НАМ виграла процес з оскарження Методики розрахунку ліцензійного збору Нацради

25 Жовтня 2010
19873
25 Жовтня 2010
10:54

НАМ виграла процес з оскарження Методики розрахунку ліцензійного збору Нацради

19873
НАМ виграла процес з оскарження Методики розрахунку ліцензійного збору Нацради

21 жовтня Незалежна асоціація телерадіомовників (НАМ) виграла судовий процес з приводу затвердження у 2007 році Методики розрахунку ліцензійного збору Національною радою з питань телебачення і радіомовлення. Про це ТК повідомила прес-служба НАМ.

 

Київський апеляційний адміністративний суд відмовив Національній раді в задоволенні апеляційної скарги, залишивши без змін постанову Окружного адміністративного суду міста Києва, якою було визнане нечинним рішення Нацради № 1063 від 11 липня 2007 року про затвердження Методики розрахунку розмірів ліцензійного збору за видачу, продовження, переоформлення та видачу дубліката ліцензії на мовлення та ліцензії провайдера програмної послуги.

 

Нагадаємо, постанова Окружного адміністративного суду міста Києва була прийнята за позовом асоціації НАМ 8 квітня 2008 року, проте набула чинності лише 21 жовтня,  після закінчення процедури апеляційного оскарження.

 

Таким чином, перша та апеляційна судові інстанції підтвердили обов'язковість для Національної ради вимог закону «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» з моменту набуття ним чинності 22 січня 2004 року. Як зазначають у НАМ, до цього Нацрада ігнорувала норми, прописані в цьому законі.

 

Юрист Тетяна Фоміна, яка представляла інтереси асоціації НАМ при розгляді цієї справи, виокремлює практичне значення цієї постанови: «Оскільки з 1 січня 2010 року розмір ліцензійного збору обчислюється не на підставі Методики, а на підставі закону, то, на перший погляд, ніякого практичного значення вступ у законну силу рішення Окружного адміністративного суду міста Києва не представляє. Проте, окрім Методики ліцензійного збору, з 22 січня 2004 року Національною радою прийняті й інші нормативні акти із порушенням норм закону "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності".  А це означає, що всі вони є нечинними, і прийняті на їх підставі індивідуальні рішення щодо конкретних телерадіокомпаній можуть бути успішно оскаржені у тому випадку, якщо не пропущений термін позовної давності».

 

Начальник юридичного відділу Національної ради Михайло Пушкаренко у коментарі ТК сказав, що регуляторний орган подаватиме касацію, однак він не виключає, що згодом Нацрада може відмовитися від оскарження, оскільки методика, що є предметом позову, вже не є чинною, а Національна рада діє на підставі закону «Про телебачення і радіомовлення», статтею 31 якого передбачена інша методика нарахування ліцензійного збору.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19873
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду