Кшиштоф Зануссi: Хто уникає страху, той уникає правди

30 Вересня 2011
23518
30 Вересня 2011
13:40

Кшиштоф Зануссi: Хто уникає страху, той уникає правди

23518
Про ТБ, бізнес, кіно й соціальну відповідальність
Кшиштоф Зануссi: Хто уникає страху, той уникає правди

Відомий польський режисер часто буває в нашій країні. Цього разу він приїхав до Києва, щоб виступити з доповіддю для представників телевізійної галузі України на конференції «Телебачення як бізнес». Кшиштоф Зануссі належить до еліти світової режисури. Він зняв близько 40 кіно- й телефільмів, багато з яких визнані найкращими на престижних світових кінофестивалях. Картини Зануссі часто називають філософськими. Багато фільмів Зануссі -«Ілюмінація» (1973), «Спіраль» (1978), «Постійний фактор» (1980), «Життя як смертельна хвороба, що передається статевим шляхом» (2000) - порушують проблеми пошуку істини, вічних цінностей, самоти, страху смерті.

 

Можливо, не всі знають, що Зануссі деякий час працював при МЗС Польщі посередником між урядом і закордонними інвесторами. Він пояснював західному і східному капіталу умови роботи в пострадянській країні, звертаючи особливу увагу на несхожість менталітетів.

 

Характерна риса Кшиштофа Зануссі - доброзичливість, щирий інтерес до будь-якої людини, що спілкується з ним, готовність відкрити свій багатющий духовний світ. Його вирізняють аристократизм та інтелігентність.

 

- У різних умовах люди по-різному себе проявляють, по-різному поводяться. Поки є вибір чи вибори, порушення хрестоматійних цінностей очевидні. Мені особливо цікаво спостерігати те, наскільки Україна відрізняється і від нас, Росії, Чехії та Словаччини, - підкреслив Кшиштоф ЗАНУССІ. - У чому специфіка України й українського мислення, менталітету? Я це шукаю, інтуїтивно інколи знаходжу, коли бачу такі людські типи, які в інших країнах не помітив би. Відчуття свободи, яке є в українців, досить своєрідне. Коли ми говоримо в Польщі «козацька душа» - звичайно, маємо на увазі українських козаків і тих людей, які завжди були готові піти в степ і не хотіли підкорятися.

 

- Пане Кшиштофе, одна з останніх ваших робіт - фільм «Серце на долоні», в якому головну роль зіграв відомий український актор Богдан Ступка. Як вам працювалося над фільмом?

- Із Ступкою я працював уже вдруге. У Польщі цей актор дуже популярний. І незважаючи на те, що його рідна мова українська, він прекрасно грає як польською, так і російською мовами. «Серце на долоні» - про формування душі в «нового багатія». Він знятий спільно з Україною, компанією Sota cinema group, продюсер - Олег Кохан. Богдан Ступка блискуче зіграв роль олігарха (За цю роль актор отримав приз «Срібного Марка Аврелія» на Римському МКФ, а стрічку можна подивитися в київському кінотеатрі «Україна» 29 вересня, в рамках ретроспективи, присвяченої ювілею Богдана Сильвестровича. - І.С.) Для фільму «Серце на долоні» Ступка був мені необхідний (це важка роль, і мені була потрібна людина зі Сходу). Я жартую, що у нас у Польщі немає олігархів - тому я й підшукував таку людину, з «акцентом», аби глядачі повірили. За жанром «Серце...» - чорна комедія про багатство та бідність, кохання та ненависть... Сама співпраця з українською командою для мене була дуже яскравою, але потім з'явилися проблеми: міністерство не виконало своїх обіцянок, оскільки це вже було на рівні урядів, а не продюсерів. Хоча, на щастя, після двох років боротьби вдалося знайти вихід із ситуації. Поставлене завдання - показати душу України - Ступка виконав. Українці - це нація, яка заново визначає свій менталітет. І тому всі підробки і репродукції, які робляться (особливо нині в Росії), - вони, звичайно, завалюють тим, що було спільного між країнами колишнього Радянського Союзу. А мені цікава специфіка України - те, чим вона відрізняється від інших країн.

 

- На ваш погляд, яку роль відіграє ТБ для глядачів сьогодні?

- Сучасне телебачення має два аспекти. Це бізнес. Він має задовольняти потреби людей, щоб отримати прибуток. І в телебачення є місія. Вона полягає в формуванні глядачем власної точки зору і в його прагненні вдосконалити суспільство. Це стосується як суспільних, так і комерційних телеканалів. Хоча бізнес-складова є домінуючою в комерційних мовців. Суспільне телебачення на перше місце виводить саме місію.

 

- Що найголовніше потрібно знати тим, хто творить сьогодні кіно й телебачення?

- Я вважаю, що соціальна відповідальність є основним аспектом у створенні масового продукту. Іншими словами, існує певна шкала цінностей для кожного проекту. Всі, хто займається створенням сучасного кіно й телебачення, повинні чітко розуміти, що є загальним благом в їхньому суспільстві, їхній нації в даний час.


- Чи не було у вас такого моменту, коли, знявши черговий фільм, ви подумали: «Все, це межа моїх можливостей! Я душу вклав у цю картину!»?

- Практично всі мої картини кращі чи гірші. Але я завжди вважав, що їх можна робити краще. Якби мені довелося зробити роботу, яку я б вважав своїм шедевром, тоді б я замовк - після шедевра вже не варто псувати враження. Але цього не було.


- Нещодавно російська служба «Радіо Свобода» дискутувала на тему: наскільки важливим для мистецтва є реагування на те, що відбувається в країні. А як ви вважаєте: наскільки митець сьогодні має бути залучений до суспільного життя?

- Це необхідно, тому що наше суспільне життя складне й непросте. Якби була регулярна демократія, з цим було б набагато легше. Але якщо це вже переходить у розділ етики, а не політики - якщо з'являється такий феномен, як приниження нації та загальна брехня, тоді повчати неможливо. З іншого боку, завдяки засобам масової інформації люди, які займаються політикою й мистецтвом, завжди публічні. Люди звертають увагу на нас - тому ми повинні бути відповідальними. Неможливо бути відомою людиною, яку люди знають за якісь досягнення в мистецтві, але не знають про її життя. Якщо хтось вважає себе моралістом, але при цьому не платить податків, - люди відразу бачать, що там є якась неправда.

 

- Чи має бути в режисера самоцензура?

- Цензура не завжди буває на користь. Проте самообмеження має бути завжди у людини тому, що в нас є «звірячі» імпульси й їх треба обмежувати. У мистецтві треба мати відчуття міри. Художник, який утратив почуття міри, - поганий майстер. Це вже схоже на істерику.

 

- А що, на вашу думку, означає хороший фільм?

- Якщо після перегляду стрічки, прочитання книжки, прослуховування музики, після театру або кіно я краще розумію світ, у якому живу, отже, піднявся в духовній сфері вище, ніж до того, як ввійшов до зали, - це означає, що фільм був добрий. Річ, сказана до кінця, - це річ без таємниці. Недомовка - необхідність, якщо ми наближаємося до таємниці. В цьому є просто принцип, що стосується всього мистецтва: хто все сказав, той потрапив у дидактику, що суперечить мистецтву. Ми ділимося з глядачем, а не вчимо. Викладати треба в школі!

 

- А можна «приручити» глядачів до якісних стрічок?

- Це питання виховання людини: чи хоче вона зростати, чи вона задоволена тим, що є, й не бажає ставати розумнішою й чутливішою. Люди, які пройшли величезну еволюцію, - все покоління зараз дуже «піднялося» - вже втомилися й часто бояться нових завдань. Це важка публіка, бо вона не здатна докладати зусиль, щоб піднятися ще вище й замислитися, що та впевненість, якої вони досягли, не настільки цінна. Вони нагадують стомлених фізиків XIX століття, котрі сподівалися, що класична фізика вже все пояснила. Раптом прийшли ті, кого не чекали: Ейнштейн, Бор і ще декілька інших науковців, які заявили: «Ні, це все не так, як ви досі думали! Ми заново починаємо роботу, а це лише маленька частина, яка пояснює щось, але ще не все». Ми й сьогодні бачимо, як мало знаємо, а вже здавалося, що все. Людині, яка багато чого навчилася, це важко визнати.

 

- Ви вивчали фізику й філософію... й ви віруюча людина. Як це позначається на вашій роботі?

- Це краще критики скажуть. Якщо в мистецтві є щирість, тоді є й відображення. В цьому є якась гармонійність. Я переконаний, що віра має бути розумною, а розум не може бути закритим у вірі. Я часто з цим стикався в середовищі фізики - більшість моїх професорів були віруючими, але по-різному віруючими. Вони були відкритими для того, що є головним у вірі, - відчуття таємниці й відчуття святого... Якщо ми маємо саме цю чутливість - це найважливіше, а потім уже це набуває різних форм. Релігія - це форма цієї чутливості. Дивіться хороше кіно - це зробить вас духовно багатшими.

 

- Розкажіть, як виникла ідея роботи над фільмом про Івана Павла ІІ?

- Це було замовлення й необхідність. Це був мій громадянський обов'язок, зняти стрічку про великого поляка, котрий став Папою Римським, главою Католицької церкви. Не можна було сказати «ні», залишивши фільм якомусь американському режисерові. Я зробив так, щоб стрічка збігалася з назвою з далекої країни, щоб пояснити людям, звідки Іван Павло ІІ прийшов, що й хто за ним стоїть...

 

- Якщо казати про щирість, мені пригадалися слова Пабло Пікассо: «Хто сумний, той щирий». Чи вважаєте ви, що справжнє мистецтво має бути сумним?

- Ви торкнулися дуже небезпечного простору: про це можна дуже довго говорити. Якщо ми приймаємо те, що драма нашого існування не сумна, а страшна - звісно, нам буде зручніше піти з цієї драми. От і сьогоднішня культура - це культура постійного карнавалу. А ми не можемо дозволити собі постійний карнавал. Нам слід відважно дивитися на наші умови й на те, які ми слабкі й як ми від усього залежимо - від цунамі, світової кризи... Це тяжіє над усіма нами, але ми не розуміємо того, що це не сумно, а страшно. Суть у тому, що хто уникає страху, той уникає правди! Нас може рятувати надія, якщо хтось її має й вірить, що в усього цього є господар - Бог, і що це Його воля. А якщо хтось у це не вірить - ця правда ще страшніша - так, як це відчував Камю або інші великі люди минулого століття. Пікассо має рацію, але це не сумно, а страшно. Проте є ще й рівень поняття свого існування, який сам по собі є цінністю. У маленької тварини є перспективи щура. І якщо людина згодна жити в карнавалі - вона приймає перспективу «щура», для якого може бути лише карнавал.

 

- Сьогодні глобальні цінності нівелюються...

- Я думаю, що вони сходять навіть до примітивних людей, які далеко відстали від високого розвитку. Тому в глобалізації я бачу величезний шанс для людства, вона рятує наш розвиток. Глобалізація не варта індивідуальних переживань - це вже помилка людини. Процес сам по собі цього не визначає...

 

ДОВІДКА «Дня»

Кшиштоф Зануссі - режисер кіно, телебачення та театру, сценарист (Польща). Один із найвідоміших польських режисерів кіно, телебачення та театру, сценарист, викладач. У 1955-1959 роках був студентом фізичного факультету Варшавського університету, в 1959-1962 рр. - філософського факультету Ягеллонського університету в Кракові. В університеті Зануссі захопився ідеєю кіно, зняв одинадцять аматорських фільмів, дев'ять з яких було відзначено різними нагородами. З 1971 до 1981 рр. Кшиштоф Зануссі був віце-президентом Спілки кінематографістів Польщі. З 1980-го - директор і художній керівник кіностудії «TOR». Веде режисерську роботу в театрах Мілана, Палермо, Бонна, Кракова, Бремена, Сиракуз, Києва, Новосибірська, Рима тощо. 2007 року в Національному театрі ім. І. Франка поставив виставу «Маленькі подружні злочини».

 

Ігор Самокиш, «День»

Фото - «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ігор Самокиш, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23518
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду