Томенко хоче новим законопроектом захистити журналістів

1 Вересня 2011
11816
1 Вересня 2011
18:09

Томенко хоче новим законопроектом захистити журналістів

11816
Томенко хоче новим законопроектом захистити журналістів

31 серпня 2011 року народний депутат Микола Томенко зареєстрував у Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до статті 4 Закону України «Про судовий збір» № 9079 щодо ставок збору з позовних заяв про відшкодування моральної шкоди, повідомляє Інститут медіа права.

 

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила цей закон 8 липня. Громадськість закликала президента його ветувати і повернути на доопрацювання, адже він, на їхню думку, відкриває дорогу до мільйонних позовів проти ЗМІ.

 

Відповідно до проекту, якщо позивач заявить суму моральної шкоди до 50 розмірів мінімальної заробітної плати він сплатить судовий збір у розмірі 1 відсотку ціни позову, але не менше 0,2 розміру мінімальної заробітної плати (197.00-492.49 грн.). Якщо заявлена сума становитиме від 50 до 100 розмірів мінімальної заробітної плати розмір збору збільшиться до 5% (2462.50-4925 грн.), а у випадку  подання заяви про відшкодування моральної шкоди з ціною позову понад 100 розмірів мінімальної заробітної плати - 10 відсотків ціни позову (від 9850 грн.).

 

Нагадаємо, що 1 листопада 2011 року набирає чинності новий Закон України «Про судовий збір», ухвалений на заміну декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито». В новому законі не була відображена раніше запроваджена система стримувань щодо необґрунтованих позовів проти ЗМІ. Відтак, сплативши від 197 до 2955 грн. (0,2-3 розміру мінімальної заробітної плати) заявник може висувати багатомільйонні суми моральної шкоди з метою закриття неугодних йому медіа.

У липні 2011 року Інститут медіа права спільно з іншими громадськими організаціями публічно зверталися до президента скористатися правом вето щодо цього закону і виправити цей недолік, однак закон було підписано.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11816
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергій Гузь
4613 дн. тому
Для журналістів в регіонах що 5 000 грн, що 5 000 000 грн - однаково великі гроші. Проблема не в розмірі судових позовів, а в самій судовій системі. Треба зробити наші суди такими, щоб люди їх не боялися.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду