Аврахов сподівається, що Курдінович відновить реструктуризацію іномовлення

16 Червня 2011
18745
16 Червня 2011
17:09

Аврахов сподівається, що Курдінович відновить реструктуризацію іномовлення

18745
Нацрада призначила перевірку НРКУ через відсутність іномовлення українською
Аврахов сподівається, що Курдінович відновить реструктуризацію іномовлення

Генеральний директор Національної радіокомпанії України Тарас Аврахов сподівається, що новий голова Державного комітету телебачення та радіомовлення Олександр Курдінович відновить реструктуризацію іномовлення НРКУ та перенесе державне замовлення на виробництво радіопрограм із Всесвітньої служби радіомовлення України (ВСРУ) на перший і третій канали Українського радіо. Про це він сказав на засіданні Національної ради з питань телебачення і радіомовлення 16 червня.

 

Національна рада 16 червня призначила позапланову перевірку супутникового мовлення (іномовлення) НРКУ. Підставою для цього стали результати моніторингу, які зафіксували недотримання умов ліцензії в частині мови. За ліцензією 73% має становити українська, а фактично мовлення ведеться англійською (58%) та німецькою (41%) мовами.

 

Тарас Аврахов на засіданні Нацради, пояснив що НРКУ відповідно до рішення колегії Держкомтелерадіо розпочала оптимізацію структури. За його словами, відбувалося перенесення державного замовлення на виробництво програм із ВСРУ, яка є четвертим каналом Українського радіо (каналом іномовлення) на перший (УР-1) і третій («Культура») канали, відповідно, було перенесене мовлення українською мовою з української редакції ВСРУ на редакції першого і третього каналів. Але цей процес був зупинений наказом колишнього голови Держкомтелерадіо Юрія Плаксюка.

 

«Іномовлення українською - це імітація процесу. Адже українською мовою ми мовимо своїми трьома каналами. Найближчим часом новий керівник Держкомтелерадіо підпише всі документи, ми отримаємо перенесення державного замовлення і звернемося до Національної ради за переоформленням супутникової ліцензії», - заявив пан Аврахов.

 

Водночас він додав, що на даний момент НРКУ відновила на супутнику мовлення українською. «Здійснюється це не силами української редакції ВСРУ, а як додаткове навантаження підрозділами першого, другого і третього каналів НРКУ. Але ми все одно до вас звернемося за переоформленням», - пообіцяв він.

 

У коментарі ТК пан Аврахов пояснив, що нині НРКУ на супутнику мовить 11 годин на добу українською мовою, 8 годин - англійською, 3 години - німецькою і 2 години - румунською. Тож компанія має намір зафіксувати це в ліцензії, подавшись на переоформлення. Наразі за ліцензією українська становить понад 17 годин на добу, англійська - 3 години, німецька - 2 години, румунська - близько 2-х годин.

 

Що стосується української редакції ВСРУ, то вона, за словами пана Аврахова, до 17 червня має внести свої пропозиції щодо виробництва програм для діаспори на першому, другому і третьому каналах Українського радіо.

 

Нагадаємо, що на засіданні Верховної Ради 16 червня Олександр Курдінович повідомив, що цього дня НРКУ відновить іномовлення українською.

 

Нагадаємо, 25 травня згідно з наказом про оптимізацію роботи НРКУ українська редакція ВСРУ припинила мовлення на зарубіжні країни. Натомість у рамках дирекції інформаційного мовлення НРКУ створена редакція мовлення на закордон, яку очолив Михайло Білецький.

 

Світовий конгрес українців попросив українську владу скасувати рішення про припинення мовлення української редакції ВСРУ, яка є важливим джерелом інформації для діаспори. Відповідний лист конгрес надіслав 26 травня президенту Вікторові Януковичу, прем'єр-міністру Миколі Азарову, голові Верховної Ради Володимиру Литвину, голові Держкомтелерадіо Юрію Плаксюку.

 

30 травня Юрій Плаксюк заявив, що підписав наказ про призупинення ліквідації української редакції ВСРУ.

 

14 червня колектив української редакції іномовлення публічно виступив проти дій Тараса Аврахова, який «проігнорував останні рішення Держкомтелерадіо, в тому числі й щодо відновлення функціонування Головної редакції мовлення українською мовою Всесвітньої служби радіомовлення України у новому форматі». Наступного дня українська редакція виступила з вимогою до президента України Віктора Януковича звільнити Тараса Аврахова.

 

Раніше ТК повідомляла про наміри НРКУ ліквідувати українську редакцію ВСРУ. На думку генерального директора НРКУ Тараса Аврахова, ця редакція «дублює функції трьох програм Українського радіо». Водночас мовлення румунської, англійської та німецької редакції збережене.

 

З початку року ВСРУ припинила ефірне мовлення за браком коштів та залишилася тільки в інтернеті і на супутнику.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18745
Читайте також
23.09.2011 13:46
Мар'яна Закусило
24 266
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ТРК
4669 дн. тому
Дії Аврахова підпадають під державний злочин. Цікаво, що зробив би Медведєв та Путін, коли б тамтешній аврашков... прикрив би ГОЛОС РОССИИ
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду