Різдво у родинах білоруських політв'язнів

7 Січня 2011
33813
7 Січня 2011
09:55

Різдво у родинах білоруських політв'язнів

33813
Для 25 родин в'язнів внутрішньої тюрми КДБ Білорусі немає святкового настрою та радості на Різдво і Новий рік. Найкращим подарунком для них було б визволення їхніх рідних та зупинення кримінальної справи про масові заворушення у Мінську 19 грудня, за якою заарештували їхніх родичів
Різдво у родинах білоруських політв'язнів
Батько заарештованої журналістки Ірини Халіп Володимир Халіп святкові дні вважає для себе найважчими. «Вертухаї» КДБ сьогодні йдуть на три дні святкувати, каже він, тому жодної інформації від його доньки не буде. Повна ізоляція в’язнів КДБ триває, навіть листи не передають у слідчий ізолятор.
  
У СІЗО КДБ перебуває не тільки Ірина Халіп, але і її чоловік, екс-кандидат на президента Андрій Санніков. Їхній трирічний син Данік залишився у батьків Ірини, які оформляють над ним офіційне опікунство. 

«Маленький Данік поводиться дуже пристойно. Він вже зрозумів ситуацію, спробує до неї пристосуватися, переключив на нас усю свою ніжність, яку він мав до батьків. І лише питається, чи коли-небудь вони повернуться», – розповів про онука Володимир Халіп.
 
 
  
 
Володимир Халіп
 
Сам батько заарештованої кілька днів тому пережив операцію, у нього виявилося відшарування сітківки ока, пов’язане зі стресами, яких він зазнав. Тепер Володимир Халіп не може сам щось робити фізично, але допомогу пропонують різні люди.

«Ось тут ми відчули, що є білоруський народ, що є пристойні люди, їх дуже багато, вони телефонують, пропонують і гроші, і допомогу, до крамниці сходити, наприклад, чи підлогу помити, – каже він. – Ми самі поки що обходимося, але ця підтримка, це бажання допомогти, ці добрі слова – немає цьому ціни»

Ніяких святкувань на Різдво та Новий рік у родині Халіп не було, лише для Даніка зробили ялинку та запросили Зюзю – традиційного білоруського Діда Мороза.  
 

Горе спіткало і родину Міхалевичів  
 
 
 

Мілана Міхалевич 
 
Дружина іншого в’язня КДБ, Олексія Міхалевича, Мілана Міхалевич каже, що у їхній родині на Різдво, яке вони відзначили за григоріанським календарем, 25 грудня, була подібна ситуація. 

«Перший раз у житті у нас було Різдво без ялинки, без святкової вечері, без обіду на наступний день. Я обіцяла, що я щось приготую на обід, але 25-го у нас було два обшуки», – розповіла Мілана Міхалевич.

Прийшли співробітники КДБ Білорусі до Міхалевичів і на православне Різдво – 6 січня вони обшукували машину Олексія. 
 
У Міхалевичів ростуть дві доньки, старша Леся має 10 років, молодша Альонка-Домініка – рік і один місяць. Мала дитина уперше в житті побачила стільки незнайомих людей, і переважно це були співробітники КДБ. На руках у мами Альонка побувала і в міліції, і в пункті прийому передач.

Старша донька Леся дуже переживає за тата, у неї від стресу з'явився нервовий тік, який треба лікувати, зауважує Мілана Міхалевич. «Зараз ми вигадуємо різні зайняття, так, щоб день був розписаний, так, щоб з друзями зустрічалася, щоб листівки татові писала, щоб обов’язково вела щоденник – тато вийде і прочитає, чим вона займалася. А щоб вести щоденник, треба щось зробити за день», – розповіла дружина заарештованого. 

Батьки Олексія Міхалевича померли кілька років тому, і добре, що вони цього не бачать, зазначає Мілана Міхалевич.

«Ми дуже за нього переживаємо, найстрашніше – це невідомість, – каже вона. – Тому що адвокат його не бачив із моменту висунення офіційного звинувачення. Так що жодних новин немає, дізнаємося щось один від одного, намагаємося підтримувати контакти між собою – всі рідні тих, хто там перебуває». 

Шостого січня рідні білоруських політв’язнів не готували святкові вечері – вони ходили до послів країн ЄС із проханням створити міжнародну комісію щодо вивчення подій 19 грудня у Мінську, за які заарештували їхніх рідних, та застосувати проти Олександра Лукашенка якихось санкцій, допоки він не визволить усіх незаконно заарештованих. 
 
Валерій Каліновський, «Радіо Свобода» 
 
 
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Валерій Каліновський, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
33813
Читайте також
23.12.2010 14:58
Елена Милашина, Виталий Ярошевский, «Новая газета»
18 365
21.12.2010 18:00
Артур Смірнов, Христина Ніколайчук, «Німецька хвиля»
23 724
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду