Мовники просять депутатів перевірити законність цифрового конкурсу і відкрити структуру власності «Зеонбуду»

6 Вересня 2011
16944
6 Вересня 2011
19:32

Мовники просять депутатів перевірити законність цифрового конкурсу і відкрити структуру власності «Зеонбуду»

16944
Мовники просять депутатів перевірити законність цифрового конкурсу і відкрити структуру власності «Зеонбуду»

Представники телерадіоіндустрії звернулись до парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації з проханням перевірити законність проведення Національною радою з питань телебачення і радіомовлення цифрового конкурсу. Про це попросили члени Незалежної асоціації телерадіомовників на зустрічі з головою комітету Андрієм Шевченком 6 вересня.

 

Зазначимо, що 6 вересня обставини проведення та результати цифрового конкурсу мали стати однією з тем засідання комітету, але через відсутність кворуму (на засідання прийшов лише голова Андрій Шевченко) рішення комітету ухвалити не вдалося.

 

У відповідь на звернення мовників Андрій Шевченко сказав, що проситиме членів комітету звернутися з відкритим листом до Нацради, щоб вона аргументувала законність проведення цифрового конкурсу і роз'яснила його критерії, а також щоб до вирішення цього питання в судовому порядку поки що не проводила повторних цифрових конкурсів.

 

Крім того, голова запропонує комітету заслухати позачерговий звіт Нацради та провести парламентські або комітетські слухання про запровадження цифрового мовлення в Україні.

 

Представники телерадіокомпаній особливо наполягали на тому, щоб парламентський комітет посприяв в оприлюдненні структури власності провайдера чотирьох загальнонаціональних мультиплексів «Зеонбуд», яка досі не відома широкому загалу (як писала «Детектор медіа», власником провайдера є Planbridge Limited з Кіпру, за яким стоїть консорціум анонімних приватних інвесторів). Очевидно, з цього приводу буде надіслано депутатський запит від членів комітету.

 

Під час зустрічі піднімалося також питання обґрунтованості тарифів «Зеонбуду». На думку мовників, вони непомірно високі. Нагадаємо, що НАМ уже звернувся з приводу тарифів «Зеонбуду» до Антимонопольного комітету, й АМКУ зараз їх вивчає. Андрій Шевченко теж планує з'ясувати це питання в АМКУ і Національній комісії з питань регулювання зв'язку, а також поцікавитися щодо цього в Рахункової палати (оскільки платити провайдеру-оператору будуть і державні ТРК) і Державної податкової служби.

 

Телевізійники просять також народних депутатів звернутися до Конституційного суду щодо офіційного тлумачення норми закону «Про телебачення і радіомовлення» щодо пріоритетності чинних ліцензіатів при переході на цифру, а саме, чи повинні вони отримувати цифрові ліцензії шляхом переоформлення чи шляхом конкурсу.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 18 серпня Нацрада визначила переможців конкурсу на вільні місця в цифрових мультиплексах МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5 із загальнонаціональним покриттям. Було розподілено усі 28 місць. Вісім телекомпаній отримали право мовити у форматі підвищеної якості HD («Інтер», «Україна», «Кіноточка», ТОНІС, «Мега», Enter music, «МТВ Україна», «Банк ТV»).

 

16 та 17 серпня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення визначила переможців конкурсу на вільні місця в цифровому мультиплексі МХ-5 із регіональним покриттям. У декількох містах переможців не визначили, загалом залишилася 151 частота, а також 11 частот в обласних центрах, від яких відмовився канал UBR - на них Нацрада обіцяє оголосити повторний цифровий конкурс.

 

За даними НАМ, унаслідок конкурсу ліцензії не отримали 68 діючих регіональних та декілька провідних загальнонаціональних каналів (загальнонаціональна ТРК «Ера», регіональні «2+2», «Сіті», ТВі тощо). Натомість підтримані новостворені канали, що належать невідомим особам, та видані ліцензії всім існуючим державним мовникам. В західних областях не отримала ліцензію жодна існуюча приватна регіональна компанія.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16944
Читайте також
23.11.2011 13:03
Юрий Крайняк, для «Детектор медіа»
35 013
06.09.2011 14:14
Юрий Крайняк, ZN.UA
24 916
30.08.2011 13:55
Отар Довженко, zahid.net
46 433
19.08.2011 08:17
Микола Княжицький, «Блоги. Українська правда»
31 116
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду