Кіно на державні кошти

30 Серпня 2011
23927
30 Серпня 2011
17:20

Кіно на державні кошти

23927
Державна агенція з питань кіно завершила перегляд кінопроектів, що претендують на державне фінансування. Експертна комісія на чолі з режисером Романом Балаяном протягом чотирьох днів відбирала найперспективніші проекти. Переможці конкурсу, яких оголосять наприкінці тижня, зможуть отримати свою частку з 70 мільйонів гривень, виділених урядом на кіновиробництво до 2012 року.
Кіно на державні кошти

У неділю, 28 серпня, на Трухановому острові у Києві конкурсна комісія переглянула 51 кінопроект і визначила тих, хто зможе знімати своє кіно на державні гроші. Тим завершився другий тур Конкурсу кінопроектів, ініційований Державною агенцією з питань кіно (Держкіно). Переможців оголосять 1-2 вересня.

 

5 хвилин для презентації фільму

 

Стартував конкурс 15 червня. Умови його проведення та відбору істотно відрізнялися від традиційної для українського кіно процедури розподілення коштів. За умовою відбору, з 15 червня по 15 липня учасники конкурсу здавали у Держкіно пакет документів, що мав містити синопсис, сценарій, режисерське та продюсерське бачення, маркетингову стратегію і  бюджет фільму. Експертна комісія, сформована Державною агенцією, виставляла бали за кожен поданий проект, підсумувала їх і визначила учасників другого туру. Таких виявилося півсотні.

 

 

Другий тур, власне презентація відібраних кінопроектів, відбувалася у формі пітчинг-сесій. На розширеному засіданні Експертної ради, до складу якої входили українські митці, режисери і продюсери майбутніх фільмів,  презентували свої проекти у категоріх: документальне, ігрове, анімаційне, і окремо - дебютне кіно. Кожен із учасників мав по 5 хвилин для того, щоб розповісти про проект, режисерське рішення, можливу подальшу прокатну чи фестивальну долю фільму, а також відповідали на запитання Експертної комісії.

 

А судді хто?!

 

Родзинкою конкурсу виявилося те, що деякі учасники були одночасно й членами Експертної комісії. Голова Держкіно Катерина Копилова наголосила, що такі «подвійні агенти» за свої проекти голосувати не зможуть. Таких експертів-конкурсантів виявилося четверо. Це режисер Роман Ширман із проектом фільму «Тепер я буду любити тебе», режисер і продюсер Олена Фетісова з проектами «Параджанов», «Констанс і Казимір», режисер і продюсер Володимир Тихий і його фільм «Зелена кофта», а також його альманах «Україно, goodbye!» й режисер і продюсер Світлана Зінов'єва з фільмом «Час життя об'єкта в кадрі».

 

До честі журі, особливу увагу Експертна комісія приділила дебютним фільмам, серед яких 3 неігрових, 12 ігрових короткометражних і 3 повнометражних. Якщо дебютант заявляв про бажання знімати свій перший фільм на плівку, експерти просили обґрунтувати це рішення, оскільки , на їхню думку, «дебют у кіно - це поки іспит на «режисера». І за словами голови комісії Романа Балаяна, «для дебютантів не є визначальною прокатна доля фільму». Найбільшу реакцію журі викликали фільми дебютантів Максима Буйницького та Дмитра Мойсеєва. 

 

Після завершення останнього дня пітчингу, за загальним підсумком, буде сформовано остаточне рішення комісії щодо формування Програми виробництва та розповсюдження фільмів на 2011-2012 роки. Вже на початку вересня оголосять кінопроекти, що отримають державне фінансування з 70 мільйонів, виділених урядом на кіновиробництво.
 
 
Олеся Бортняк, «Радіо свобода»
 Ілюстрація -  «Радіо свобода»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23927
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду