Хотів образити борців проти куріння, а образив журналістів

20:21,
24 Березня 2011
7834

Хотів образити борців проти куріння, а образив журналістів

20:21,
24 Березня 2011
7834
Хотів образити борців проти куріння, а образив журналістів
У своєму блозі на УП генеральний директор Української асоціації видавців періодичної преси, УАВПП, Олексій Погорєлов поставив під сумнів чистоту намірів людей, які на боротьбу проти куріння отримують гранти з фонду, заснованого Майклом Блумбергом.
У своєму блозі на УП генеральний директор Української асоціації видавців періодичної преси, УАВПП, Олексій Погорєлов поставив під сумнів чистоту намірів людей, які на боротьбу проти куріння отримують гранти з фонду, заснованого Майклом Блумбергом.
 
Дивно, що істерію навколо іноземних грантів продовжує член програмної Ради фонду «Відродження», якій заснований Джорджем Соросом.
Не треба лукавити, що керівник великої асоціації якось «випадково» опинився на сайті анти тютюнової ініціативи Блумберга. Скоріш за все, цю інформацію йому підкинули, щоб черговий раз спробувати дискредитувати організації, які борються проти тютюну.
 
У тому числі й напередодні підготовки до другого читання законопроекту № 5164 про повну заборону реклами тютюну, що і є істинною причиною публікації Погорєлова.
Хотілося б подякувати пану Погорєлову за чергове привернення уваги до того, що інформація про фінансування проектів на боротьбу проти куріння вже багато років євідкритою. Будь-яка організація в Україні, яка не пов'язана з тютюновою індустрією, може отримати грант із фонду Блумберга.
 
Натомість хотілося б, щоб інформація про гранти тютюнових компаній була так само відкритою.
Наприклад, на сайті УАВПП зазначено, що одним із головних партнерів асоціації є корпорація JTI – Джапан Тобако Інтернешнл. Проте відомостей, скільки саме грошей ця корпорація виділила на заходи УАВПП за останні роки, нам знайти не вдалося.
Може, пан Погорєлов, який так любить рахувати гроші в чужій кишені, нарешті оприлюднить ці суми або на своєму сайті, або попросить JTI зробити це на їхньому сайті?
 
Ззовні видається, що як борці проти куріння, так і організації типу УАВПП – отримують гроші від неукраїнських компаній. Але між цими джерелами фінансування існує принципова різниця.
 
Мільярдери Блумберг, Гейтс, Сорос самі управляють своїми компаніями й вкладають у боротьбу проти куріння власні гроші. Вони вже заробили стільки, що витратити наявні гроші лише на особисті потреби не можуть. І тому платять за те, щоб залишити по собі добру пам'ять, фінансуючи благодійні проекти.
 
На відміну від їхніх компаній, усі тютюнові корпорації належать або дрібним акціонерам, або, наприклад, міністерству фінансів Японії. Управляють тютюновими корпораціями наймані менеджери, які можуть дбати лише про збільшення прибутків на акцію, бо велику кількість акціонерів жодний інший привід об'єднати не здатен.
Тому, коли менеджер тютюнової корпорації пропонує акціонерам витратити частину їхніх статків – наприклад, на грант для УАВПП – він має довести, що ці благодійні гроші повернуться із прибутком.
 
А прибуток у даному випадку можливий лише за умови збільшення споживання тютюну, що неминуче призведе до зростання рівня викликаних тютюном хвороб і смертей.
170 країн, Україна в тому числі, які ратифікували Рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну, офіційно визнали, що повна заборона тютюнової реклами, стимулювання продажу й спонсорства – призведе до скорочення споживання тютюнових виробів.
 
Тому, щоб не втрачати «клієнтів», тютюновим компаніям вигідно фінансувати діяльність, яка гальмує введення такої заборони в Україні.
Погорєлов волає, що ось скільки грошей витрачено на боротьбу проти куріння, а яка від цього користь? Напевно, про ефективність вкладених грошей має турбуватися їхній власник, Майкл Блумберг. Але автор чомусь не пише йому листа, а турбує цією проблемою читачів УП.
Отже, подивимося на ефективність. При цьому, орієнтуватимемося не на кількість проведених заходів і охопленого населення, як це традиційно виглядає в звітах, а на об'єктивні дані про результат.
 
З початку 2008 року за підтримки фонду Блумберга Коаліція «За вільну від тютюнового диму Україну» проводить кампанію зі збільшення тютюнових акцизів, долаючи шалений спротив тютюнових компаній, які не шкодували на це грошей. Зокрема, у пресі розміщувалися замовні матеріали з особистими образами та наклепами на активістів антитютюнового руху.
 
Але акцизи все ж було підвищено.
І ось результат: у 2007 році надходження до державного бюджету від тютюнових акцизів складали 2,5 мільярди гривень, а в 2010 році – більше 13 мільярдів гривень. Тобто лише за минулий рік завдяки борцям проти куріння держава отримала більше 1 мільярда доларів.
 
Порівняйте цю суму з отриманими грантами, і ви побачите, що ці гранти багаторазово окупилися. І надходжень до бюджету навіть ще трохи більше, оскільки гранти виділялися відкрито – отже, українці, які їх отримували, платили податки до бюджету України.
Минулого року МОЗ оприлюднило звіт щодо поширеності куріння в Україні. До речі, кошти на це опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології, надав також фонд Блумберга. Згідно з результатами дослідження, з 2005 до 2010-го року кількість щоденних курців серед жителів України старших 15 років зменшилася з 14 до 10 мільйонів.
 
За даними Держкомстату, у 2007 році в Україні померло 762.877 людей.
Гранти Блумберга почали надходити 2008 року.
У 2010 році в Україні померло 698.235 людей – майже на 65 тисяч менше. Не знаємо, скільки саме життів було врятовано завдяки згаданому зменшенню поширеності куріння. Але навіть якщо через нашу діяльність лише в одну родину не прийшло горе – ми працювали недаремно.
 
Зрозуміло, що борці проти куріння отримують підтримку від іноземних фондів із причини катастрофічної нестачі грошей на охорону здоров'я й підтримку неурядових організацій, що працюють у сфері громадського здоров'я.
У 2009 році уряд ухвалив Державну цільову соціальну програму зменшення шкідливого впливу тютюну на здоров'я населення на період до 2012 року. Згідно з постановою кабміну № 940, на виконання заходів Програми 2010 року з державного бюджету мало бути витрачено 729,8 тисяч гривень. Проте фактично жодних коштів виділено не було.
 
Жоден з українських мільярдерів не заснував фонду, який склав би альтернативу фонду Блумберга.
Тютюновим корпораціям, звичайно, дуже хотілося би, щоб борці з курінням повний робочий день заробляли собі на життя іншою справою, а проти куріння боролися ввечері або на вихідних. На щастя, завдяки Блумбергу, боротися проти куріння в Україні можна професійно.
Нарешті, про найголовніше.
 
Про професійну і якісну журналістику, якою так переймається пан Погорєлов.
Він пише: »Сокращение возможностей для сотрудничества с компаниями (в данном случае – с табачными) однозначно приведет к дальнейшему ухудшению экономики СМИ и к сокращению затрат на качественную журналистику».
 
Із цієї фрази виходить два висновки:
1. Усі журналісти, які працюють у виданнях, що не отримують тютюнових грошей, не є професіоналами, бо «труд профессионалов банально нечем оплачивать«.
2. У Франції, Великій Британії та десятках інших країн, де давно заборонена реклама тютюну, журналістика вже багато років нібито є неякісною.
 
А щодо фінансових втрат ЗМІ зазначимо, що після введення в Україні з 1 січня 2010 року повної заборони реклами тютюну в друкованих ЗМІ, офіційні рекламні доходи преси зросли на 14%. Аналогічна картина спостерігалася й в інших країнах, де заборонили рекламу тютюну.
 
Багато років тому газета «Нью-Йорк Таймс» добровільно відмовилася від тютюнової реклами. І це був не лише моральний вчинок, але й добре прорахований комерційний хід. Демонстративна відмова від «реклами смерті» ще більше підвищила репутацію газети, а отже, і розцінки на розміщення реклами.
А Майкл Блумберг, фонд якого так не подобається пану Погорєлову – це не просто номер 30 зі списку світових мільярдерів Форбс. Він тричі обирався мером Нью-Йорку, проте, на відміну від Лужкова, він спочатку став мільярдером, а вже потім мером.
 
Панове журналісти, знайдіть в інтернеті біографію Майкла Блумберга, і ви побачите, що це ваш колега, якій навчився заробляти на інформації.
І ми віримо, що й в Україні згодом знайдуться свої Блумберги, які доведуть, що насправді професійні журналісти не клянчать гроші у «виробників смерті», а постачають якісну інформацію, яка покращує життя людей у нашій країні й привертає таку увагу, що рекламодавці корисних товарів стають до них у чергу.
Усі, хто поділяє наші погляди, можуть приєднатися до Маніфесту проти куріння. Цей лист відкритий для підписання.

Костянтин Красовський, для «Української правди»
Фото - www.pravda.com.ua
 
 
Автор висловлює подяку за участь у підготовці матеріалу Ганні Гопко, Сергію Гончару, Тетяні Андрєєвій, Андрію Скіпальському, та іншим членам коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну», спеціально для УП

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Костянтин Красовський, для «Української правди»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
mediadim
21:04 / 24.03.2011
идиотский заголовок. содержание, возможно, тоже, но лень читать
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду