Інститут медіа права позивається до МНС

6 Серпня 2010
13828
6 Серпня 2010
17:27

Інститут медіа права позивається до МНС

13828
Інститут медіа права позивається до МНС

Юристка Інституту медіа права Ольга Сушко подала позов до Окружного адміністративного суду міста Києва з вимогою визнати відмову МНС України у наданні інформації протиправною та зобов'язати це міністерство надати належну відповідь на інформаційний запит. Розгляд справи у суді призначений на 16 серпня. Про це повідомляє сайт ІМП.

 

Раніше, у червні 2010 року, експерти Інституту медіа права звернулися до ряду органів державної влади з інформаційними запитами про те, які засоби масової інформації були ними засновані та яку суму бюджетних коштів було витрачено на ці ЗМІ протягом 2009 року.

 

За інформацією Інституту медіа права, один із таких інформаційних запитів від імені Ольги Сушко був надісланий до Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Міністерство повернуло запит без розгляду, посилаючись на те, що він підготовлений «з порушенням вимог ст. 5 Закону України "Про звернення громадян"». Коли юрист Інституту медіа права зателефонувала до МНС із проханням роз'яснити, у чому полягає порушення, представник міністерства відповів, що в інформаційному запиті не була вказана домашня адреса запитувача.

 

«Така причина відмови є неправомірною, оскільки у запиті було чітко зазначено, що він подається на підставі Конституції України та Закону України "Про інформацію", - коментують юристи Інституту медіа права.- Закон України "Про звернення громадян" взагалі не регулює процес отримання громадянами інформації від органів держави. Натомість відповідні правові норми містяться у законі "Про інформацію". При написанні запиту про надання письмової інформації достатньо вказати адресу, за якою громадянин бажає одержати відповідь. Вимоги вказувати домашню адресу запитувача Закон України "Про інформацію" не містить».

 

Раніше рекомендації органам влади про те, як розрізняти кореспонденцію від громадян відповідно до Законів України «Про інформацію» та «Про звернення громадян», розробила та затвердила з ініціативи Інституту медіа права Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13828
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду