Валерій Варениця: Оптимальною є ТБ-інфляція 25-32%

25 Вересня 2010
13509
25 Вересня 2010
12:36

Валерій Варениця: Оптимальною є ТБ-інфляція 25-32%

13509
Валерій Варениця: Оптимальною є ТБ-інфляція 25-32%

Генеральний менеджер медійного агентства Mindshare Ukraine Валерій Варениця прогнозує, що наступного року загальні витрати на медійну рекламу в Україні зростуть на 22% за оптимістичним сценарієм. Найсуттєвіше збільшаться ринки інтернет-реклами (+60%) та телевізійної реклами (+30%). Найскромніший приріст, гадає рекламіст, відбудеться на ринку преси (+6%) - через високу вартість контакту в цьому ЗМІ. Обсяг радіоринку збільшиться на 22%, реклами в кінотеатрах - на 21%, зовнішньої реклами - на 24%.

 

Такі дані Валерій Варениця представив під час конференції This Year, Next Year, проведеної рекламною групою GroupM 24 вересня в Києві.

 

 

 

 

Вартість реклами в середньому по медіаринку, за прогнозами Варениці, зросте на 24%. Найбільше підвищення, на його думку, вдасться провести інтернет-майданчикам та телеканалам: +35% та +30% відповідно.

 

 

 

Нагадаємо, група «1+1» та холдинг StarLightMedia заявили про намір підняти ціни у 2011 році більш ніж на 50%. Своїм прогнозам телевізійної інфляції, які відрізняються від оприлюднених очікувань телеканалів, Валерій Варениця дав таке обґрунтування.

 

На його думку, темпи зростання внутрішнього валового продукту (співвідношенням до якого прийнято оцінювати потенціал медіаринку) дають підстави очікувати на збільшення рекламних витрат. Наразі, у поточному році, співвідношення ринку реклами до ВВП складає 0,62%. Це набагато менше, ніж було 2006-го та 2007-го років (0,79% та 0,8% відповідно). Потенційно, в ринку реклами є суттєвий потенціал зростання.

 

Проте приріст ВВП, зауважує рекламіст, наразі відбувається за рахунок тих галузей, чия продукція не потребує рекламування, - електроенергетики, хімії, металургії тощо. Тоді як галузі, представники яких є найбільшими рекламодавцями (чия продукція розрахована на масовий попит), за даними Держкомстату, цього року мають негативну динаміку продажів. «Тож приросту споживчих ринків, який привів би до приросту медійного ринку, ми не бачимо. Продажі зростають у нефасованої продукції, але вона також не є рекламодавцем», - вважає рекламіст.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Втім, нинішня вартість ефірного часу (яка є однією з найнижчих у Східній Європі), зауважує пан Варениця, є основним чинником високої заповнюваності рекламних пауз цього року. Такий sell-out заважав якісному плануванню. Оптимальним розміром інфляції, яка дозволить наступного року комфортно розміщуватися на телебаченні, Варениця називає 25-32%: «Це якраз розмір знижки, яку дають канали за ексклюзивне розміщення. Їм достатньо відмовитися від цієї практики - і це автоматично дасть таке зростання». Вартість пункту рейтингу у такому разі в середньому становитиме 1 858 - 1 950 грн, обсяг ринку - 3,3 - 3,5 млн грн.

 

 

 

 

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13509
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду