ПАРЄ схвалила резолюцію по Україні, визнавши факти тиску на громадянське суспільство з боку СБУ

5 Жовтня 2010
23409
5 Жовтня 2010
20:30

ПАРЄ схвалила резолюцію по Україні, визнавши факти тиску на громадянське суспільство з боку СБУ

23409
ПАРЄ схвалила резолюцію по Україні, визнавши факти тиску на громадянське суспільство з боку СБУ

Парламентська асамблея Ради Європи підтримала резолюцію щодо України. Про це повідомляє «Українська правда», кореспондент якої перебуває у Страсбургу.

 

Резолюція Асамблеї про «Функціонування демократичних інституцій в Україні» була підтримана 102 голосами зі 109. Один голос - проти. У ПАРЄ зазначили, що за довгий час це перша резолюція прийнята абсолютною більшістю.

 

Перед цим, як передає «Українська правда», на засіданні ПАРЄ була прийнята поправка Моніторингового комітету до резолюції ПАРЄ, якою Асамблея визнала факти тиску на громадянське суспільство України і, зокрема, тиску на журналістів з боку СБУ.

 

В поправці висловлюється «стурбованість з приводу збільшення числа достовірних повідомлень про невиправдану участь Служби безпеки у внутрішніх політичних справах, в тому числі тиск на журналістів, партійних активістів і активістів громадянського суспільства та їх родичів».

 

«ПАРЄ вважає, що такі заходи є неприйнятними у демократичному суспільстві, і в цьому зв'язку закликає владу реформувати службу безпеки та її функцій у відповідності з європейськими стандартами», - говориться в поправці.

 

Асамблея висловлює свою стурбованість з приводу збільшення числа достовірних заяв, що в останні місяці демократичні свободи і права, такі, як свобода зібрань, свобода вираження думок і свобода ЗМІ, опинилися під тиском.

 

ПАРЄ вважає, що втручання державних органів, таких, як співробітники правоохоронних органів і служб безпеки, в роботу журналістів і ЗМІ несумісне з демократичним суспільством.

 

Асамблея закликає владу провести ретельне розслідування всіх повідомлень про порушення прав і свобод, а також для виправлення будь-яких порушень. Крім того, Європа закликає владу забезпечити, щоб судові розгляди не призводили до вибіркового перегляду частот мовлення.

 

«Переглянути будь-які рішення чи призначення, що можуть призвести до конфлікту інтересів, особливо в галузі правоохоронної і судової системи», - зазначається в поправці.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23409
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду