Суд видалився у нарадчу кімнату для прийняття остаточного рішення у справі ТВі та 5-го каналу

30 Серпня 2010
25362
30 Серпня 2010
14:40

Суд видалився у нарадчу кімнату для прийняття остаточного рішення у справі ТВі та 5-го каналу

25362
Суд видалився у нарадчу кімнату для прийняття остаточного рішення у справі ТВі та 5-го каналу

Колегія суддів Київського апеляційного адміністративного суду під головуванням Анатолія Денісова, розглядаючи апеляцію ТВі та 5-го каналу у справі за позовом каналів НТН та «Ентер фільм» проти Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, 30 серпня, заслухавши дебати і репліки сторін, видалилася в нарадчу кімнату для ухвалення остаточного рішення.

 

Під час судових дебатів представники апелянтів - 5-го каналу та каналу ТВі - наполягали на тому, що 27 січня 2010 року, коли підбивалися підсумки конкурсу Нацради на вільні телечастоти, відбувалося продовження засідання від 16 грудня 2009 року і були присутні шестеро членів Національної ради, у тому числі Віталій Шевченко, який згодом залишив засідання Нацради.

 

Для підтвердження цих даних 5 канал неодноразово клопотав про виклик свідків, колишніх членів Національної ради, які були присутні на цьому засіданні 27 січня, але суд кілька разів відхилив це клопотання.

 

Водночас представники позивачів у цій справі, телеканалів групи «Інтер», наполягали на тому, що 27 січня відбувалося окреме засідання Національної ради, на якому не було кворуму і, відтак, рішення Нацрада виносила всупереч нормам закону. Представник Нацради в суді Олег Шосталь зазначив, що 27 січня засідання було неправомочним, тому що були присутні тільки п'ять членів Національної ради замість шести, що підтверджується протоколом.

 

Крім того, 27 січня діяла ухвала суду, яка забороняла проведення цього конкурсу. До речі, ця ухвала була прийнята на забезпечення позову, поданого телеканалом ТВі.

 

Перед тим, як суд перейшов до стадії дебатів сторін, представники каналу ТВі подали нову апеляційну скаргу. Зміни в ній стосувалися мотивувальної частини. Як пояснив представник ТВі Юрій Крайняк, канал «розширив межі апеляційного оскарження, додавши нові підстави».

 

Зокрема, додалася така підстава - неналежно оформлена довіреність представників Національної ради в суді. За законом представник Нацради повинен мати довіреність, видану на основі рішення Нацради. Довіреність представників Нацради датована січнем 2010 року, тимчасом як рішення про видачу цих довіреностей датоване січнем 2007 року. На думку ТВі, довіреність не є дійсною.

 

Однак представники Нацради заперечили в цьому, зазначивши, що їхні довіреності є належно оформленими та відповідно до закону. А рішення Нацради від січня 2007 року було необмежене в часі.

 

На засіданні суду 30 серпня телеканал ТВі також надав додаток до своєї ліцензії №6/а, який раніше у нього витребував суд. Представник Нацради в суді Олег Шосталь зазначив, що цей додаток виданий не на бланку для додатків, а на бланку для листування Національної ради, а тому, на його думку, він є неналежно оформленим.

 

Як писала ТК, у додатку міститься перелік передавачів каналу ТВі зі збільшеними потужностями.

 

Суд видалився в нарадчу кімнату для ухвалення рішення і, як сказав головуючий суддя Анатолій Денісов, радитиметься щонайменше годину, тобто рішення буде ухвалено близько 15:00.

 

Нагадаємо, на конкурс  Нацради, підсумки якого були підбиті 27 січня 2010 року, виставлялися 92 частоти з малопотужними передавачами (10 Вт). А вже згодом ТВі і 5 канал, які стали переможцями конкурсу, замовили в Українського державного центру радіочастот висновки про можливість збільшення цих потужностей і навіть технічний перенос цих передавачів.

 

8 червня Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов телеканалів групи «Інтер» проти Нацради і скасував результати січневого конкурсу. 5 канал і ТВі, які виступали третіми особами із самостійними вимогами на предмет позову, оскаржили це рішення.

 

Довідка:

Конкурс ефірних телечастот був оголошений 9 жовтня 2009 року (рішення про конкурс було прийняте 30 вересня 2009 року). Загалом на нього було виставлено 92 частоти (згодом 3 були зняті з конкурсу) з передавачами малої потужності (10 Вт) й обсягом мовлення 24 години на добу. Участь у ньому взяли 42 телекомпанії: 25 регіональних і 17 київських, які разом подали 525 заявок. 27 січня Нацрада підбила підсумки. Переможцями конкурсу стали 17 компаній: найбільше частот отримали телеканали ТВі (33) і 5 канал (26: НБМ - 17, «Експрес-інформ» - 9), група «Інтер» виграла 20 частотних присвоєнь (НТН - 9, «Мегаспорт» - 4, К1 - 3, К2 - 2, Enter Film - 2), по 2 частоти отримали Новий канал, СТБ, «Сіті» і ТОНІС, по одній - ТО «Коростеньтелебачення», ТРК «Немо», ТРК «Подолянин TV», ТРК «Ритм», ТРК «Радіо Мережа».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25362
Читайте також
31.08.2010 14:06
Елена Геда, Ирина Миронова, «Коммерсантъ»
44 092
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду