Не бачив, але засуджую...

3 Листопада 2010
14840
3 Листопада 2010
12:08

Не бачив, але засуджую...

14840
За своїм змістом телемарафон «Усім миром – 1945» дуже органічно вписується в інформаційну кампанію по відновленню радянських цінностей
Не бачив, але засуджую...

28 жовтня «Детектор медіа» опублікувала авторську колонку Сергія Грабовського «Святкова спецоперація». Автор тексту називав телемарафон «Усім миром - 1945», що відбувся напередодні на Першому національному (спільний проект із каналом «Інтер»), «пропагандистським проектом». На цю публікацію вже відреагував згаданий у тексті співведучий телемарафону - генеральний продюсер телеканалу Enter Юрій Молчанов: його «Ответ без заголовка» «Детектор медіа» опублікувала 1 листопада. Нині на наш заклик продовжити дискусію відгукнувся колумніст, голова Київської незалежної медіа-профспілки Юрій Луканов. Сьогодні ми публікуємо його відгук і, як і раніше, готові оприлюднити інші думки з приводу спецпроекту «Всім миром - 1945», закликаючи лише до одного: до толерантності до протилежної думки.

 

 

Вибачайте, це той рідкісний випадок, коли не бачив, але засуджую. Йдеться про телепередачу «Всім миром». Я прочитав відгук Сергія Грабовського і відповідь йому від Юрія Молчанова, познайомився з відгуками на ці публікації й уявляю собі тональність і зміст передачі. Надивився свого часу чимало подібних творінь, і вони мені дуже не подобалися.

 

Наскільки зрозумів, організатори цієї передачі задекларували собі просту і благородну мету - зібрати кошти для ветеранів війни. Справа начебто благородна, адже вдячна совєтська держава їх використовувала, коли треба, а потім забувала. Незалежна українська держава використовувала менше, але забувала так само. Тож допомогти стражденним заслуженим людям аж ніяк не є зайвим.

 

Якщо ініціативні громадяни вирішили пом'якшити провали у державній політиці, то честь їм і хвала. Та коли ці громадяни виносять свою ініціативу у засоби масової інформації, то це вже не просто допомога, а суспільно-вагоме явище. Воно повинно бути спрямоване на те, щоб осмислити становище і, як мінімум, накреслити шляхи виходу з нього. А от цього, як випливає з дописів, жодним чином зроблено не було. Там мали місце традиційний пафос з прославляння героїв, звеличування ролі великого радянського народу у звільненні Європи і виступи академіка Петра Толочка, про якого складається враження, що він давно не історик, а партійний пропагандист. А це значить, що подібні акції нічого не змінюють у світосприйнятті людей, а відповідно - не лише залишки ветеранів будуть жити погано, але і їхні діти й онуки.

 

Коли ми віддаємо шану людям, які гинули на фронтах, це не означає, що ми не вправі поставити деякі питання і пошукати на них відповіді. Наприклад. А чому, власне, герої живуть так погано? Чому переможені німці живуть краще від переможців-українців? Мало того, чому звільнені Червоною Армією народи, які не так давно перебували з нами на одному рівні, тепер мають вищий рівень життя? Бодай ті ж поляки. Що треба зробити, аби телевізійні марафони на користь ветеранів більше не доводилося проводити? Тобто, щоб рівень їхнього життя став гідним без усяких марафонів.

 

Якщо будуть ставитися такі питання, то пафос кудись зникне. Доведеться говорити про те, що німці виявили силу волі відмовитися від гітлеризму і націонал-соціалізму. Себто не просто заявили, що Гітлер - кака, а навчилися шанувати права людини і стали використовувати демократичні свободи собі на благо. Доведеться говорити також, що в Україні досі ставлять пам'ятники Сталіну, який для очолюваного ним народу виявився гіршим від Гітлера - знищив своїх громадян чи не менше від Вермахту. Найстрашніше - він виростив ціле покоління людей, для яких права людини і демократія - порожній звук. Величезна частина громадян України досі сумує за сильною рукою. Вони не пов`язують поліпшення свого життя зі свободою, а лише із сильною рукою, яка начебто наведе порядок, нагодує всіх і вирішить всі проблеми за них. Образно кажучи, вони очікують рибу замість неводу. Чи не є це причиною того, що наші ветерани живуть настільки погано, що не можна обійтися без проведення марафонів зі збирання допомоги?

 

Без постановки цих питань такі передачі перетворюються на беззмістовну балаканину, яка нічого не змінює у світосприйнятті людей. Вона спонукає покладатися не на власні сили, а чекати манни небесної. Саме таким і вийшло творіння, навколо якого точиться полеміка.

 

Чимало авторів відгуків висловили переконання, що цей марафон - звичайнісінький заказняк. Ведучий Юрій Молчанов заперечив це. Я не маю фактів, щоб ставити його слова під сумнів. Цілком може бути, що ініціатори були цілком щирими і не заробляли на цьому грошей. Але вони прирекли себе на подібні звинувачення, оскільки за своїм змістом передача дуже органічно вписується в інформаційну кампанію по відновленню радянських цінностей. А значить, сприяє тому, що ми і далі будемо сидіти в нинішній дупі.

 

І наостанок парочка зауважень. Якщо у Юрія Молчанова дід воював, то спішу йому повідомити, що мій дід по материнській лінії теж воював і навіть пропав безвісти. Але самі ці факти не дають ні мені, ні добродію Молчанову право на володіння єдино вірною істиною. Так само він не дає мені право стверджувати, що носії відмінних від мене поглядів ображають пам`ять предків, плюють їм в очі, і тому подібні нісенітниці. Тим часом пан Молчанов вдається до таких закидів на адресу Грабовського.

 

Крім того, шановний Юрій Молчанов висловлює сумнів, що його опонент Сергій Грабовський брав участь у банальній вуличній сутичці, а й навіть не нюхав пороху. І це, мовляв, підтверджується боягузтвом суджень Грабовського. Такий підхід - іще одна характерна риса людей з радянською ментальністю, яка готова кожному незгодному з її підходом начистити пику. Я не знаю, чи брав участь Грабовський у бійках. Але для мене вагу становлять його мізки, а не кулаки. А за логікою добродія Молчанова, найправішими завжди виявлятимуться брати Клички. З відомих вам причин.

 

Юрій Луканов. журналіст, голова Київської незалежної медіа-профспілки

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Юрій Луканов, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14840
Читайте також
06.11.2010 09:48
Олександр Михельсон
12 046
01.11.2010 15:07
Юрий Молчанов, для «Детектор медіа»
40 758
28.10.2010 14:10
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
41 182
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Grizli
4919 дн. тому
Гавкайте, гавкайте. Только вот лай ваш все одно, что об стенку горохом. Время ваше ушло. С Ющенками, Юлями и прочей сворой. И русский язык теперь будет прочно виден и слышен в стране нашей (недавно проезжал на машине перекресток и был приятно удивлен появлением биг-бордов с рекламой на русском), и культура РУССКАЯ будет свободна. И память о ветеранах, о Великой Отечественной войне будет только укрепляться. Не быть ей всего лишь второй мировой, как хотели ваши боссы вбивать в головы школьникам. Теперь они будут знать, кто совершал подвиг, а кто (шухевичеобразные) был подлецом и предателем. Успехов вам, моськи!!! ))))))))
Луканов
4920 дн. тому
Вікторе, бюоюся, що і вас зараз звинуватять у ненависті до ветеранів. Тобто у ненависті до двох власних дідів. Совок - це невиліковна хвороба. У совка є одна звивина і коли він бачить якесь незрозуміле відхилення, то починає городити якусь дурню, розвішуючи при цьому ярлики.
Viktor_2002
4920 дн. тому
Я, в отличие от Луканова, марафон видел. У меня самого два деда воевали, поэтому мне было невыносимо стыдно смотреть "это" на УТ-1. Когда ветеранов используют как прикрытие для голимой пропаганды, к тому же c гнилым антиукраинским душком - это верх цинизма и лицемерия. Это была тупая идеологическая порнография, а не забота о ветеранах. Торжество малороссийского холуйства перед "старшим братом" и вылизывания кремлевского сапога. Юрий Молчанов, Толочко, Табачник и прочие уродцы будто вылезли из совковой кунсткамеры, прямиком из эпохи застоя. Вся та совдеповская хрень, которую они пафосно несли - она не для нормальных современных людей. А т.н. "сбор средств" - это просто лицемерная манипуляция, пропагандистское разводилово. Если Табачник со своей кодлой лицемеров и подлецов действительно переживает о ветеранах, пусть попросит своего босса Януковича пожертвовать десятину от Межигорья, отжатого им у украинского народа (а значит и у ветеранов тоже). Стоимость двух-трех унитазов из его особняка с лихвой перекроет те копейки, которые этим шулерам удалось вытянуть из простых доверчивых людей, разводя их на "память о ветеранах".
енот
4920 дн. тому
Что за люди пошли.Нельзя же быть такими кровожадными! Это же уже патология какая то-так ненавидеть ветеранов и свою историю.
Луканов
4920 дн. тому
Кураторе, тобто ви вважаєте, що бандерлоги винні в тому, що ветерани та й усі ми в задниці сидимо? А в совку чого сиділи? там же бандерлогів не було. Чи СРСР був світочем правди і добра?
Куратор
4920 дн. тому
Откуда в Киеве столько Баендерлогов? Сказано же ясно-Грабовский враг свеого государства,а Молчанов ему указал его место.Что тут еще писать ?лучше уж советские ценности,чем то,что нам осталось от прошлых "демократов"выжженая земля и космические цены.Короче одним словом -"померанчевый кошмар"-детище профнепригодных Бандерлогов,которые своей жадностью превратили нас в Гондурас.
Свят
4920 дн. тому
От прочитав я писанину Молчанова та й подумав - ну совок, ну кремлівський агітпропівець, ну пише банальними кліше, але він ще й вважає серйозним аргументом те, що Грабовський не бився у дитинстві на вулицях. Луканов теж звернув увагу на ту його полемічну фігуру. Може, Грабовський і не бився, але пише добре й по суті. А от Молчанов бився і тому вважає себе молодцем. Якби той сраний полеміст (Молчанов, звичайно) сказав це у нормальній компанії аудіовізуально, то нехай би потім не дивувався втраті зубів і бланжам під очима. І хто б тоді був більший молодець? Грабовський чи Молчанов? От я б (як кандидат у майстри спорту з боксу, майстер спорту з важкої атлетики і кандидат історичних наук) залюбки провів би з ним пару-трійку раундів на історичну тематику у заданій ним тональності... :) Жартую, звичайно. Але ж відомо, що у кожному жарті є доля жарту...
Protektor leaks
4921 дн. тому
ну хоть у геноцидов все в порядке и их бронепоезд так и езидит по тому же ржавому кругу :)
Protektor
4921 дн. тому
Точно. Особенно название "Не бачив, але засуджую...". В этом и вся ваша сущность. К чему видеть? Достаточно поднять крик. Радует только, что этот ваш гвалт неумолимо летит на обочину истории. Как страшный оранжевый сон :))))))))))))
Игорь Радзиевский
4921 дн. тому
Все сказано верно. Добавить практически нечего.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду