Сценарист фільму «Свіча Джеймса Мейса» позивається через гонорар. Його опоненти хочуть подати до суду за шантаж

12 Листопада 2010
18490
12 Листопада 2010
13:00

Сценарист фільму «Свіча Джеймса Мейса» позивається через гонорар. Його опоненти хочуть подати до суду за шантаж

18490
Сценарист фільму «Свіча Джеймса Мейса» позивається через гонорар. Його опоненти хочуть подати до суду за шантаж

Автор сценарію фільму «Свіча Джеймса Мейса» Ігор Каблак позивається до ТОВ «Продюсерська агенція "Стожари"» щодо стягнення авторської винагороди та моральної шкоди. Про це йдеться в позовній заяві пана Каблака.

 

За його словами, між ним та агенцією «Стожари» ще 5 вересня 2007 року було укладено договір щодо створення сценарію повнометражного документального кольорового відеофільму «Свіча Джеймса Мейса». Відповідно до умов договору, «Стожари» зобов'язана сплатити авторський гонорар у сумі 7160 грн (п. 5.1 договору). А також «за передачу майнових прав на використання твору» автору мала бути виплачена авторська винагорода у сумі 716 грн (п. 5.2).

 

Фільм «Свіча Джеймса Мейса» вийшов у 2008 році і транслювався в ефірі «1+1» та 5-го каналу. «Відповідач, ТОВ "Продюсерська агенція "Стожари", свої  зобов'язання за договором не виконало, коштів не сплатило, більше того, передало мої права, фактично їх не набувши, Мінкультури (Держкіно), а Держкіно, теж не набувши авторських прав у законний спосіб, розмістило його в ефірі телеканалів», - йдеться у позовній заяві.

 

Саме тому пан Каблак вирішив звернутися до суду. Окрім стягнення авторської винагороди та оплати за передачу майнових прав (8236 грн), він вимагає відшкодування моральної шкоди у сумі 50 тис. грн.

 

«Мені як позивачеві було завдано значних страждань та незручностей. Я, не отримавши законної авторської винагороди, був позбавлений душевного спокою та втратив нормальні ділові стосунки, в тому числі з колегами, втратив довіру до потенційних контрагентів, що призвело до втраченої вигоди, відшкодування якої передбаченої п. 7.2. угоди №77», - наголошує у своїй позовній заяві Ігор Каблак.

 

ТК звернулась за коментарем  до директора продюсерської агенції «Стожари» Руслана Голоднякя, який зазначив що згідно з договором першу частину гонорару (близько 4 тис. грн) Ігореві Каблаку агенція виплатила. «Після цього він жодної хвилини не брав участь у виготовленні фільму - цим займалися зовсім інші люди. Він не виконав свої умови договору хоча б у частині надання в трьох примірниках письмового сценарію. Він його не надав. Зовсім інша людина, режисер, перероблював цей сценарій. Тобто фільм знятий далеко не за його сценарієм. Але оскільки в нього є авторські права, ми були змушені включити його в тирах в автори. Тому що в нього авторські права на назву», - сказав він.

 

За словами пана Голодняка, агенція звернулася до Державної служби кінематографії, через яку йшло фінансування фільму, і просила усунути автора від виконання обов'язків і внести відповідні поправки до кошторису в частині виплати другої части авторського гонорару, тому що «автор не бере участь у подальшому виготовленні фільму, не вносить поправки у сценарій і не виходить на зв'язок».

 

Після цього, за інформацією директора «Стожарів», Ігор Каблак звертався до прокуратури та УБОЗу Шевченківського району, однак йому було відмовлено в порушенні кримінальної справи.

 

Також пан Голодняк повідомив ТК, що планує подати зустрічний позов за вимагання та шантаж. «У нас є свідки - це весь творчий колектив. Не важко спитати в оператора, режисера, літературного редактора і редактора: хто бачив в очі Каблака? Окрім мене і режисера, на підготовчому етапі, його ніхто не бачив, свої обов'язки він не виконував. Він навіть не відробив ті кошти, які отримав, - зазначив Руслан Голодняк. - Він вимагає компенсації морального збитку.  Його вже попереджали в прокуратурі, що такі його дії - це шантаж».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18490
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду