НТКУ вибачилася перед нащадками художниці Примаченко за порушення авторських прав

5 Квітня 2011
21293
5 Квітня 2011
15:46

НТКУ вибачилася перед нащадками художниці Примаченко за порушення авторських прав

21293
Внаслідок тривалих перемовин НТКУ і родина Примаченко уклали мирову угоду
НТКУ вибачилася перед нащадками художниці Примаченко за порушення авторських прав

Національна телекомпанія України принесла вибачення родині художниці Марії Примаченко за порушення авторських прав. Про це йдеться на сайті каналу.

 

«Національна телекомпанія України приносить щирі вибачення родині Марії Примаченко, яка володіє виключними майновими авторськими правами на усі роботи художниці, за здійснені порушення авторських прав та використання і адаптації зображень творів Марії Примаченко без належного оформлення відповідного дозволу», - написав генеральний директор НТКУ Єгор Бенкендорф.

 

Під час організації та проведення дитячого «Євробачення-2009» НТКУ при оформленні графічних та поліграфічних матеріалів конкурсів використала найвідоміші твори майстрині наївного малярства, народної художниці України, лауреата Шевченківської премії Марії Примаченко. Через це нащадки художниці позивалися до телекомпанії.

 

«На жаль, використання означених творів та їх переробка були здійснені із порушенням майнових та особистих немайнових авторських прав на твори народної художниці та без належного оформлення дозволу від її спадкоємців та повноважних правовласників майнових авторських прав», - зізнався гендиректор НТКУ.

 

Як повідомив ТК адвокат позивачів Дмитро Коломойцев, внаслідок тривалих перемовин сторони (родина Примаченків - позивачі, НТКУ та ТОВ «Новаторфільм» - відповідачі) уклали морову угоду, однією з умов якої є визнання Першим національним факту порушення авторських прав на твори Марії Примаченко при проведенні дитячого «Євробачення-2009».

 

Як писала ТК, НТКУ використала фрагменти деяких творів Марії Примаченко: «Звір зубрій» (1983), «Летить Галка через балку...» (1972), «Коник-горбоник над землею літає» (1989), «Птах та риба» (1936-1937), «Довгошия звірина чухається, не думає, що зима буде» (1977), «Дівчина з козаком на прогулянці» (1982), «Молодий левик» (1979), «Дорогі космонавти, дарую вам червоні маки» (1983) тощо.

 

На сьогоднішні єдиними та повноправними правовласниками авторських прав на твори Марії Примаченко є лише три особи: невістка Примаченко Катерина Григорівна, а також онуки Примаченко Іван Федорович та Примаченко Петро Федорович. У суді вони вимагали компенсацію за порушення авторських прав в розмірі 8 млн 690 тис. грн та відшкодування моральної шкоди в розмірі 1 млн 300 тис. грн кожному.

 

Нагадаємо, за рішенням ЮНЕСКО 2009 рік було визнано роком Марії Примаченко.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21293
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
главврач
4768 дн. тому
а не жирно ли хотят ?миллон долларов.пусть на фрунзе 103 справку возьмут лучше.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду