Ударимо силовиками по тих, кому наша влада не подобається

21 Серпня 2010
28118
21 Серпня 2010
13:38

Ударимо силовиками по тих, кому наша влада не подобається

28118
Моніторинг матеріалів з ознаками замовності чи цензури в основних випусках новин телеканалів 9 – 14 серпня
Ударимо силовиками по тих, кому наша влада не подобається

Суспільно важливі теми, думки і факти, які протягом тижня було замовчано телеканалами (в дужках зазначено канали, які замовчали названу тему, думку чи факт):

 

9 серпня (понеділок):

 

Пожежа на сміттєзвалищі у Вишгороді (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал).

 

Перевищення вмісту шкідливих речовин у повітрі внаслідок неї (всі канали).

 

Підвищення пенсійного віку жінок на 5 років як одна з умов співпраці влади з МВФ («1+1», «Інтер», «Україна»).

 

Ще одне підвищення ціни на газ для населення на 50% в травні 2011-го як одна з умов співпраці влади з МВФ («1+1», «Інтер», «Україна»).

 

Повернення пені за несвоєчасні розрахунки за житлово-комунальні послуги як одна з умов співпраці влади з МВФ (всі канали).

 

Баланс думок (зокрема, думки людей), бекґраундів (приміром, обіцянок влади не підвищувати пенсійного віку й не підвищувати комунальних тарифів) у темі умов співпраці влади з МВФ (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Заява бютівця Олега Ляшка, який назвав заплановане друге підвищення ціни на газ «контрольним пострілом влади у тих громадян, які витримають перше підвищення» (всі канали).

 

Заява Конгресу українських націоналістів, який назвав рішення влади про підвищення комунальних тарифів неповагою до народу (всі канали).

 

Погроза бунту у виправній жіночій колонії під Маріуполем, де ув'язнені в спеку залишилися без води (СТБ, Новий канал, «Україна»).

 

Шкільних підручників до 1 вересня видрукувано не буде (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Справжні причини цього (всі канали).

 

Ситуація з бензином на Сумщині, де зусиллями прокуратури й податківців область постала перед небезпекою зупинки навіть комунального і спеціального транспорту (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Причини аварії на шахті в Горлівці, де загинуло двоє шахтарів, а ще один зник без вісти (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Громадськими організаціями виявлено масові порушення під час вступної кампанії (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Столичний стадіон «Старт», де під час війни відбувся знаменитий «матч смерті», віддано під забудову (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Дані соціологічного дослідження, за якими сьогодні кияни на виборах до міськради проголосували б за 6 партій, причому Партія регіонів - лише четверта (всі канали).

 

До підозрюваного у вчиненні вибуху в запорізькому храмі правоохоронці вже четверту добу не пускають адвоката (всі канали).

 

10 серпня (вівторок):

 

Бекґраунд про невиправданий ремонт доріг, які ведуть до маєтків Януковича й Азарова, в повідомленні про зустріч президента з керівником «Автодору» (Перший канал).

 

Що таке «економічно обґрунтований рівень» ціни на газ для населення (Перший канал, «Інтер», ICTV).

 

Україна, в зв'язку з останньою позикою азаровського уряду, стала другим у світі боржником МВФ після Румунії (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Заява ватажка комуністів Петра Симоненка, у якій він пропонує провести референдум, що заборонив би уряду брати кредити МВФ (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Аграрний фонд не поспішає платити селянам за зерно, на кордоні штучно затримують зерно, відвантажене на експорт (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

На місцях відшвартованих правоохоронцями плавучих київських ресторанів уже з'являються якісь нові дебаркадери (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Податкова служба заарештувала майно кримської телерадіокомпанії «Чорноморська» (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

В Україні не вистачає місць у дитсадках для 44% дітей (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

У Чернігові вже другу добу страйкують працівники міського транспорту через невиплату зарплат із травня (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

У дніпропетровських вишах в останній день подачі документів - нестача першокурсників (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV).

 

Звернення телеканалу ТОНІС до Януковича з проханням перешкодити рейдерському захопленню компанії (всі канали).

 

Мінфін хоче внести до проекту Податкового кодексу прогресивну шкалу оподаткування доходів фізичних осіб (всі канали).

 

11 серпня (середа):

 

Ще один пункт Меморандуму з МВФ, за яким уряд підвищуватиме зарплати бюджетникам не більше, ніж на показник інфляції (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Суперечка всередині самої влади: нардеп-регіонал Вадим Колесніченко заявляє, що можна буде не виконувати всіх умов Меморандуму, віце-прем'єр Тігіпко переконує, що всі зобов'язання перед МВФ держава виконає (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Заява члена бюджетного комітету Верховної Ради нардепа-бютівця Олега Ляшка, який стверджує, що макропоказники з виконання державного бюджету цього року, які називають члени уряду, не відповідають дійсності (всі канали).

 

СБУ захопила кримський офіс партії «Батьківщина» і проводить там обшук (Перший канал, «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Жодних законних підстав для таких силових дій правоохоронці партійцям не надали (всі канали).

 

Контрольно-ревізійне управління Криму в середу почало перевірку телерадіокомпанії «Чорноморська» (всі канали).

 

Заява БЮТ про політичне переслідування партії владою (всі канали).

 

Російська частка у виробництві «українських» Анів становитиме 70%, попри те, що Україна має повний технологічний цикл випуску пасажирських літаків (всі канали).

 

Заява Януковича, який обіцяє «не допустити повернення до цензури або будь-яких інших методів тиску на журналістів» (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Доцільність аврального ремонту «дороги Януковича» (Перший канал, «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Донецький водоканал, користуючись спекою, почав масово відмикати боржників (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Активізація підпільної торгівлі бензином на Сумщині, де податківці позакривали АЗС (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Депутатка-регіоналка Інна Богословська обікрала орендований нею будинок (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

У Києві розпочався прихований відстріл дворових собак (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

ВООЗ офіційно оголосила про закінчення «пандемії» «свинячого грипу» (всі канали).

 

Заяви нового голови Інституту національної пам'яті Валерія Солдатенка з категоричним запереченням Голодомору як геноциду українського народу і критикою присвоєння звань Героя України Бандері і Шухевичу (всі канали).

 

12 серпня (четвер):

 

Народний депутат 3-го скликання Сергій Пересунько звертається до президента, щоб той припинив свавілля правоохоронних органів (всі канали).

 

Призначення Сергія Онищенка новим командувачем Повітряними силами України - бекґраунд про його причетність до Скнилівської трагедії («Інтер»).

 

Чому вартість будівництва об'єктів до «Євро-2012» постійно і значно зростає (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Заява паламаря Євгена Федорченка, якого правоохоронці обвинувачують у підготовці вибуху в запорізькому храмі, що він зізнався у злочину під моральним і фізичним тиском слідчих (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Коментарі Юхновського й експертів на скандальні заяви нового керівника Інституту національної пам'яті (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Заява БЮТ, що чинна влада застосовує до опозиції політичне рейдерство (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Рішення Вищого адмінсуду, який не задовольнив позов каналу ТВі з приводу законності призначення Валерія Хорошковського членом Вищої ради юстиції (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Адвокат екс-керівника митниці Анатолія Макаренка вимагає допиту керівництва «Газпрому» (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Заява бютівця Андрія Сенченка про те, що обшуки напередодні в офісах депутатів у Сімферополі СБУ проводило незаконно (всі канали).

 

Представники партії «Батьківщина» звинуватили владу в тиску напередодні місцевих виборів (всі канали).

 

Заява заступника міністра внутрішніх справ Леоніда Зими про те, що говорити про відповідальність медиків інституту Шалімова в справі «чорних трансплантологів» зарано (всі канали).

 

Всеукраїнська асоціація працівників профтехосвіти вимагає відставки Табачника (всі канали).

 

5-й канал і ТВі побоюються спроб тиску на суддю Київського апеляційного суду у справі про позбавлення каналів частот (всі канали).

 

Заклик Юлії Тимошенко до українців прийти 7 вересня до Верховної Ради, щоб підтримати ухвалення закону про мораторій на підвищення цін і тарифів на газ для населення (всі канали).

 

13 серпня (п'ятниця):

 

Заява підозрюваного в підготовці запорізькому вибуху про тиск слідства, зроблена в апеляційному суді («1+1», «Інтер»).

 

Столична влада хоче ліквідувати єдину в Україні школу з поглибленим вивченням фізкультури (Перший канал, «1+1», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Скільки коштував платникам податків постійний рух різноманітних київських чиновників до Януковича в Крим (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Звільнення директора дитячої спортивної школи на Трухановому острові, який протистояв захопленню території школи і на якого рік тому було вчинено замах (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Українським студентам не вистачає 20 тисяч місць у гуртожитках (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

5-й канал і ТВі просять Януковича зустрітися з представниками каналів з приводу питання позбавлення каналів частот, яке може мати місце 16 серпня (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Лист екс-президента Польщі Леха Валенси до Януковича з занепокоєнням стосовно позбавлення двох українських каналів можливості мовити (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

У центрі Луганська оголосив безстрокове голодування проти свого звільнення колишній мер одного з містечок області (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Мавпування керівництвом української міліції російських «новинок» - уже створено робочу групу з перейменування міліції (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Заява кримської організації «Батьківщини»: вони звинувачують правоохоронців у спробах заднім числом оформити санкцію на обшук у приймальнях депутатів (всі канали).

 

Вищий адмінсуд залишив без розгляду позови про незаконність присвоєння звань Героя України радянським воїнам (всі канали).

 

Уряд скасував концепцію і фінансування державної програми з розвитку українського козацтва (всі канали).

 

Заява екс-глави Служби безпеки України Валентина Наливайченка про протиправність заяв нового керівника Інституту національної пам'яті (всі канали).

 

14 серпня (субота):

 

5-й канал, ТВі і кримська «Чорноморська» на годину припиняють мовлення в якості попереджувального ефірного страйку (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, «Україна»).

 

Держгірпромнагляд припинив роботу штрейкбрехерів на Полтавському гірничо-збагачувальному комбінаті, де працівники вже не перший день страйкували (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

«Укрзалізниця» за сім місяців 2010 року отримала від уряду лише 23% компенсації за перевезення пільговиків (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Зникнення в Харкові журналіста - редактора газети «Новий стиль» Василя Климентьєва (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

У підсумку протягом тижня на каналах було стільки замовчань суспільно важливих тем, фактів чи думок:

 

«Інтер»                      70,

 

Перший канал         70,

 

Новий канал            65,

 

«Україна»                 64,

 

«1+1»                         64,

 

ICTV                          61,

 

5-й канал                  57,

 

СТБ                           55 випадків.

 

***

 

9 серпня (понеділок)

 

У понеділок канали продовжують висвітлювати тему пожеж. Зокрема, більшість каналів повідомляє про локальні пожежі на торфовищах Київської, Полтавської і Чернігівської областей. Більшість каналів повідомляють про те, що через спеку і загрозу пожеж на Дніпропетровщині достроково завершився сезон відпочинку в літніх таборах і на базах. Ознаки замовності з'являються на декількох каналах у висвітленні теми чергового смогу над Києвом. Так, Перший канал, «1+1» і «Інтер» задовольняються тим, що наводять думку представників МНС, що цей смог знову-таки має російське походження, хоча цьому й суперечать дані Держкомгідромету. Журналісти СТБ, ICTV, 5-го каналу й «України» з'ясували, що крім локальних пожеж на торфовищах горить сміттєзвалище у Вишгороді. Попри це, жоден канал цього дня не дослідив питання шкідливості диму саме зі сміттєзвалища, де горить чимало хімічних матеріалів, зокрема пластик. На попередньому тижні вже повідомлялося, що гранично припустимий вміст низки шкідливих речовин, зокрема діоксиду азоту, формальдегіду й оксиду вуглецю в київському повітрі було перевищено до 7 разів! Ця тема потребувала дослідження й цього понеділка.

 

Канали повідомляють про порушення прокуратурою кримінальних справ проти підпалювачів стерні. Перший канал, «1+1», ICTV, 5-й канал і «Україна» подають тему без балансу думок (лише думка генпрокурора Олександра Медведька або інших правоохоронців) і без належної повноти інформації. «1+1» та «Інтер» з тими ж ознаками замовності подають цю новину в повідомленні про те, що Медведько поговорив на цю тему з президентом Віктором Януковичем. 5-й канал із такими ж ознаками замовності повідомляє про те, що МНС за тиждень почне збирати залишки боєприпасів у Лозовій.

 

Перший канал (двома окремими матеріалами), «1+1», ICTV з ознаками замовності - незбалансованість, неповнота інформації, брак експертних оцінок, журналістські оцінки - повідомляють про те, що Янукович у розмові з тим же Медведьком і з віце-прем'єром Сергієм Тігіпком переймався питаннями подорожчання хліба. Власні журналістські висновки на Першому каналі: «Недобросовісні посередники різними засобами змушують виробників зменшувати закупівельну ціну на збіжжя та розробляють інші схеми незаконних прибутків». На «1+1»: «Другий фронт, де влада поки що утримує позиції, - це ціни на хліб... Віце-прем'єр Тігіпко потішив Януковича стовідсотковим виконанням бюджету і запевнив, що шахрайства ні на ринку зерна, ані будь-де не допустить».

 

ICTV, крім того, з ознаками замовності - незбалансованість, неповнота інформації, брак критично необхідних експертних думок і бекґраундів, недостовірність інформації - повідомляє цього дня про те, що Янукович «доручив відповідальним особам» проконтролювати, щоб ціни на шкільні товари були доступними. Тут як новину кажуть таке: «Задля цього влада на місцях із середини серпня організує спеціалізовані ярмарки». Хоча проведення таких ярмарків є багаторічною традицією.

 

5-й канал з ознаками замовності - критична незбалансованість і неповнота інформації, брак належних бекґраундів, - повідомляє про те, що Янукович також у розмові з Медведьком «висловив стурбованість» справою «чорних трансплантологів». Це притому, що сама ця «справа» на цей момент складається лише з голослівних і публічних (!) заяв самих правоохоронців.

 

Цього дня Перший канал, «1+1», «Інтер» і 5-й канал замовно - без жодного балансу думок, повноти інформації, з журналістськими оцінками, неповною достовірністю окремих фактів - подають історію СБУ про затримання ними на Полтавщині злочинців, які начебто погрожували серією вибухів у столиці, якщо їм не заплатять викуп у 600 тисяч доларів.

 

Цього дня низка каналів повідомляють про важливі подробиці Меморандуму української влади з МВФ. Зокрема, про такі вимоги, як підвищення пенсійного віку для жінок на 5 років і про ще одне підвищення цін на газ на 50% у травні наступного року, з ознаками замовності - критична незбалансованість і неповнота інформації, брак експертних оцінок і бекґраундів - повідомляють Перший канал, Новий канал, ICTV й 5-й канал. У цих повідомленнях також ідеться про збільшення страхового стажу, але при цьому не дається жодних пояснень значення цього терміну. На ICTV взагалі матеріал завдяки журналістським висновкам присвячено більше виправданню цих рішень влади: «Тим часом керівництво країни поки цього не коментує, але наголошує - кредит Міжнародного валютного фонду - це фактично кредит довіри до України, і ці гроші мають бути ефективно використані для оновлення економіки. Тому президент Віктор Янукович просить віце-прем'єр-міністра Сергія Тігіпка активізувати підготовку реформ». Більш докладно розбиралися в темі журналісти СТБ. Лише тут журналісти звернулися до головної сторони конфлікту - самих жінок передпенсійного віку. Тут, зокрема, згадується і важливий бекґраунд: ще навесні міністр праці обіцяв, що уряд не підвищуватиме пенсійного віку. Повне замовчання теми іншими каналами має ознаки цензури.

 

Жоден із каналів не повідомляє про ще одну позицію домовленостей влади з МВФ - про відновлення пені за несвоєчасну сплату житлово-комунальних послуг. Це питання парламент, за Меморандумом, має вирішити наприкінці вересня. Жоден із каналів не надає в цій темі слова опонентам влади, зокрема, ніхто не цитує заяву бютівця Олега Ляшка, який назвав заплановане друге підвищення ціни на газ «контрольним пострілом влади у тих громадян, які витримають перше підвищення». І жоден із каналів не згадує в бекґраунді про обіцянки Януковича не підвищувати ціни на газ, які той давав, підписуючи харківські угоди, і про передвиборні обіцянки «Регіонів» захистити малозабезпечених громадян і пенсіонерів, про що нагадує той же Ляшко. Жоден із каналів не повідомляє про заяву Конгресу українських націоналістів, який назвав рішення влади про підвищення комунальних тарифів неповагою до народу. КУН звертає також увагу на те, що завдяки Харківським домовленостям Януковича «ціну на газ було знижено лише для олігархічних груп Партії регіонів, підприємства яких є найбільшими споживачами газу, а населення змушують платити на 50% більше». Замовчання каналами цих заяв має однозначно цензурні причини.

 

Перший канал і ICTV дають замовні матеріали про день народження екс-президента Леоніда Кучми. Це не тема для новин на загальнонаціональному каналі.

 

Лише Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал повідомляють цього дня про погрозу бунту у виправній жіночій колонії під Маріуполем, де ув'язнені в спеку залишилися без води.

 

Лише «1+1» продовжує стежити за темою браку шкільних підручників до нового навчального року. Тут слід зауважити, що всі канали, без винятку, так і не спромоглися дослідити тему по-справжньому. І попереднього тижня, і звітного. Журналісти сліпо приймають на віру виправдання міністра освіти Дмитра Табачника, буцімто причиною цього запізнення є пізнє ухвалення держбюджету. Бюджет було ухвалено 27 квітня, отже, за якісної роботи міністерства все можна було встигнути. Причина запізнення - точно не в цьому, але канали її не з'ясовують, що має ознаки замовності (цензури).

 

Лише «1+1» продовжує відстежувати ситуацію з бензином на Сумщині, де зусиллями прокуратури і податківців область постала перед небезпекою зупинки навіть комунального і спеціального транспорту. Продовження замовчання теми іншими каналами має ознаки цензури.

 

Лише 5-й канал повідомляє цього дня про причини аварії на шахті в Горлівці, де загинуло двоє шахтарів, а ще один зник без вісти.

 

Лише 5-й канал дає цього дня матеріал про виявлені громадськими організаціями масові порушення під час вступної кампанії.

 

Лише «Україна» повідомляє про те, що столичний стадіон «Старт», де під час війни відбувся знаменитий «матч смерті», віддано під забудову. І про акцію протесту з цього приводу.

 

Жоден із каналів не повідомляє про дані соціологічного дослідження, за якими кияни проголосували б сьогодні за 6 партій на виборах до міськради. Партія регіонів за цим опитуванням лише четверта і значно поступається партії Віталія Кличка, «Батьківщині» і «Сильній Україні».

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву адвоката підозрюваного у підготовці вибуху в запорізькому храмі, що правоохоронці не пускають її до підзахисного вже четверту добу.

 

10 серпня (вівторок)

 

У вівторок у висвітленні теми пожеж і пожежної небезпеки Перший канал, «Інтер», Новий канал дають з ознаками замовності - незбалансованість, неповнота інформації - повідомлення про урядове засідання під керуванням першого віце-прем'єра Андрія Клюєва. Є й журналістські оцінки: «Урядовці думали, як не допустити надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути через спеку» (Перший канал). Недостовірно подано інформацію: «Все они <пожежі> локализованы буквально в считанные часы. Во многом благодаря оперативным данным Национального космического агентства.» («Інтер»). Взагалі, на Першому каналі недостовірно, без жодних посилань, змальовують позитивну картину владних дій: «Щоб попередити нові пожежі з вини людей, обмежують в'їзд до лісів та торф'яників. Міліція відлякує потенційних порушників просвітницькими оголошеннями та штрафами, які сягають 340 гривень. Чи є загорання, відстежують з гелікоптерів. У ці дні 6 таких машин патрулюють ліси на Херсонщині та Дніпропетровщині. На випадок вогню МНС підготувало резервну техніку... Особлива увага урядовців - до складів боєприпасів, які також можуть опинитися у лісовому вогні. Щоб не повторилися вибухи, аналогічні трагедіям у Лозовій та Новобогданівці, взяли під особливий контроль арсенали».

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал замовно - незбалансовано, неповно, у відверто позитивній тональності, з недостовірною подачею фактів («військові кажуть» тощо) - дають репортажі з «показухи», влаштованої військовими на Черкащині. Там проводилися навчання з ліквідації ймовірної пожежі на складах боєприпасів. Оцінки і висновки журналістів: «Заходи безпеки найсуворіші, під час спеки посилені ще» (Перший канал). «Охорона складів зброї по всій Україні переведена на посилений режим. Наслідками пожеж на таких об'єктах можуть бути не тільки матеріальні збитки, а й людські життя» («1+1»). «Місто може спати спокійно» (Новий канал).

 

«Інтер», ICTV з такими ж ознаками замовності повідомляють про створення в Харкові нового пожежного танка. «Этот танк может вполне находиться в эпицентре пожара» («Інтер»). «Чергувати на складах у Лозовій буде диво-техніка... З бронею 20 міліметрів танк не боїться вибухів снарядів і миттєво гасить найбільші пожежі, адже за раз перевозить 25 тонн води» (ICTV).

 

Незбалансовано і неповно «1+1», «Інтер» дають повідомлення про те, що винуватцями пожежі під Новомосковськом на Дніпропетровщині правоохоронці назвали лісників. Тут лише 5-й канал повідомляє, що «підозрювані визнавати свою вину відмовляються».

 

«1+1» цього дня повідомляє таке: «Цього дня у пожежників нова перемога - піском засипали займання на сміттєзвалищі під Вишгородом. Від суботи до сьогоднішнього ранку там горіли 400 квадратних метрів побутового сміття... Хоча серед сміття чимало пластику, учасники ліквідації пожежі стверджують - їдкий дим був у малій концентрації. І не те що до Києва, навіть до навколишніх сіл крізь ліс не пробрався» і підтверджують цей втішний висновок синхроном речниці МНС Вікторії Рубан. Натомість «Україна» каже інше: «Столичные спасатели локализовали все серьезные возгорания, а через два дня, обещают, дым вокруг столицы не будет и вовсе. А вот экологи менее оптимистичны. По их мнению, в киевский воздух проник диоксин, и яд может травить киевлян еще долго».

 

Перший канал замовно - протокольно, незбалансовано, неповно - подає інформацію про те, що Янукович поговорив із головою Держслужби автомобільних доріг Володимиром Демішканом про «пріоритети роботи шляховиків». Тут і новини як такої нема, просто піар президента. І критично важливим був бекґраунд про невиправданий ремонт доріг, які ведуть до маєтків самого Януковича і прем'єра Миколи Азарова.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал дають замовні матеріали про те, що Янукович поговорив із матір'ю юнака, який у травні загинув у Шевченківському райвідділі міліції Києва.

 

Перший канал, «Інтер», ICTV дають з ознаками замовності - критична незбалансованість (слово надається лише Тігіпку), неповнота інформації, брак повноцінних бекґраундів і експертних оцінок - коментарі від уряду, в яких виправдовується необхідність підняття тарифів на газ. Тут слід звернути увагу на те, що канали кажуть про необхідність доведення цих тарифів до так званого економічно обґрунтованого рівня. Подібні заяви потребують серйозних пояснень та експертних оцінок, який саме рівень і чому є «економічно обґрунтованим». Інакше це є повною абстракцією для глядача. Таких розслідувань канали не проводять, хоча цієї теми торкаються не вперше.

 

Лише СТБ повідомляє цього дня, що Україна, в зв'язку з останньою позикою азаровського уряду, стала другим у світі боржником МВФ після Румунії. Лише «Україна» повідомляє про заяву ватажка комуністів Петра Симоненка, у якій він пропонує провести референдум, що заборонив би уряду брати кредити МВФ.

 

Перший канал, «1+1» і ICTV дають замовні матеріали про «інспектування» будівництва терміналу F аеропорту Бориспіль першим віце-прем'єром Клюєвим. Ознаки замовності - незбалансованість, неповнота, брак реальної новини.

 

Перший канал дає замовний - незбалансований, недостовірний, неповний - матеріал про те, що в КМДА якісь загадкові «представники центральних областей» обговорювали проект Податкового кодексу. Слово для коментаря надається лише представниці Мінфіну.

 

«1+1» і 5-й канал подають незбалансовано і критично неповно інформацію про те, що правоохоронці затримали двох представників КМДА за буцімто розкрадання бюджетних грошей. Усе подається абстрактно і лише за версією самих правоохоронців. «1+1» при цьому дає журналістські оцінки: «Мов на гарячій сковорідці живуть цього літа столичні урядники. Чергова порція їх спеклася цього дня».

 

«1+1» дає з ознаками замовності - незбалансованість (все - з версії правоохоронців), неповнота інформації - повідомлення про викриття в Києві продавця заборонених аромасумішей.

 

Лише «1+1» намагається розібратися в тому, що відбувається на ринку зерна. Журналісти, зокрема, розповідають і про те, що Аграрний фонд не поспішає платити селянам за зерно, і про те, що на кордоні штучно затримують зерно, відвантажене на експорт. Інші канали цієї теми не досліджують.

 

Лише СТБ повідомляє про те, що на місцях відшвартованих правоохоронцями плавучих київських ресторанів вже з'являються якісь нові дебаркадери. Що спростовує заяви правоохоронців, буцімто вони очищають набережну для того, щоб привести її в лад і розчистити дно річки.

 

Лише СТБ повідомляє, що податкова служба заарештувала майно кримської телерадіокомпанії «Чорноморська». Замовчання теми іншими каналами має однозначні ознаки цензури.

 

Лише ICTV повідомляє, що в Україні 44% дітей не можуть потрапити до дитсадків. Бракує місць.

 

Лише ICTV повідомляє, що в Чернігові вже другу добу страйкують працівники міського транспорту через невиплату зарплат із травня.

 

Лише 5-й канал та «Україна» повідомляють, що в дніпропетровських вишах в останній день подачі документів - нестача першокурсників.

 

Жоден із каналів не повідомляє про звернення телеканалу ТОНІС до Януковича з проханням перешкодити рейдерському захопленню компанії. Замовчання теми каналами має цензурний характер.

 

Жоден із каналів не повідомляє про ідею Мінфіну внести до проекту Податкового кодексу прогресивну шкалу оподаткування доходів фізичних осіб. Цю думку озвучив на прес-конференції перший заступник міністра Вадим Копилов.

 

11 серпня (середа)

 

Засідання уряду в середу стало підставою для матеріалів з ознаками замовності на різні теми. Так, Перший канал та «Інтер» як новину подають те, що «урядовці думали, як не допустити подорожчання хліба та забезпечити країну зерном». Ці матеріали є незбалансованими, на «Інтері» інформація є неповною, на Першому каналі є численні журналістські міркування: «Якби могли збирати хліб вночі, комбайни тут працювали б цілодобово. Селяни поспішають із жнивами - бояться пожеж від спеки та дощів з буревіями... Зведення з полів змушують урядовців рахувати кожен зібраний центнер, чи вистачить хліба українцям і скільки можна продати за кордон... Апетити ж виробників, які заявляють, що зростання цін на газ змусить їх підвищувати вартість хліба, уряд планує вгамувати держдопомогою... Крім того, перший віце-прем'єр Андрій Клюєв пропонує посилити держконтроль за ринком зерна. Це має стосуватися як недопущення зростання цін на хліб, так і припинення маніпуляцій». Крім того, Перший канал недостовірно, без надійних посилань подає різні цифрові показники. Цю ж тему Перший канал та «Інтер» продовжили замовними - незбалансованими і неповними - повідомленнями про зустріч Януковича з головою Держмитслужби Ігорем Калєтніком. Головний митник розповідав президенту про «оборудки» з експортом зерна - тема, що потребувала якісного балансу думок, зокрема коментарів обвинувачених митницею експортерів, та експертних оцінок. Про зустріч Калєтніка з Януковичем замовно розповідає й ICTV.

 

«1+1» з ознаками замовності - незбалансованість, неповнота інформації, брак експертних оцінок - повідомляє про те, що уряд затвердив макроекономічні показники на 2011 рік. Тут є журналістські оцінки: «Уряд випромінює оптимізм і чимдуж переконує людей, що гірше точно не буде».

 

«Інтер» неоперативно, незбалансовано й неповно повідомляє про намір Кабміну збільшити пенсійний вік для жінок.

 

Новий канал, також неоперативно, неповно і незбалансовано повідомляє про ще одне заплановане на травень 2011 року підвищення ціни на газ.

 

5-й канал - незбалансовано й неповно - повідомляє про ще один пункт Меморандуму з МВФ, за яким уряд підвищуватиме зарплати бюджетникам не більше, ніж на показник інфляції. Щоправда, про це інші канали взагалі не повідомляють.

 

Лише «Україна» повідомляє цього дня про суперечку всередині самої влади: так нардеп-регіонал Вадим Колесніченко заявляє цього дня, що можна буде не виконувати всі умови Меморандуму, віце-прем'єр Тігіпко переконує, що всі зобов'язання перед МВФ держава виконає.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву члена бюджетного комітету Верховної Ради нардепа-бютівця Олега Ляшка, який стверджує, що макропоказники з виконання державного бюджету цього року, які називають члени уряду, не відповідають дійсності.

 

Перший канал, «1+1», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна» повідомляють з ознаками замовності - незбалансованість і неповнота інформації, компліментарний тон повідомлень на ряді каналів - про інспектування об'єктів «Євро-2012» генсеком УЄФА. Є журналістські оцінки: «Від останнього італієць у захваті. І заявив: Україна може приймати найголовніші футбольні заходи Європи. Однак одразу ж остудив радість українських функціонерів» (Перший канал). «Джанні Інфантіно оглядає будівельний майданчик львівського аеропорту та стадіону. Не приховує радості... Відповідальних за підготовку України до "Євро-2012" Бориса Колеснікова і Григорія Суркіса генсек засипав компліментами» («1+1»). «Львівський стадіон приємно вразив інспекторів УЄФА... Підготовкою Львова футбольний функціонер наразі задоволений» (Новий канал). «Інфантіно побачив прогрес у підготовці міста» (ICTV). «Инспекторов УЕФА радует энтузиазм украинцев» («Україна»).

 

«Інтер» і ICTV з ознаками замовності повідомляють про те, що кримський прем'єр Василь Джарти облітав цього дня на вертольоті ліси півострову. А ICTV і 5-й канал - окремо про те, що «в Кабміні говорили про стан пожежної небезпеки в державі». І перше, й друге не є реальною новиною. Лише спосіб попіарити кримського прем'єра і першого віце-прем'єра Клюєва.

 

Лише «1+1», СТБ і «Україна» (хоч і неповноцінно) згадують про те, що СБУ захопила кримський офіс партії «Батьківщина» і проводить там обшук. Інші канали тему замовчують. Утім, жоден із каналів не повідомляє про те, що жодних законних підстав для таких силових дій правоохоронці партійцям не надали. І жоден канал не повідомляє про те, що Контрольно-ревізійне управління Криму в середу почало перевірку телерадіокомпанії «Чорноморська». Так само жоден із каналів не повідомляє про заяву БЮТ щодо політичного переслідування партії владою. Замовчання каналами цієї інформації має безумовні цензурні причини.

 

Перший канал та ICTV з ознаками замовності - незбалансованість інформації та її неповнота - повідомляють про зустріч Януковича з міністром освіти Табачником, під час якої вони поговорили про шкільні автобуси.

 

«1+1», ICTV, 5-й канал розповідають про показовий переліт Ан-158 над Росією. Сюжети на цю тему незбалансовані, інформація неповна. Основний меседж: «Україна продаватиме Росії літаки» на підтвердження останніх домовленостей лідерів та урядів двох країн. При цьому канали замовчують дуже важливу інформацію: попри те, що Україна має повний технологічний цикл з виробництва пасажирських літаків, нові Ани вироблятимуться спільно з Росією, і частка останньої у їх виробництві становитиме 70%.

 

«1+1» подає з ознаками замовності - незбалансованість, неповнота інформації, повна її недостовірність - повідомляють про затримання псевдо-даівців на Дніпропетровщині.

 

На «Інтері» - замовний сюжет про те, що «в стране - волна оформлений субсидий на коммунальные услуги по новому порядку». Тут і незбалансованість інформації, брак експертних оцінок, і журналістські оцінки й висновки, недостовірна подача думок: «Ажиотажа и больших очередей в Ивано-Франковском отделе субсидий нет... Но все же люди приходят сюда и пешком, по привычке... В результате количество семей, получающих госпомощь, увеличится вдвое, а расходы бюджета, по приблизительным оценкам Кабмина - на 600 миллионов гривен. Но расширение целевой льготы малообеспеченным, по мнению властей, все же лучше, чем дотировать всех граждан низкой ценой на газ в убыток всей стране. На это у государства денег уже нет».

 

5-й канал з ознаками замовності - незбалансовано, неповно - повідомляє думку голови Одеської облдержадміністрації Едуарда Матвійчука про те, що всі партії в області рівні перед законом. Підставою для заяви стало затримання за хабар районного чиновника, який є членом Партії регіонів.

 

На «1+1» рекламний сюжет про лото «Забава».

 

Лише 5-й канал дає цього дня заяву Януковича, котрий обіцяє «не допустити повернення до цензури або будь-яких інших методів тиску на журналістів». Утім, це повідомлення закінчується таким: «5 канал високо цінує невтручання президента у роботу судів, але наголошує, що за спиною президента на суддів чиниться тиск можновладцями».

 

«1+1» цього дня (другим після СТБ, який дослідив тему ще попереднього вівторка) подає хоч і спотворений внутрішньою редакційною цензурою сюжет-розслідування доцільності аврального ремонту «дороги Януковича». Інші канали продовжують замовчувати цю тему.

 

Лише «1+1» повідомляє про те, що Донецький водоканал, користуючись спекою, почав масово відмикати боржників, «вибиваючи» з них борги в такий спосіб.

 

Лише «1+1» продовжує відстежувати ситуацію з бензином на Сумщині. Цього разу журналісти каналу досліджують підпільний ринок бензину в області, де податківці позакривали АЗС.

 

Лише «1+1» повідомляє, що депутатка-регіоналка Інна Богословська обікрала орендований нею будинок, за словами власника будинку.

 

Лише СТБ повідомляє про те, що в Києві розпочався прихований відстріл дворових собак.

 

Жоден із каналів не повідомляє цього дня, що ВООЗ офіційно оголосила про закінчення пандемії «свинячого грипу». Тим більше, що всі канали свого часу мало не повні випуски тижнями присвячували цій темі. Зрозуміло, що таку новину слід було давати з належними бекґраундами, зокрема з тим, що частина експертів ВООЗ із нині оприлюдненого списку співпрацюють із фармацевтичними корпораціями, що і стало свого часу причиною оголошення «пандемії» і пропагандистської кампанії з цього приводу.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяви нового голови Інституту національної пам'яті Валерія Солдатенка, який в інтерв'ю газеті «Комерсант-Україна» категорично заперечив Голодомор як геноцид українського народу і назвав «великою помилкою» присвоєння звань Героя Бандері і Шухевичу.

 

12 серпня (четвер)

 

Усі канали в четвер повідомляють про смерть п'ятьох дітей у Ніжинському інтернаті для хворих на ДЦП. При цьому низка телеканалів підкреслюють реакцію Януковича на цю трагедію. «Чому сталася трагедія, президент наказав з'ясувати правоохоронцям, а ще - подбати про безпеку решти вихованців інтернату» (Перший канал). «Проводиться розслідування. А президент доручив уряду подбати про безпеку інших мешканців інтернату» («1+1»). «Разобраться со всеми обстоятельствами трагедии президент поручил главе Минздрава, уже создана и специальная рабочая группа» («Інтер»). «За дорученням Віктора Януковича до місця трагедії завтра виїжджає його заступниця Ганна Герман. Вона має вивчити деталі та доповісти главі держави» (Новий канал). «Уряд вже направив до інтернату фахівців, а президент Віктор Янукович наказав правоохоронцям якнайшвидше розслідувати смерті дітей і зробити все, щоб інші вихованці інтернату не постраждали... Несподіваною смертю дітей занепокоєний президент. Він вимагає від Генпрокурора, уряду та місцевої влади негайно встановити причини трагедії й надати необхідну допомогу усім недужим» (ICTV). Реальною новиною це все не є, адже президент тут просто вимагає від різних служб, щоб ті виконали їхню безпосередню роботу.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, 5-й канал, «Україна» з ознаками замовності - незбалансовано, неповно, недостовірно - повідомляють про обшук, що його вчинили представники Генпрокуратури в кабінеті гендиректора аеропорту «Бориспіль», буцімто розслідуючи справу про зловживання екс-міністра економіки Богдана Данилишина. Інформацію цю канали подають дуже заплутано, зокрема, жоден із каналів до ладу не пояснює, як між собою пов'язані ці різні справи.

 

Жоден із каналів не повідомляє цього дня про те, що народний депутат 3-го скликання Сергій Пересунько звертається до президента, щоб той припинив свавілля правоохоронних органів. Причиною цієї заяви став обшук у квартирі екс-депутата лише тому, що його син начебто проходить свідком у справі Данилишина. Обшук проводився з порушеннями закону і в екс-депутата вилучили 70 тисяч гривень.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», 5-й канал з ознаками замовності - критична незбалансованість і неповнота інформації - повідомляють про призначення Сергія Онищенка новим командувачем Повітряними силами України. При цьому «Інтер» ще й замовчує в бекґраунді те, що Онищенко був одним із організаторів і керівників Скнилівського авіашоу 2002 року.

 

Перший канал, «Інтер», Новий канал, ICTV, «Україна» продовжили цього дня з ознаками замовності - незбалансованість, неповнота, журналістські оцінки - висвітлювати візит генсека УЄФА на об'єкти «Євро-2012». Оцінки: «Генеральний секретар УЄФА задоволений підготовкою України до "Євро-2012"» (Перший канал). «Джанни Инфантино - остался доволен подготовкой страны к "Евро-2012"... Увиденным в Донецке, Харькове и Киеве Инфантино тоже остался доволен» («Інтер»). «Побачене налаштувало посадовця на оптимістичний лад. Він переконаний - Україна гідна чемпіонату» (Новий канал). «Ревізори від УЄФА за підготовку до "Євро-2012" поставили Україні високі оцінки. Такі враження у комісії склалися після оглядин Львова, Харкова і Києва» (ICTV). «Генеральный секретарь УЕФА доволен тем, что в течении двух дней увидел в Украине» («Україна»).

 

Лише журналісти СТБ зробили спробу дослідити, чому вартість будівництва об'єктів до «Євро-2012» постійно і значно зростає.

 

Перший канал дає замовний матеріал про «обговорення» Податкового кодексу у Львові. Повна незбалансованість, брак експертних думок і бекґраундів, повна недостовірність інформації, безпідставні узагальнення, які є просто журналістськими висновками: «Новий Податковий кодекс України має бути спрощеним та - головне - єдиним. Це спільна думка влади і підприємців... Підприємці вважають: ключовою проблемою вітчизняної системи є те, що держава не довіряє платнику податків».

 

Перший канал дає замовний матеріал про те, що Янукович поздоровив із днем народження Клюєва. Це взагалі не є новиною, про яку мають повідомляти загальнонаціональні новини.

 

«1+1» з ознаками замовності - незбалансованість, неповнота, недостовірність - повідомляють про те, що Державна служба охорони затримала в лісі на Київщині чоловіка й жінку, які палили шини. В матеріалі, зокрема, геть не пояснено, чому цим займалася саме ДСО.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер» з ознаками замовності - незбалансованість, неповнота інформації, недостовірність посилань на джерела - повідомляють про викриття правоохоронцями у Василькові підпільного цеху з пакування прострочених ліків і рейд по аптеках.

 

Лише 5-й канал оприлюднює цього дня заяву паламаря Євгена Федорченка, якого правоохоронці обвинувачують у підготовці вибуху в запорізькому храмі, що він зізнався у злочині під моральним і фізичним тиском слідчих. Замовчання теми іншими каналами має однозначні ознаки цензури.

 

Лише ICTV цього дня (хоч і неоперативно) повідомляє про скандальні заяви нового керівника Інституту національної пам'яті Валерія Солдатенка і дає коментарі його попередника на посаді Ігоря Юхновського й експертну думку.

 

Лише ICTV цього дня повідомляє про заяву БЮТ, що чинна влада застосовує до опозиції політичне рейдерство.

 

Лише 5-й канал повідомляє про рішення Вищого адмінсуду, який не задовольнив позову каналу ТВі з приводу законності призначення Валерія Хорошковського членом Вищої ради юстиції.

 

Лише «Україна» повідомляє про те, що адвокат екс-керівника митниці Анатолія Макаренка вимагає допиту керівництва «Газпрому».

 

Жоден канал не оприлюднює заяви бютівця Андрія Сенченка про те, що обшуки напередодні в офісах депутатів у Сімферополі СБУ проводило незаконно. Як і про те, що представники партії «Батьківщина» звинуватили владу в тиску напередодні місцевих виборів.

 

Жоден із каналів не повідомляє цього дня заяву заступника міністра внутрішніх справ Леоніда Зими про те, що говорити про відповідальність медиків інституту Шалімова в справі «чорних трансплантологів» зарано. Попри те, що попередні обвинувачення правоохоронців на адресу медиків канали озвучували.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що Всеукраїнська асоціація працівників профтехосвіти вимагає відставки Табачника.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що 5-й канал і ТВі побоюються спроб тиску на суддю Київського апеляційного суду у справі про позбавлення каналів частот.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заклик Юлії Тимошенко до українців прийти 7 вересня до Верховної Ради, щоб підтримати ухвалення закону про мораторій на підвищення цін і тарифів на газ для населення.

 

13 серпня (п'ятниця)

 

Висвітлюючи тему загибелі п'ятьох дітей в Ніжинському спецінтернаті, Перший канал, «1+1», Новий канал, «Україна» занадто акцентують на приїзді туди і заявах заступниці глави АП Ганни Герман. Зокрема, не дають балансу думок до голослівних звинувачень Герман на адресу медперсоналу інтернату.

 

«1+1» і «Інтер» незбалансовано й неповно дають інформацію про те, що правоохоронці порушили чергові кримінальні справи проти винуватців пожеж на Луганщині.

 

«1+1» і «Інтер», повідомляючи про відхилення судом апеляції підозрюваного у підготовці вибуху в запорізькому храмі, замовчують його заяву в суді про те, що зізнання з нього слідчі вибили застосуванням сили. Натомість канали кажуть лише про таку думку адвокатів підозрюваного. Коректно про це повідомили СТБ, ICTV, 5-й канал. Інші канали тему замовчали взагалі.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, 5-й канал з ознаками замовності - неповнота, незбалансованість, критичний брак бекґраундів, брак реальної новини як такої - повідомляють про те, що Янукович поговорив про судову реформу з головою Верховного Суду Василем Онопенком.

 

Перший канал із такими ж ознаками замовності повідомляє про те, що Янукович поговорив із головою Податкової адміністрації Олександром Папаікою. Ані перше, ані друге не є реальною новиною.

 

Перший канал, «1+1», ICTV, «Україна» з ознаками замовності - неповнота інформації, незбалансованість - повідомляють про колегію столичної мерії під керуванням першого заступника мера Олександра Попова з приводу підготовки до «Євро-2012». І про те, що генсек УЄФА подарував Попову годинника, що відраховує час до «Євро».

 

«Інтер» і «Україна» так само замовно подають думки віце-прем'єра Бориса Колеснікова з приводу «підсумків візиту» делегації УЄФА.

 

Перший канал подає замовно - незбалансовано, критично неповно, без належних експертних оцінок, недостовірно - заяву представників Мінекономіки, буцімто «загального подорожчання продуктів немає».

 

Крім того, Перший канал незбалансовано і критично неповно подає виправдання Табачника з приводу того, що не встигають видрукувати підручники до нового року. Тут, зокрема, звучать звинувачення на адресу попередників, балансу думок немає.

 

«1+1» з ознаками замовності - незбалансованість, неповнота інформації - оприлюднює заяву митників про порушення чотирьох кримінальних справ «за масштабні зловживання на ринку зерна» проти українських експортерів.

 

Так само «1+1» лише зі слів правоохоронців повідомляє про затримання на Кіровоградщині фермера, який вирощував коноплі.

 

Лише «Інтер» повідомляє про те, що столична влада хоче ліквідувати єдину в Україні школу з поглибленим вивченням фізкультури.

 

Лише СТБ нарешті ґрунтовно досліджує тему, скільки коштував платникам податків постійний рух різноманітних київських чиновників у Крим до Януковича. Інші канали так і не звернули на цю тему уваги.

 

Лише ICTV розповідає про звільнення директора дитячої спортивної школи на Трухановому острові, який протистояв захопленню території школи і на якого рік тому було вчинено замах.

 

Лише ICTV повідомляє про те, що українським студентам не вистачає 20 тисяч місць у гуртожитках.

 

Лише 5-й канал повідомляє, що він і ТВі просять Януковича зустрітися з представниками каналів з приводу питання позбавлення каналів частот, яке може мати місце 16 серпня.

 

Лише 5-й канал повідомляє про листа екс-президента Польщі Леха Валенси до Януковича, у якому той висловив занепокоєння з приводу позбавлення двох українських каналів можливості мовити.

 

Лише «Україна» повідомляє про те, що в центрі Луганська оголосив безстрокове голодування проти свого звільнення колишній мер одного з містечок області.

 

Лише «Україна» повідомляє про мавпування керівництвом української міліції російських «новинок» - вже створено робочу групу з перейменування міліції.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву кримської організації «Батьківщини», у якій звинувачено правоохоронців у спробах заднім числом оформити санкцію на обшук у приймальнях депутатів.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що Вищий адмінсуд залишив без розгляду позови про незаконність присвоєння звань Героя України радянським воїнам. Підстави до такого позову були тими ж, за якими цього звання суди раніше позбавили Бандеру і Шухевича.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що уряд скасував концепцію і фінансування державної програми з розвитку українського козацтва.

 

Жоден із каналів не оприлюднює заяви екс-голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка про протиправність заяв нового керівника Інституту національної пам'яті.

 

14 серпня (субота)

 

«1+1» в суботу дає замовний матеріал з думкою першого заступника голови КМДА Олександра Попова, що Майдан Незалежності до «Євро-2012» не реконструюватимуть. Ознаки замовності - незбалансованість, неповнота, брак експертних оцінок і бекґраундів.

 

«1+1» і ICTV дають з ознаками замовності - незбалансованість, неповнота, брак експертних оцінок і бекґраундів - повідомлення про те, що партія Віктора Балоги «Єдиний центр» піде на місцеві вибори за відкритими списками. Так само ICTV дає повідомлення про те, що партія Сергія Тігіпка «Сильна Україна» влаштувала «праймеріз».

 

Лише 5-й канал повідомляє, що цього дня три канали - сам 5-й, ТВі і кримська «Чорноморська» - на годину припинять мовлення в якості попереджувального ефірного страйку. Замовчання теми іншими каналами має однозначні ознаки цензури.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що Держгірпромнагляд припинив роботу штрейкбрехерів на Полтавському гірничо-збагачувальному комбінаті, де працівники вже не перший день страйкували.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що «Укрзалізниця» за сім місяців 2010 року отримала від уряду лише 23% компенсації за перевезення пільговиків.

 

Жоден із каналів не повідомляє про зникнення в Харкові журналіста - редактора газети «Новий стиль» Василя Климентьєва.

 

У підсумку протягом тижня на каналах було стільки матеріалів з ознаками замовності (цензури):

 

«1+1»                         33,

 

Перший канал         32,

 

ICTV                          24,

 

«Інтер»                      24,

 

5-й канал                  18,

 

Новий канал            10,

 

«Україна»                 8,

 

СТБ                           4 матеріали.

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який громадська організація «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту. Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28118
Читайте також
15.10.2010 15:39
«Телекритика»
24 329
13.09.2010 09:41
«Телекритика»
23 511
07.09.2010 13:37
«Телекритика»
28 838
14.06.2010 17:53
Отар Довженко
для «Детектор медіа»
21 981
14.06.2010 17:27
«Телекритика»
33 300
10.06.2010 14:33
Отар Довженко
89 386
04.06.2010 10:28
«Телекритика»
32 655
29.05.2010 14:41
«Телекритика»
31 977
21.05.2010 15:56
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
28 978
16.05.2010 12:12
«Телекритика»
56 805
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ЮСА_всем
4968 дн. тому
Деятельность "Internews Network" финансируется, в основном, за счет грантов, предоставляемых общественными и частными фондами. Среди них – Агентство США по Международному Развитию, Государственный Департамент США и т. п... Ну очень такая "общественная" фирма - госдепартамент. Себе в убыток - за счастье других. И верят же !
еее
4968 дн. тому
Опублікуйте будь ласка дані моніторингу за 2005 рік. Для порівняння. А також детальніше про «Телекритику» - склад, джерела фінансування, та результати роботи в попередні роки
RRR
4968 дн. тому
А якби ЗМІ повідомили про заклик Тимошенко прийти на мітинг - це не було б рекламне оголошення?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду