Апеляційний суд залишив без змін вирок водію авто, у якому загинув Ігор Пелих

29 Липня 2011
13581
29 Липня 2011
16:58

Апеляційний суд залишив без змін вирок водію авто, у якому загинув Ігор Пелих

13581
Апеляційний суд залишив без змін вирок водію авто, у якому загинув Ігор Пелих

Апеляційний суд міста Києва залишив у силі вирок щодо Олега Кирилова, водія авто, у якому розбився журналіст Ігор Пелих. Нагадаємо, Шевченківський суд визнав його винним   та позбавив волі на дев'ять років.

 

Таке рішення 29 липня оголосила головуюча суддя Світлана Стрижко.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», суд першої інстанції завершився у жовтні 2010 року. Нагадаємо, обвинувачення висувалось за ч. 1 ст. 135 ККУ (ненадання допомоги постраждалим) та за ч. 3 ст. 286, яка передбачає, що порушення правил безпеки дорожнього руху, якщо вони спричинили загибель кількох осіб, караються позбавленням волі на строк від семи до 12-ти років із позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до 3-х років. Також суд задовольнив у повному обсязі цивільні позови представників потерпілих: тепер Олег Кирилов має сплатити на користь Інни Ісікової матеріальне відшкодування у розмірі 94134 грн та моральне відшкодування у розмірі 720 тис. грн; на користь матері загиблої Олександри Грінченко - 700 тис. грн; а на користь її чоловіка П'єра Колі - 900 тис. грн.

 

На початку року було подано кілька апеляцій на рішення першої інстанції.

 

Перша - від прокурора. Він просив суд з огляду на ступінь тяжкості злочинів винести засудженому суворіше покарання - 10 років ув'язнення. Водночас у апеляційній скарзі прокурора містилося прохання виключити у вироку обтяжуючу обставину - вчинення злочину у стані алкогольного сп'яніння.  Оскільки керування автомобілем у такому стані  вже є злочином 286 ККУ, що передбачає порушення правил дорожнього руху.

 

Сам засуджений просив суд пом'якшити покарання, оскільки він розкаюється. Також у своїй апеляційній скарзі він наголошує, що, на його думку, суд не довів, що він перебував у стані алкогольного сп'яніння. Нагадаємо, свідки у суді розказували, що він пив енергетичні напої, змішані з горілкою, та курив кальян. Також Олег Кирилов стверджував, що він  не залишав потерпілих без допомоги, а сам перебував у шоковому стані і залишив місце пригоди лише після приїзду швидкої. На засіданні суду першої інстанції у доповіді прокурора йшлось:  «Водій Кирилов утік із місця пригоди, залишивши дівчат (на той час ще була жива Олександра Грінченко) без допомоги в небезпечному для життя стані».  Також він просив зменшити розмір виплати моральної шкоди потерпілим: Інні Ісіковій до 60 тис. грн, а рідним Олександри Грінченко - до 200 тис. грн.

 

Також у справі була третя апеляція - Володимира Ратуша, представника Олександра Погрібного, водія машини, з якою зіткнувся Олег Кирилов перед аварією. Він оскаржував відмову у задоволенні його позову.

 

Під час судового засідання адвокати потерпілої  Інни Ісікової висловили сумніви у щирому каятті підсудного і наголосили на тому, що він намагався уникнути покарання, тому причин пом'якшувати вирок немає.

 

«Всі його дії були пов'язані з симулюванням епілепсії. Він дійсно втік з місця події, - сказав представник потерпілої Інни Ісікової Валерій Леськов, - Потім він надавав ці медичні довідки про епілепсію, підписані на той час вже померлим лікарем. Я надав ці докази».

 

Також пан Леськов стверджував, що Олег Кирилов ухилявся від сплати відшкодування. Однак представник засудженого Валерій Закрасняний  сказав, що Інні Ісіковій та родичам Олександри Грінченко кошти надсилали. Зокрема, було надіслано по 3 тис. грн кожній з родин.

 

Натомість Валерій Закрасняний просив суд зменшити міру покарання, щоб Олег Кирилов вийшов, міг працювати і сплачувати кошти потерпілим.

 

У своїх поясненнях та останньому слові Олег Кирилов ще раз попросив вибачення у потерпілих і зазначив: «Прошу суд надати мені можливість якомога швидше почати відшкодовувати шкоди потерпілим і призначити мені менше покарання. Як я вважаю - це десь 7 з половиною років. З приводу матеріальної шкоди, то ті гроші, які я маю відшкодувати, неможливо заробити за ціле життя, навіть маючи зарплату 5 тисяч доларів. Тому що сумарне відшкодування більше 2 мільйонів гривень. Я не розумію, звідки я можу їх взяти». Також він зазначив, що хотів би допомагати і дітям Ігоря Пелиха.

 

У результаті суддя відхилила апеляції потерпілого та прокурора.

 

У коментарях ТК представник засудженого Валерій Закрасняний зазначив, що ще не вирішено, чи буде подаватись касаційна скарга.

 

Нагадаємо, Ігор Пелих загинув 8 травня в результаті аварії в Києві на проспекті Перемоги. Два пасажири автомобіля Honda, зокрема Пелих та київська студентка Олександра Грінченко, загинули на місці. Ще одна пасажирка, Інна Ісікова, залишилась жива, але отримала тяжкі травми.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13581
Теги:
Читайте також
04.10.2010 13:24
Наталія Данькова
49 838
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду