Адміністрація президента: «Закон про врегулювання судового збору» не несе загрози для ЗМІ

30 Липня 2011
14359
30 Липня 2011
11:24

Адміністрація президента: «Закон про врегулювання судового збору» не несе загрози для ЗМІ

14359
Адміністрація президента: «Закон про врегулювання судового збору» не несе загрози для ЗМІ

Про це заявили в прес-службі Адміністрації президента, повідомляє «Українська правда».

 

«Закон не несе загрози для засобів масової інформації, оскільки гарантії їх діяльності, встановлені Конституцією і спеціальним законодавством, зокрема нещодавно ухваленим законом "Про доступ до публічної інформації", ніяким чином не обмежуються», - зазначається в повідомленні. 

 

«Водночас, посилення незалежності судів - додаткова гарантія свободи слова в Україні», - уточнили в Адміністрації. 

 

Водночас радник президента - керівник Головного управління з питань судоустрою адміністрації президента Андрій Портнов заявив, що «нема причинно-наслідкового зв'язку між зменшенням законом судового збору і тими побоюваннями журналістів, що це може вплинути на прийняття судами рішення щодо можливого відшкодування ЗМІ моральної шкоди».

 

«Даний закон не змінює процедуру доказування розміру моральної шкоди. Тому ми прогнозуємо, що кількість позовів про відшкодування моральної шкоди до журналістів не збільшиться, оскільки мова йде про різні предмети законодавчого регулювання», - зазначив Портнов.

 

Як відомо, президент Віктор Янукович підписав закон «Про судовий збір», який може зашкодити журналістам.

 

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила цей закон 8 липня. Громадськість закликала президента його ветувати і повернути на доопрацювання, адже він, на їхню думку, відкриває дорогу до мільйонних позовів проти ЗМІ.

 

Закон скасував норму законодавства, яку було введено після парламентських слухань про свободу слова і яка діє з 2003 року. Саме тоді змінами до Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито» було встановлено пропорційний до ціни позову розмір мита за позовами про відшкодування моральної шкоди, а саме 10% до найбільших позовів.

 

Це означало, що при поданні позову проти журналіста чи ЗМІ з вимогою відшкодувати мільйон гривень необхідно було спочатку сплатити мито в розмірі 100 тис. грн. Такі зміни зупинили хвилю позовів про відшкодування моральної шкоди, які часто призводили до закриття газет та інших ЗМІ.

 

Ухвалений Закон України «Про судовий збір» встановлює, що для позовів про відшкодування моральної шкоди розмір збору становить 1% ціни позову, але не менше 0,2 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 3 розмірів мінімальної заробітної плати. Це означає, що сплативши у листопаді 2011 році 2955 грн. збору, особа може висувати мільйонні позови проти ЗМІ та журналістів, що опублікували незручну для позивача статтю.

 

 Закон набуде чинності 1 листопада 2011 року.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14359
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду