У Білорусі після дзвінка про перевезення наркотиків арештували російського журналіста

27 Березня 2011
11633
27 Березня 2011
16:02

У Білорусі після дзвінка про перевезення наркотиків арештували російського журналіста

11633
У Білорусі після дзвінка про перевезення наркотиків арештували  російського журналіста
Російського журналіста, редактора інформагентства «Свобода» Олександра Лашманкіна звинувачують у «дрібному хуліганстві». Відповідне рішення виніс суд міста Орша (Білорусь), повідомляє УНІАН з посиланням на Міжнародну спостережну місію Комітету міжнародного контролю за ситуацією з правами людини в Білорусі. Пана Лашмакіна засудили до трьох діб адміністративного арешту. Крім того, проти офіційно акредитованого у МЗС Білорусі журналіста можуть порушити кримінальну справу за перевезення наркотиків, схожих на амфетамін. Він оголосив голодування. 
 
Як стало відомо, у п`ятницю, 24 березня, близько першої ночі в Орші на першій станції після перетину російсько-білоруського кордону Олександра Лашманкіна зняли з поїзда «Челябінськ – Брест» співробітники транспортної міліції. Причин затримання не пояснювали ні журналісту, ні правозахисникам, які телефонували в лінійний відділ Оршанського ВВСТ, де утримували журналіста Лашмакіна. Згодом з’ясувалося, що приводом для затримання став анонімний телефонний дзвінок про те, що журналіст начебто перевозив наркотики. Також у міліції повідомили, що у нього вилучили «схожий на амфетамін порошок».
 
Міжнародна спостережна місія має побоювання, що окрім справи про адміністративне правопорушення проти Олександра Лашманкіна може бути порушена кримінальна справа за «наркотичною» статтею. Правозахисники зауважують, що журналіст збирався відвідати Білорусь виключно з метою виконання своїх професійних обов’язків – висвітлення ситуації в країні в зв’язку з переслідуванням опозиції і представників громадянського суспільства після президентських виборів 19 грудня.
 
«Ми з нетерпінням чекаємо офіційної реакції російського посольства і МЗС Росії на рішення суду по справі Олександра Лашманкіна, який, за нашим переконанням, не скоїв нічого протизаконного. Викликає подив непослідовність органів влади Білорусі, які спочатку офіційно акредитували журналіста, а потім почали чинити йому перепони у виконанні професійних обов’язків. Ми будемо уважно слідкувати за розвитком цієї справи», – коментує представник Міжнародної спостережної місії в Білорусі Костянтин Баранов.
 
«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11633
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду