Марина Врода: Я пообіцяла Гондрі, що не вб’ю себе «Пальмовою гілкою» і багато працюватиму

2 Червня 2011
21944
2 Червня 2011
20:24

Марина Врода: Я пообіцяла Гондрі, що не вб’ю себе «Пальмовою гілкою» і багато працюватиму

21944
Друга в історії України тріумфаторка Канн презентувала стрічку «Крос» журналістам
Марина Врода: Я пообіцяла Гондрі, що не вб’ю себе «Пальмовою гілкою» і багато працюватиму

Володарка «Золотої пальмової гілки» Каннського кінофестивалю у номінації «Короткометражні фільми» за стрічку «Крос», український режисер Марина Врода розглядає можливість зйомок повнометражної картини і підготовки документальних фільмів. Про це вона повідомила на прес-конференції з нагоди прем'єрного показу фільму «Крос» у київському кінотеатрі «Кінопалац» 1 червня.

 

«Планую писати сценарії. Перша людина, яка їх читатиме - Флоран (Флоранс Келлер - продюсер Марини Вроди. - ТК). Будемо шукати можливості реалізувати ці проекти», - сказала режисерка.

 

Флоранс Келлер і Марина Врода

Флоранс Келлер і Марина Врода

 

Розповіла журналістам Марина Врода і про історію створення фільму «Крос», який приніс їй нагороду в Каннах. Нагадаємо, за визначенням самої пані Вроди, фільм є спогадами авторки про її власні заняття з фізкультури. Хоча 15-хвилинна картина не зводиться до простої пробіжки і є своєрідним натяком на Україну - куди вона біжить і для чого? Засобами для донесення цієї ідеї є метафори. Так, маршрут кросу і «перешкоди» на ньому символізують життєвий шлях, а надувна куля на хвилях річки асоціюється з оточенням людини, яка перебуває усередині «атракціону». «Що важливіше - жити чи спостерігати життя? Мені хотілося б вважати, що реальність в цьому світі створила поезію», - каже режисерка.

 

Як розповіла Марина Врода, сценарій фільму вона підготувала влітку 2009 року, і розпочала співпрацю з Флоранс Келлер, як з людиною, «яка поділяє її погляди». Вона підкреслила, що свідомо не зверталася з питань фінансування до Міністерства культури, зокрема, через затягнуту процедуру. «Я довіряю Флоранс. Робити кіно треба з людьми, які з тобою розмовляють однією мовою», - сказала режисерка. За її словами, зйомки фільму обійшлися у 3,5 тис. євро. Затратною частиною став постпродакшн і виготовлення копій фільму. За словами Флоранс Келлер, остаточна ціна виготовлення копій може становити 30 тис. євро.

 

Флоранс Келлер, Марина Врода, Андрій Халпахчі

Флоранс Келлер, Марина Врода, Андрій Халпахчі

 

Флоранс Келлер тріумф «Кросу» надихнув на створення власної продюсерської компанії «Les 3 lignes». Як розповіла пані Келлер, вона співпрацює з Агенцією короткометражних фільмів. Продюсер зазначила, що ця організація за активної підтримки Центру кінематографії Франції понад 30 років опікується дистрибуцією короткометражних картин на телебаченні і в кінотеатрах, де такі роботи демонструють перед сеансами повнометражних фільмів або в рамках показу збірок короткометражних фільмів. «Якщо у Франції є структура, яка займається короткометражними фільмами, то це означає, що у Франції є люди, які за це боролися», - сказала Флоранс Келлер, закликавши присутніх представників української кіноіндустрії до наслідування.

 

До речі, зусиллями пані Келлер один з французьких каналів вже придбав права для показу «Кросу». Щодо України, то директор B&H Film Distribution and Consulting і власник мережі «Кінопалац» Боглан Батрух пообіцяв зробити «все можливе і неможливе» для прокатного майбутнього «Кросу» в українських кінотеатрах.

 

Прес-конференція

 

Під час спілкування з пресою Марина Врода поділилася і власними враженнями від участі у Каннському фестивалі. Зокрема, розповіла про знайомство з французьким режисером Мішелем Гондрі, який очолював журі короткометражних фільмів. «Запропонувавши мені випити келих шампанського, Мішель Гондрі запитав: "А ви точно не будете вбивати себе цією пальмовою гілкою?", позаяк чимало режисерів після здобуття цієї нагороди не докладали зусиль у роботі над собою, - сміючись, розповіла режисерка. - У відповідь я запевнила: "Ні, я працюватиму! Я вже давно вирішила!", і він сказав: "Ну гаразд, давайте!"».

 

Анн Дюрюфле, Марина Врода

Анн Дюрюфле, Марина Врода

 

Окрім журналістів, від імені Міністра культури і посла Франції Марину Вроду привітала радниця з питань культури та співробітництва Посольства Франції в Україні і директорка Французького інституту в Україні Анн Дюрюфле. Вона відмітила, що «Золота пальмова гілка» дозволить ще більше розвивати інтерес до українського кіно у Франції. Пані Дюрюфле доповнив директор Української кінофундації і генеральний директор МКФ «Молодість» Андрій Халпахчі, який нагадав про підписання угоди про спільне кіновиробництво між Україною та Францією. За його словами, дід міністра культури Франції Фредеріка Міттерана народився в Україні, і цього року міністр обіцяє завітати до Києва в рамках МКФ «Молодість», у конкурсній програмі якого візьме участь картина «Крос».

 

Андрій Халпахчі, Флоранс Келлер, Марина Врода

Андрій Халпахчі, Флоранс Келлер, Марина Врода

 

«Крос» не перша робота Марини Вроди. В її бекграунді це вже п'ята короткометражна стрічка після фільмів «Прости» (2003), «Клятва» (2007), «Дощ» (2007), «Сімейний портрет» (2006-2009). Її картини двічі брали участь у МКФ «Молодість» та в зарубіжних фестивалях. Разом з тим, як зауважила пані Врода, під час навчання у Київському національному університеті театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого мала проблеми з учбовою частиною (яка розподіляє бюджети для зйомок фільмів. -ТК). Своїм вчителем, окрім викладачів університету Михайла Іллєнка і Валерія Сивака, вона вважає режисера Сергія Лозницю, у якого була режисером масовки під час зйомок «Щастя моє». Серед улюблених режисерів Марини Вроди - Андрій Тарковський, Олександр Довженко, Сергій Параджанов.

 

Наступний показ «Кросу» відбудеться у рамках конкурсної програми фестивалю «Кінотавр», який відкриється в Сочі 4 червня.

 

Глядачі

 

Марина Врода, Флоранс Келлер

Марина Врода і Флоранс Келлер 

 

Нагадаємо, що «Крос» здобув «Золоту пальмову гілку» вдруге в історії українського короткометражного кіно. У 2005 році тріумфатором номінації став фільм «Подорожні» Ігоря Стрембіцького.

 

З відеорепортажем Богдана Кутєпова можна ознайомитися тут.

 

«Детектор медіа»

 

Фото Павла Довганя

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21944
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Chicane
4695 дн. тому
Смотрел "Дождь" Вроды - впечатления супер. Особая благодарность еще и оператору - Вове Иванову за эстетику вкус и красоту на экране. Низкий поклон.
??
4708 дн. тому
Кто-нибудь видел фильм? Как впечатления?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду