Чверть українців бачить відсутність гарантій свободи слова, третина вважає стан свободи слова задовільним (опитування)

19 Січня 2011
14014
19 Січня 2011
12:22

Чверть українців бачить відсутність гарантій свободи слова, третина вважає стан свободи слова задовільним (опитування)

14014
Чверть українців бачить відсутність гарантій свободи слова, третина вважає стан свободи слова задовільним (опитування)

Близько 25% українців вважають, що в Україні немає гарантій свободи слова та преси. 42% респондентів переконані: журналісти, які пишуть на гострі теми, потребують захисту. Про це свідчать результати опитування, проведеного у грудні 2010 року дослідницьким інститутом ІFAK Ukraіne на замовлення української редакції Deutsche Welle.

 

12% респондентів вважають, що лише окремі діячі та ЗМІ не бояться висловлювати свою думку. 7% зазначили - ті, хто відкрито висловлюють свої переконання, наражають своє життя на небезпеку. 6% впевнені, що в Україні взагалі відсутня свобода слова. Інші 20% опитуваних заявили, що в цілому ситуація зі свободою слова «сприятлива», але деякі теми є забороненими. Третина українців вважають ситуацію зі свободою слова та преси в країні «задовільною». 17% відповіли, що обмежень на висловлення думок в Україні немає ні для кого. 5% респондентів не змогли відповісти на це питання.

 

 

Більшість опитаних засвідчили необхідність посилити захист журналістів. Так, 42% респондентів вважають за доцільне забезпечити захист працівників ЗМІ, які у своїх матеріалах звертаються до суперечливих тем. 23% українців висловилися за суворіші покарання для тих, хто перешкоджає роботі медіа. 21% респондентів зазначили, що політики мають бути лояльнішими до критики ЗМІ і у такий спосіб слугувати зразком для суспільства. Майже кожен п'ятий українець (19%) вважає за необхідне лібералізацію законодавства, яке регулює роботу засобів масової інформації. Схоже число опитаних (18%) виступають за розвиток культури ведення дискусії в країні. Кожен десятий (11%) вважає, що ЄС зокрема і Захід загалом зобов'язані гостро реагувати на наступ на свободу преси в Україні.

 

 

В опитуванні взяла участь одна тисяча осіб з 35 населених пунктів України. Сукупність опитаних відповідає структурі дорослого населення України.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14014
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду