Журналістика: неакадемічне навчання

27 Квітня 2011
11738
27 Квітня 2011
12:35

Журналістика: неакадемічне навчання

11738
Майбутні українські журналісти нарікають на брак практичних і корисних у професії знань. Кажуть, багато теоретиків, мало фахівців – практиків. Заповнити прогалину допомагають медіа-школи
Журналістика: неакадемічне навчання

Те, чого ніколи не отримати на університетських лекціях, можуть дати лише практикуючі журналісти. Ті, хто щодня стикається особливостями української журналістської кухні, охоче діляться досвідом. Німецький  фонд імені Гайнріха Бьолля в Україні підтримує медіа-школи для молодих журналістів. Перший триденний тренінг нещодавно пройшов у Києві в рамках проекту «Покоління 2020», розповідає Кирило Савін, керівник представництва фонду. «Цей проект є тим, що ми називаємо підтримкою громадянського суспільства в Україні. Ми домовились, що цей проект, медіа-школа, матиме регулярний характер щонайменше раз на рік, а можливо і двічі на рік», - каже Савін.

 

Участь у тренінгах обходиться студентам у символічні сто гривень. Тренери не отримують гонорарів, каже Ілона Довгань, співзасновниця проекту. «У нашій медіа-школі було багато експертів відомих, які працюють на «Українській правді», у «Детектор медіа», які працюють на телеканалах, які є учасниками руху «Стоп цензурі», які ділилися власним досвідом і розповідали про свою роботу і про ті ситуації, з якими вони стикалися. Ці люди є лідерами у своїй професії», - розповідає Довгань.

 

«За три дні - більше, ніж за кілька років університету»

 

Відвідувачі медіа-школи - здебільшого студенти факультетів журналістики різних вищих шкіл України. Студентка з Києва Юлія Боднар каже, що за три дні курсу отримала більше, ніж за кілька років в університеті. На її думку, найціннішим є те, що окрім лекцій відбувались неформальні зустрічі з відомими українськими медійниками, коли журналісти розповідали такі кулуарні історії, що не почуєш просто так на вулиці чи навіть в редакції. Йшлося на тренінгу про журналістські стандарти, про ситуацію зі свободою слова, розвиток інтернет-журналістики, про соціальні мережі. «У нас було дуже багато розмов щодо актуальності телебачення, преси, радіо, чи вони будуть жити далі, чи воно все перейде в інтернет. Після цього починаєш задумуватися, а чи ту ти професію обрав, чи саме правильну спеціальність. Ти починаєш під іншим кутом дивитися на інститутську освіту та брати тільки те, що тобі насправді буде потрібно. А не сприймати все підряд» - ділиться враженням Юлія.

 

По закінченні медіа-школи її учасники - як студенти, так і досвічені журналісти - мають нагоду спілкуватися між собою через спеціально створену сторінку на Facebook. Наступні майстер-класи, як очікується, відбудуться восени. Якщо Ви зацікавилися цією програмою, слідкуйте за повідомленнями на сайті http://2020.kiev.ua/index.php

 

Олександра Осипенко, «Німецька хвиля»

Фото: «Учасники руху "Стоп цензурі" про будні української журналістики знають як ніхто інший», http://www.dw-world.de

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олександра Осипенко, «Німецька хвиля»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11738
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду