В Олександрії місцева влада відрізає мережу кабельного оператора від електропостачання

22 Липня 2011
20674
22 Липня 2011
15:05

В Олександрії місцева влада відрізає мережу кабельного оператора від електропостачання

20674
Мер каже, що ТРК не має договорів, а компанія вважає, що на неї тиснуть
В Олександрії місцева влада відрізає мережу кабельного оператора від електропостачання

Кабельний провайдер ТРК «Контакт-ЛТД» з міста Олександрії Кіровоградської області заявляє про незаконне відключення його кабельних мереж від електропостачання за вказівкою мера. Натомість мер запевняє, що «Контакт-ЛТД» не мала угод на оренду каналів зв\'язку в третині підключених будинків і не мала договору на постачання електроенергії. Директор асоціації «Укртелемережа» Наталія Клітна вважає, що місцева влада в будь-якому разі діє неправомірно.

 

Директор ТРК «Контакт-ЛТД» Ігор Педань стверджує, що після усної вказівки мера співробітники комунального підприємства почали відрізати від енергопостачання їхнє обладнання в будинках, внаслідок чого тільки за декілька годин вдалося відрізати від мережі сотні абонентів. Про це йдеться в листі за підписом Ігоря Педаня, який отримала «Детектор медіа».

 

«Виконавча влада нашого міста оголосила справжню війну нашому телебаченню. Офіційні підстави для цього більш ніж спішні: нібито наша телекомпанія проігнорувала лист про необхідність укладання угод на обслуговування комунальним підприємством технічних каналів мовлення. Відзначимо тільки те, що в нас є чинні і ніким не розірвані договори і на оренду технічних каналів зв\'язку в багатоквартирних будинках, і на оплату компенсації комунальному підприємству за використання цих каналів», - пише директор провайдера.

 

Неофіційною версією того, що відбувається, у «Контакт-ЛТД» називають критику журналістами їхнього кабельного каналу дій місцевої влади, деякі з чиновників якої незаконно отримують у місті квартири, хоча вже мають власну нерухомість.

 

«Спроби пояснити правовий нігілізм ситуації призвели до того, що вже виконком власним рішенням наказав директору комунального підприємства відключати саме мережу ТРК "Контакт-ЛТД". Таких прецедентів в історії місцевої влади ще не було. При цьому ні суд, ні одне із силових відомств, у тому числі міліція і прокуратура не можуть надати проти нас жодного офіційного документа про порушення норм законодавства», - зазначає Ігор Педань.

 

Натомість олександрійський міський голова Степан Цапюк у коментарі «Телекритиці» заявив, що причиною відключення кабельних мереж «Контакт-ЛТД» є відсутність договорів на оренду каналів зв\'язку в третині будинків, а також відсутність договорів на постачання електроенергії.

 

«Після того, як я став міським головою, ми почали інвентаризацію по всіх напрямках. І в процесі інвентаризації з\'ясувалося, що в нас підключене обладнання до будинків. З\'ясувалося, що це телекомпанія "Контакт-ЛТД". Ми почали перевіряти, чи є угоди на використання мереж, на оренду каналів зв\'язку і чи є оплата за електроенергію. З\'ясували, що на 109 багатоповерхових будинків є договори на оренду каналів зв\'язку, а на 59 - немає, тобто відбулося самовільне підключення. І на всі будинки немає договорів на постачання електроенергії. На наші запити вони не відповідали. Ми подумали, що в них може бути договір з обленерго. Однак обленерго дав нам відповідь, що в них укладений договір тільки на постачання електроенергії до офісу ТРК, а на кабельні системи й підсилювачі в будинках - немає», - сказав пан Цапюк.

 

Він уточнив, що в інших кабельних операторів Олександрії договори на електропостачання укладені з обленерго.

 

За словами мера, він підписав лист до прокуратури, і прокуратура разом з міліцією зафіксували факт підключення кабельних мереж до електромережі. «Але щоб призупинити факт крадіжки, було прийняте рішення комунальному підприємству "Житлогосп", на балансі якого перебуває весь житловий фонд, до врегулювання питання відключити мережі "Контакт-ЛТД" від електропостачання», - зазначив він.

 

Окрім цього, як повідомив Степан Цапюк, питання «Контакт-ЛТД» було розглянуте на засіданні виконкому, який минулого тижня прийняв рішення розірвати з компанією чинний договір на оренду каналів зв\'язку.

 

За словами пана Цапюка, у подібну ситуацію потрапили також декілька інтернет-провайдерів Олександрії, але він не зміг уточнити їхні назви.

 

Директор асоціації «Укртелемережа» Наталія Клітна переконана, що виконком і комунальне підприємство не мали права приймати рішення про відключення мереж від електропостачання та розірвання угоди з компанією.

 

«По-перше, мені незрозуміло, про який договір оренди каналів зв\'язку йде мова. Кабельний оператор має власні мережі, які належать йому, навіщо він повинен брати дозвіл у мерії?», - запитує вона, хоча й припускає, що сторони мають на увазі угоду про доступ до будинкових мереж. Власне, в багатьох містах нині є проблемою номер один саме доступ операторів до житлового фонду, наголошує пані Клітна. За її словами, Національна комісія регулювання зв\'язку про це знає і зараз займається розробкою єдиних правил для ринку, а не своїх у кожного органу місцевої влади.

 

«По-друге, оператор, звісно, повинен мати договір на постачання електроенергії. Але не мер має перевіряти його наявність і відключати чи не відключати. Сама енергопостачальна організація повинна прийняти рішення про відключення, якщо виявить факт незаконного підключення», - додає пані Клітна.

 

У діях олександрійської місцевої влади вона вбачає ознаки втручання в роботу мережі, за що передбачена кримінальна відповідальність. «Для відключення потрібні серйозні підстави, і не мерія має приймати таке рішення», - наголошує директор асоціації. Вона радить провайдеру звертатися до правоохоронних органів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20674
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду