Шведський суд видав ордер на арешт засновника сайту WikiLeaks, що публікує таємні документи про військові операції США

19 Листопада 2010
22589
19 Листопада 2010
11:15

Шведський суд видав ордер на арешт засновника сайту WikiLeaks, що публікує таємні документи про військові операції США

22589
Шведський суд видав ордер на арешт засновника сайту WikiLeaks, що публікує таємні документи про військові операції США

18 листопада Стокгольмський окружний суд видав ордер на арешт засновника сайту WikiLeaks, що публікує таємні документи про військові операції США, Джуліана Ассанжа. Його підозрюють у зґвалтуваннях і домаганнях. Далі має відбутися видача міжнародного ордера на арешт пана Ассанжа. Про це повідомляють «Українські новини» з посиланням на Lenta.ru.

 

Наприкінці серпня шведський суд уже видавав ордер на арешт пана Ассанжа, що завадило йому протягом кількох днів залишити країну. Однак згодо він був відкликаний, а звинувачення зняте. Розслідування відновилося вже після від'їзду австралійця зі Швеції. Слідчі заявили, що так і не встигли допитати підозрюваного.

 

Сам засновник WikiLeaks всі звинувачення заперечує, стверджуючи, що вони спрямовані на дискредитацію його імені та проекту. Раніше він заявив, що Пентагон хоче знищити його сайт і розвалити команду, яка працює над ним.

 

Ассанж намагався отримати в Швеції посвідку на проживання, проте йому відмовили. Зараз він має намір просити політичного притулку у Швейцарії.

 

Нагадаємо, що інтернет-ресурс, заснований австралійським програмістом Джуліаном Ассанжем 2006 року, опинився в центрі скандалу після того, як у липні 2010 року опублікував більше ніж 75 тисяч документів, що стосуються військової операції США в Афганістані, включаючи військові та дипломатичні звіти, які не мали стати надбанням громадськості. Згодом, у жовтні, на сайті з'явилося майже 400 тисяч документів, пов'язаних з війною в Іраку.

 

До кінця року сайт планує опублікувати ще близько 4 тисяч секретних документів, які стосуються різних країн, про що Джуліан Ассандж заявив на початку листопада на прес-конференції в Женеві. З його слів, у розпорядженні WikiLeaks є секретні матеріали щодо цілої низки інших держав, зокрема Лівану й Росії.

 

Тим часом армія США офіційно почала кримінальне розслідування витоків секретних військових документів, які були викладені на сайті WikiLeaks. Хоча голова Міноборони США Роберт Гейтс вважає, що опубліковані сайтом Wikileaks секретні дані про війну в Афганістані не призвели до розкриття критично важливої розвідувальної інформації, однак це може зашкодити інтересам США у сфері безпеки.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22589
Читайте також
15.12.2010 08:22
Татьяна Неймаш
51 982
11.12.2010 14:38
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
75 113
09.12.2010 11:55
Сергій Грабовський, «Українська правда»
13 442
03.12.2010 12:39
Володимир Кулеба, «Українська правда»
31 332
03.12.2010 11:32
Олександр Михельсон, «Українська правда»
28 089
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду