівля», - додала вона.

 

Наводимо текст листа повністю.

 

 

Лист Лариси Мудрак до Володимира Кметика

Генеральному директору «Малятко ТВ»   В. Кметику

 

Я дуже вдячна пану Кметику за його намагання розвивати в державі дитяче мовлення. Проте особисто я проти того, щоб вести діалог, висмикуючи цитати із контексту, як намагається робити п. Кметик. 

Члени НР, і я особисто, неодноразово заявляли, що розвиток дитячого мовлення є одним із головних пріоритетів в роботі Нацради.

Дитяче мовлення в Україні складається з автономних ліцензованих відрізків ефірного мовлення телерадіокомпаній. Є форматний супутниковий дитячий телеканал «Малятко», який всі знають. Є студії, що виробляють дитячий контент. Ми можемо дивитися 13 іноземних дитячих каналів, які транслюються згідно з Європейською конвенцією  про транскордонне телебачення. Більшість загальнонаціональних телеканалів України визначили у ліцензіях обсяги дитячих передач від 21 хвилини до 2 годин на добу. З 11 загальнонаціональних радіоканалів - 4 мають ліцензії з дитячими передачами. Частка дитячого мовлення на загальнонаціональних телеканалах становить приблизно 8% від щотижневого обсягу мовлення. У той час,  як у Європі вона вища в два рази.

Ми підняли на публічну площину і провели круглий стіл із проблем дитячого мовлення, 1 червня 2011 року. Проект «Положення про регулювання дитячого мовлення в Україні» винесений на громадське обговорення ­- наразі чекаємо пропозицій від мовників. До речі, від Вас, пане Кметику, нічого не надходило.

Певна база для розвитку дитячого мовлення в Україні є, але  трансляція програм часто суперечить бізнесовим інтересам телерадіокомпаній. Сьогодні це - не прибутково. Зі свого боку, Національна рада намагається заохочувати компанії, у межах своїх повноважень та з урахуванням норм чинного законодавства. Із затвердженням нової методики ліцензійного збору, наприклад, держава пропонує каналам збільшувати обсяги дитячого мовлення за певну знижку. Втім, тенденцій до позитивних змін замало. Це щодо стану соціальної відповідальності.

Тепер щодо власного виробництва каналу «Малятко». З 5 годин власного продукту за добу 50 відсотків мовлення на каналі - це анонси, заставки, оформлення ефіру та реклама. Інші 2,5 години - компіляція запозиченого відеоряду та накладених на нього музичних творів. Чи дійсно це повністю власний продукт? Питання дискусійне. Інше дискусійне питання - етичність спроби заробляти на маленьких глядачах, цитую: «Відправ СМС на номер 3505 з текстом 003, закачайте цю пісню на свій телефон». І це - у переважній більшості продукту власного виробництва.

Ще одне питання - наявність на форматному дитячому каналі телеторгівлі. Жоден інший дитячий закордонний канал такого собі не дозволяє.

Крім того, в ефірі телеканалу присутні передачі науково-просвітницького жанру, розраховані на дорослу аудиторію, що не передбачено ліцензією. І це більше 20 відсотків від загального ефірного часу. Це такі програми, які не можуть вважатися дитячими по суті: передачі серії «Невідома Україна», передачі «Логос», виробництва «ТВ Просвіта» та телевізійна торгівля.

До речі, під час цифрового конкурсу місце в регіональному мультиплексі вибороло «Дитяче телевізійне агентство» з Хмельниччини, у яких 100 відсотків дитячих програм власного виробництва.

І, на завершення, хочу підкреслити - Ви, пане Кметику, робите поважну справу - розвиваєте в Україні дитяче телебачення. Важливо, що б це був справжній розвиток ідей та технологій, а не сумнозвісний шлях «чим гучніше скандал - тим більше популярності». А лобіювати окремо взятий канал я не маю права. У мене є право віддати свій голос під час голосування . Свій голос, під час голосування в цифровому конкурсі, я віддала каналу «Малятко». Буду рада дізнатися не лише про Ваші судові позови до  Національної Ради, а й про Ваші успіхи, нові проекти, власні передачі та авторські сюжети.

 

З найкращими побажаннями,

Заступник Голови Національної Ради  з питань телебачення та радіомовлення

Лариса Мудрак

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11008
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
той хто дав взятку!
4586 дн. тому
От КОЗА!!!!!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду