Правозахисник Чемерис повернувся з Білорусі

5 Травня 2011
8266
5 Травня 2011
11:12

Правозахисник Чемерис повернувся з Білорусі

8266
Правозахисник Чемерис повернувся з Білорусі

Український правозахисник Володимир Чемерис 5 травня повернувся з Білорусі, де він був затриманий напередодні, до України. Про це повідомляє «Українська правда».

 

«Я щойно прибув в Київ, їд у з автовокзалу додому. Я приїхав на автобусі, бо квиток на потяг у мене "згорів"», - розповів пан Чемерис виданню.

 

За словами правозахисника, білоруські правоохоронці звільнили його близько 11-ї години вечора 4 травня.

 

Нагадаємо, що Володимир Чемерис прибув до Білорусі на презентацію доповіді місії ОБСЄ щодо подій у Білорусі у грудні минулого року, коли було жорстко розігнано акцію протесту. Він був затриманий білоруськими правоохоронцями.

 

«Мені так і не пояснили, чому нас затримали. Тільки взяли пояснення про те, як я провів весь день у Мінську. Ніяких звинувачень пред'явлено не було», - розповів він.

 

За його словами, спочатку правоохоронці не збиралися нікого затримувати. «Але прийшла людина в цивільному, яка не представилась на наше прохання, видно це був працівник білоруського КДБ, який дав вказівку міліціонерам затримати нас незважаючи ні на що», - сказав він.

 

«Я думаю, що це була акція залякування», - додав він.

 

Він також розповів, що із ним затримали кількох громадян Росії та одного громадянина Білорусі. «Наскільки я знаю, росіян випустили, а доля білоруса ще невідома», - сказав він. За його словами, росіяни мають намір оскаржувати дії білоруських правоохоронців у суді, але він вважає такі наміри безперспективними.

 

На питання, чи приносили йому вибачення за затримання, Володимир Чемерис сказав, що такого не було. Правозахисник також не зміг відповісти, чи означає цей інцидент те, що йому тепер буде заборонено в'їзд в Білорусь: «Я питав, але вони нічого не відповіли. Це можна буде дізнатися, коли я спробую знов заїхати в Білорусь».

 

Водночас речник МЗС Олександр Дикусаров повідомив, що за інформацією, отриманою посольством України від компетентних органів Білорусі, до чергової частини надійшов дзвінок, що невідомі люди заносять у приміщення підозрілі речі. Усі, хто перебував поблизу офісу і в приміщенні, були затримані.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8266
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
хм
4739 дн. тому
ну если поездки по сопредельным странам с пространными речами - это и есть "правозащита", то актер Сивохо и певец Крылов - балерины...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду