5 канал і ТВі: на голову апеляційного суду, який розглядатиме справу про частоти, будуть тиснуть

12 Серпня 2010
15913
12 Серпня 2010
14:05

5 канал і ТВі: на голову апеляційного суду, який розглядатиме справу про частоти, будуть тиснуть

15913
5 канал і ТВі: на голову апеляційного суду, який розглядатиме справу про частоти, будуть тиснуть

Журналістські колективи 5-го каналу і ТВі стверджують: їм стало відомо, що на Київський апеляційний адміністративний суд і його голову Анатолія Денісова будуть спроби чинити тиск задля швидкого розгляду та винесення «однобічного» рішення за апеляційними скаргами 5-го каналу і каналу ТВі у справі за позовом НТН і Enter Film (каналів групи «Інтер») щодо скасування результатів січневого конкурсу Нацради на вільні частоти. У зв'язку із цим вони виступили з публічним зверненням до голови суду.

 

За інформацією журналістів, розгляд апеляції вже заплановано на 16 серпня. «За таких умов ми ставимо запитання: чому наші компанії не отримали жодної судової повістки з визначенням дати, часу, та місця розгляду нашої справи? Для цієї справи встановлено скорочений строк розгляду? На чиє замовлення це робиться? Чи не є такий розвиток подій проявом зацікавленості, а як наслідок тиску на суди і суддів з боку власника компаній-позивачів?», - цікавляться телеканали.

 

Журналістські колективи закликають Анатолія Денісова «не піддаватися спробам маніпуляцій та тиску» та «вчинити по совісті і діяти виключно в рамках чинного законодавства».

 

Вони просять голову суду вжити заходів щодо повернення справи до суду першої інстанції. «Підставою для цього є той факт, що всупереч законній процедурі справа 26 липня 2010 року була передана до Київського апеляційного адміністративного суду без проведення засідання Окружного адміністративного суду міста Києва щодо розгляду заяви про винесення додаткового рішення по цій справі», - пояснюється у зверненні.

 

Також  вони просять посприяти в залученні представників журналістських  колективів до участі в розгляді справи в якості третіх осіб без самостійних вимог, «оскільки рішення щодо позбавлення ліцензій наших телеканалів безпосередньо впливає на гарантоване Конституцією України право на працю».

 

Зі свого боку журналісти обіцяють зробити все можливе задля неупередженого висвітлення перебігу справи, а також привернення суспільної уваги до «планомірного і керованого тиску на ЗМІ та правосуддя з боку зацікавленої особи - власника найбільшого медіа холдингу країни Inter Media Group».

 

Тим часом правозахисник Мирослав Маринович звернувся з відкритим листом до голови Ради безпеки і оборони України Раїси Богатирьової із застереженням щодо недопущення монополізації медіапростору держави групою «Інтер».

 

«Президент України має сьогодні останній шанс не допустити монополізації впливу на медійний ринок з боку групи "Інтер" та його власника Валерія Хорошковського, що означатиме також монополізацію впливу на медіа з боку Служби безпеки України», - йдеться у відкритому листі пана Мариновича.

 

Правозахисник закликає Президента усунути конфлікт інтересів, звільнивши Валерія Хорошковського з посади голови СБУ та «забезпечити справедливість і прозорість судового процесу» щодо січневого конкурсу на вільні частоти.

 

Нагадаємо, 8 червня Окружний адміністративний суд міста Києва Суд задовольнив позов телеканалів групи «Інтер» проти Нацради і скасував результати січневого конкурсу. 5 канал і ТВі, які виступали третіми особами із самостійними вимогами на предмет позову, оскаржили це рішення. Зокрема представник ТВі, керівний партнер юридичної компанії Jurimex, пояснив ТК апеляцію тим, що «суд був настільки зацікавлений задовольнити позов компаній Хорошковського, що навіть присвоїв собі функції позивача й сам придумав новий предмет судової справи».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15913
Читайте також
26.08.2010 14:00
Олександр Савицький, «Німецька хвиля»
40 191
26.08.2010 11:52
Микола Княжицький, «Українська правда»
45 830
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
sdenisenko
4973 дн. тому
Дуже прикро, коли прикриваються свободою слова задля захисту своїх бізнесових інтересів. Чому 5 канал мовчав, коли радіо 5 отримало майже 40 радіочастот одним пакетним конкурсом, що собі не дозволяла Нацрада навіть у часи Кучми? Чому ТВі та особливо пан Княжицький лише зараз згадав про свободу слова, а не тоді, коли мав впливати на її становлення, обіймаючи посаду члена Національної Ради? Навіщо боятися нового конкурсу, якщо попередній був також справедливим? Відповіді, нажаль, відомі всім, проте за старим українським звичаєм кожен бачить лише край свого власного городу. Ліцензування телерадіопростору завжди було, є і найближчим часом залишиться непрозорим та заангажованим. Пан Княжицький розуміє, що пан Манжосов не планує розвивати мережу ТВі, маючи інші інтереси до інших компаній. Чому про це не говорить пан Княжицький? Тому що він би робив те ж саме, знову потрапивши до складу тих, хто визначає рівень доступу до того слова, свободу якого згадують тільки тоді, коли хтось недоотримує прибуток на інвестований капітал.
S
4977 дн. тому
На чиє замовлення це робиться?... И так понятно кому нужны частоты Пятого и ТВi. Зачищают под ноль. До конца года запланирована в стране тишь да гладь
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду