Громадськість закликає владу не спотворювати законопроект про громадські організації

12:16,
24 Вересня 2011
9629

Громадськість закликає владу не спотворювати законопроект про громадські організації

12:16,
24 Вересня 2011
9629
Громадськість закликає владу не спотворювати законопроект про громадські організації
Громадські організації застерігають владу від зриву ухвалення демократичного законопроекту №7262-1 «Про громадські організації» та закликають Верховну Раду якнайшвидше ухвалити його без спотворення нинішніх демократичних норм. 

Громадськість наголошує, що ухвалення європейського закону про громадські організації є міжнародним зобов’язанням України, і має стати свідомим кроком на шляху до підписання Угоди про асоціацію.

Представники громадськості звертають увагу на те, що в Україні існують законодавчі перешкоди на шляху формування повноцінного громадянського суспільства, без якого неможливе функціонування демократичних інститутів. «Українська влада впродовж трьох років не виконує рішення Європейського суду з прав людини від 3 квітня 2008 року, який визнав українське законодавство щодо громадських організацій таким, що порушує право людини на об’єднання», – йдеться у зверненні.

Як писала ТК, громадськість  вимагала прозорого і відкритого розгляду проекту«Про громадські організації».

ТК наводить текст звернення повністю:

«Ми, представники громадських організацій України, занепокоєні можливим зривом ухвалення демократичного законопроекту «Про громадські організації» №7262-1. На робочій групі Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглядаються зміни, які можуть повністю спотворити документ, вже проголосований у першому читанні 17 травня 2011 року.

Громадськість наголошує, що ухвалення європейського закону «Про громадські організації» є міжнародним зобов’язанням України, і має стати свідомим кроком на шляху до підписання Угоди про асоціацію.

Громадськість звертає увагу на те, що в Україні існують законодавчі перешкоди на шляху формування повноцінного громадянського суспільства, без якого неможливе функціонування демократичних інститутів. Українська влада впродовж трьох років не виконує рішення Європейського суду з прав людини від 3 квітня 2008 року, який визнав українське законодавство щодо громадських організацій таким, що порушує право людини на об’єднання.

Українське законодавство про громадські організації ставить їх у значно гірші умови порівняно з бізнесом. Складні бюрократичні процедури, тривала реєстрація, територіальні обмеження діяльності, заборона господарської діяльності, надмірний державний контроль – це все тільки частина бар’єрів, з якими стикаються громадські організації у своїй діяльності.

Таким чином, громадські діячі:

- закликають Верховну Раду якнайшвидше ухвалити закон «Про громадські організації» без спотворення його нинішніх демократичних норм, який відповідає рекомендаціям Ради Європи CM/REC(2007)14;
- звертаються до інститутів Європейського Союзу порушити перед українською владою питання необхідності якнайшвидшого ухвалення Закону, у тому числі як умови підписання Угоди про Асоціацію;
- звертаються до дипломатів, представників Ради Європи та ОБСЄ з проханням на найвищому міжнародному рівні сприяти ухваленню демократичного законодавства для громадських організацій.

Громадськість висловлює переконання, що укладення Угоди про асоціацію без належних умов розвитку громадянського суспільства ставить під ризик виконання Україною своїх зобов’язань. Нинішнє законодавство унеможливлює ефективний контроль за владою та участь громадян у виробленні рішень».

Автори закликали громадські  організації приєднатися до звернення, аби
підтримати  законопроект  «Про громадські організації», спрямований на
покращення українського законодавства для ГО. Бажаючі можуть надіслати назву своєї організації та контакти на e-mail Ольги Чернявської olga [at]ucipr.org.ua.

Нагадаємо, що законопроект «Про громадські організації» був ухвалений парламентом у першому читанні 17 травня. Законопроект розроблений партнерством громадських організацій (Мережею розвитку європейського права, Центром громадської адвокатури, УНЦПД та ін.) у зв'язку з необхідністю конкретизувати процедури реалізації права на свободу об'єднання.

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду