За стан свободи слова експерти поставили Януковичу 3,8

23 Лютого 2011
19356
23 Лютого 2011
16:44

За стан свободи слова експерти поставили Януковичу 3,8

19356
За стан свободи слова експерти поставили Януковичу 3,8

Українські експерти оцінили перший рік президентства Віктора Януковича. У підрахунку оцінка виявилася радше негативною: за стан ключових індикаторів розвитку України з 10 можливих балів президент отримав 2,9.

 

Результати опитування, проведеного фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, було оголошено 23 лютого.

 

Найнижчу оцінку дістала гуманітарна політика влади (1,7), натомість стан корупції експерти оцінили як вкрай високий (8,9). Низькі оцінки здобули також рівень дотримання законності (2,4), соціальна політика влади (2,6), обстоювання інтересів України на міжнародній арені (2,6), стан свободи підприємництва (3), економічна ситуація (3,1), рівень демократії (3,2) та стан свободи слова (3,8).

 

Як зазначається у повідомленні фонду, найбільшу критику експертів  викликали  політично вмотивовані переслідування представників опозиції та тиск, який влада чинила на представників громадянського суспільства, в тому числі на учасників підприємницьких акцій протесту. Чималу критику з боку експертів отримало й згортання демократичних прав і свобод, зокрема свободи слова та права громадян на мирні зібрання.

 

Ще однією важливою тенденцією експерти назвали концентрацію влади в руках Президента та створення жорсткої виконавчої вертикалі, що, на їхню думку, мало як негативні, так і певні позитивні моменти. Водночас, методи створення більшості в парламенті та робота парламенту в цілому дістали суто негативні оцінки, адже це засвідчило втрату законодавчим органом своєї самостійності. Повернення до Конституції 1996 року за рішенням Конституційного суду також було оцінено дуже негативно, адже це відбулося з грубим порушенням чинного законодавства та внаслідок політичного тиску на суд.

 

Критичних відгуків дістав новий напрямок гуманітарної політики влади, яка, на переконання експертів, стала антиукраїнською. Намагання змінити зміст підручників з історії України, заперечення Голодомору, нівелювання ролі української мови та загальне розмивання української національної ідентичності були її найважливішими проявами.

Експерти не побачили реальної боротьби з корупцією протягом першого року президентства Віктора Януковича попри декларовані ним заяви. Натомість, її рівень лише зріс.

 

Проведена судова реформа також отримала негативні відгуки, адже посилила залежність судової системи від виконавчої гілки влади.

 

На міжнародній арені експерти відзначили переорієнтацію України в бік Росії, що було оцінено здебільшого негативно, адже це призвело до певного підпорядкування України національним інтересам Росії. Найбільше критики викликало підписання харківських угод, які подовжили термін перебування російського Чорноморського флоту на території Севастополя і, таким чином, частково обмежили суверенітет України.

 

Поміж небагатьох позитивних змін за перший рік президентського терміну Віктора Януковича експерти відзначили прискорення темпів підготовки до Євро-2012, декларування владою необхідності проведення реформ, прийняття закону про доступ до публічної інформації та посилення самоорганізації населення.

 

Відповідаючи на запитання, що б вони зробили на посаді Президента у першу чергу, експерти виокремили декілька пріоритетних рішень. По-перше, проведення реальної боротьби з корупцією; по-друге, створення сприятливих умов для розвитку малого та середнього бізнесу; по-третє, внесення змін до Конституції та проведення судової реформи; по-четверте, здійснення низки реформ у соціальній та гуманітарній сферах; по-п\'яте, обмеження влади олігархів та проведення люстрації політичної верхівки. Крім того, експерти звернули увагу на те, що влада повинна прислухатися до опозиції та представників громадянського суспільства під час вироблення та прийняття важливих рішень.

 

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва 10-20 лютого 2011 року провів експертне опитування «Перший рік Президента Віктора Януковича». Метою опитування було з\'ясувати думку експертного середовища стосовно першого року діяльності  президента Віктора Януковича. Критеріями оцінки слугувала стаття 1 Конституції України, де Україна визначається як «суверенна, незалежна, демократична, соціальна, правова держава». Усього було опитано 51 експерт.

 

Список експертів

 

  1. Антипович Олексій
  2. Бекешкіна Ірина
  3. Беліцер Наталія
  4. Березовець Тарас
  5. Биченко Андрій
  6. Боренько Ярина
  7. Буроменський Михайло
  8. Вишняк Олександр
  9. Вінніков Олександр
  10. Гарань Олексій
  11. Гонюкова Лілія
  12. Горбань Юрій
  13. Грабовський Сергій
  14. Гребенчук Юрій
  15. Дуцик Діана
  16. Жданов Ігор
  17. Зам\'ятін Віктор
  18. Климпуш-Цинцадзе Іванна
  19. Конончук Світлана
  20. Котигоренко Віктор
  21. Лещенко Сергій
  22. Луканов Юрій
  23. Ляпін Дмитро
  24. Ляшенко Олексій
  25. Лігачова Наталя
  26. Макєєв Сергій
  27. Марциновський Анатолій
  28. Міщенко Михайло
  29. Несенюк Микола
  30. Палій Олександр
  31. Перепелиця Григорій
  32. Полуйко Василь
  33. Понамарчук Дмитро
  34. Попов Ігор
  35. Потєхін Олександр
  36. Резнік Олександр
  37. Рибачук Олег
  38. Рябчук Микола
  39. Солодкий Сергій
  40. Солоненко Ірина
  41. Стегній Олександр
  42. Стоякін Василь
  43. Ткачук Анатолій
  44. Тодоров Ігор
  45. Толкачов  Олексій
  46. Харченко Ігор
  47. Чайка Роман
  48. Чумак Віктор
  49. Штукарін Сергій
  50. Яворський Володимир
  51. Якименко Юрій

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19356
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Anatol
4782 дн. тому
Неожиданные результаты. Оказывается власть власть печется о свободе слова больше(3.8) чем о защите украинских интересов за рубежом(2,6). Толи политики стали резко уважать прессу, или посчитали плохо?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду