«Кримська світлиця» відновила вихід в інтернеті

29 Жовтня 2010
14491
29 Жовтня 2010
17:01

«Кримська світлиця» відновила вихід в інтернеті

14491
«Кримська світлиця» відновила вихід в інтернеті

Єдина в Криму україномовна газета «Кримська світлиця» поновлює свій вихід, повідомляє «Радіо Свобода». 14 жовтня Міністерство культури відновило на посаді головного редактора Віктора Качулу. Перший номер відновленої «Кримської світлиці» вийшов 22 жовтня. Але з'явився він лише в інтернеті, через те що на друк немає коштів.

 

Як зазначає «Радіо Свобода», торік газету фінансував один із засновників - Міністерство культури і туризму України. Наприкінці 2009 року Мінкульт звільнив редактора «Кримської світлиці» Віктора Качулу. Після цього державне фінансування газети зменшилося, аж поки не припинилося зовсім.

 

Зараз, за словами Віктора Качули, міністерство обіцяє поновити фінансування ще цього року. «Треба запустити випуск газети і боротися за читача, за передплатника, який вимагає оперативності і кримського формату. Почати регулярний вихід "Світлиці" і віддавати передплатникам заборговані номери - адже більш як півроку газета не виходила», - наголошує Віктор Качула.

 

Формально цього року вийшло лише 15 чисел «Світлиці» із 52 запланованих, насправді - набагато менше, бо майже всі вони - здвоєні чи строєні. Як стало відомо «Радіо Свобода», Мінкульт планує всі борги перед передплатниками, а їх близько 2 тисяч осіб, повернути у грудні, роблячи по 4-5 чисел в одному номері. Віктор Качула пропонує інший вихід - у першому кварталі 2011 року цьогорічним передплатникам «Кримської світлиці» надсилати газету безкоштовно.

 

Окрім цього, у «Кримської світлиці» залишаються борги перед кредиторами: 65 тисяч гривень за друк перед сімферопольською друкарнею «Таврида» і 50 тисяч гривень за оренду редакційного приміщення в готелі «Артек» у Сімферополі. Зараз редакційні кабінети опечатані, і планірки редколегія уже двічі проводила на вулиці, журналісти роблять газету на домашніх комп'ютерах.

 

Перший після перерви випуск «Кримської світлиці» присвячений шкільним проблемам, зокрема, ситуації з будівництвом україномовного ліцею в Севастополі та з погрозами російських націоналістів закрити єдину в Сімферополі українську гімназію. Ще газета пише про антиукраїнські заяви російських відставних адміралів у Севастополі, вшановує пам'ять льотчика, двічі героя Радянського Союзу Амет-хана Султана і розповідає про концерт народної капели бандуристів імені Степана Руданського Кримського гуманітарного університету в Ялті.

 

Також «Радіо Свобода» повідомляє, що днями низка керівників громадських організацій і громадських активістів Криму звернулася до української влади з проханням врятувати «Кримську світлицю» і посприяти її відродженню, адже без державної підтримки україномовна газета в Криму не виживе.

 

Нагадаємо, що незадовго до Нового року Мінкульт звільнив головного редактора «Кримської світлиці» Віктора Качулу, заблокував поширення першого (вже віддрукованого) числа газети і не дозволив друк другого. Головним редактором газети призначили Леоніда Пилунського. У липні суд поновив Віктора Качулу на роботі. Читачі газети неодноразово просили поновити вихід газети.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14491
Читайте також
24.03.2010 11:44
Журнал «Старожитності та сучасність»
43 349
04.01.2010 12:19
Володимир Притула, «Радіо Свобода»
17 270
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ghdth
4927 дн. тому
никому ненужная газетенка...даже не стоило упоминатьо ней здесь!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду