«Маруся» та паранормальні явища

6 Серпня 2010
51089
6 Серпня 2010
12:42

«Маруся» та паранормальні явища

51089
Восени на українському телебаченні традиційно розпочинається новий телесезон. З його приходом практично всі центральні канали країни розпочинають трансляцію нових програм, проектів, а подекуди і фільмів власного виробництва. «День» поцікавився, чим збирається наповнювати свій ефір українське ТБ з початком осені.
«Маруся» та паранормальні явища

Як виявилося, лідером інновацій цього року став Перший Національний, який після офіційно проголошеного курсу на зміну обличчя каналу запропонував аж близько сорока нових проектів. Проте справа не в кількості, а в якості. А якість телепродукції, на жаль, з приходом нових сезонів не покращується, і не лише на Першому. Канали традиційно обрали легкий розважальний формат, насичений знайомими, адаптованими з американських чи британських лекал реаліті- та талант-шоу, серед яких зрідка можна натрапити на пізнавальну програму, яка, втім, стосується швидше буденних речей, аніж високих цінностей. Назви у проектів - відповідні, навіть більш-менш нормальні програми чомусь прагнуть назвати у якнайпримітивніший спосіб. А дитячі та юнацькі програми, які запропонував Перший, швидше викликають бажання забрати дітей подалі від телевізора.

 

Про новий фільм власного виробництва «Маруся» обмовився ТРК «Україна». Правда, у серіалі, що виробляє український канал, дія все одно відбувається в Росії. Таким чином, телевізійники «зберуть вершки» одночасно з двох ринків - російського та українського. Показ серіалів російського виробництва традиційно планують «плюси», а кінопрем'єри залишає за собою «Інтер».

 

Та найбільш прикрим є інше - канали не збираються повертати в ефір культуру, постаті та героїв, які справді варті уваги. Документальні проекти готує «Інтер», проте вони розповідають або про паранормальні явища, або про діячів російської культури - починаєш замислюватися, чи не забули журналісти «Інтера», в якій країні вони працюють. З нового телесезону ви не побачите на екранах українських науковців, талановитих вчителів, акторів театру, громадських діячів, письменників, художників, істориків. По суті, на загальнонаціональних каналах немає жодної програми, що була б присвячена українській історії та культурі. На глядачів уже вкотре чекає дешевий український та російський шоу-бізнес. Утім, переконайтеся самі.

 

Перший Національний розпочинає новий телесезон 25 серпня. На Першому вже з'явилося кілька інформаційних проектів: «Підсумки тижня» та два ток-шоу - щоденне «Про головне» і щомісячне - «Іспит для влади». В інформаційному блоці після вечірніх новин з'явиться щоденна десятихвилинна програма «Слово регіонам». Перший готує також нові пізнавальні проекти - «Чому це?» типу «Дискавері» та «Стороннім вхід дозволено» або «Що це?». Також новинками сезону стануть програми «Ваше право!», «Театральні сезони на Першому», «Хочу в армію» та «Шеф-кухар» - шоу Михайла Поплавського. Оновлення на каналі не оминули дитячу та підліткову аудиторію. Для них передбачено два проекти - «Обережно - діти!» та «Нащадки піонерів». До набору розважальних телепрограм додадуть музичні «Національну двадцятку» (найкращі українські пісні у підсумку за тиждень), «Кліп дня», «Зiрковий ранок» (присвячений українському шоу-бізу) та оновлене «Фольк-musiс». Запускаються також спортивні проекти «Світ спорту», «Футбольний код», «Чоловічий клуб» (тут поціновувачі нежіночих видів спорту зможуть переглянути найкращі бої з зірками боксу, армрестлінгу, боїв без правил, кікбоксингу та добірку документальних матеріалів про видатних боксерів - Олега Єфимовича та В'ячеслава Сенченка).

 

Деякі програми, що вже виходили в ефірі Першого, дещо змінили свій формат. Зокрема, «Легко бути жінкою» відтепер виходитиме в прямому ефірі кожного ранку, матиме шість ведучих. У програму «Доки батьки ще сплять», яка виходитиме для молодшої за віком аудиторії, повертаються ведучі в образі ведмедів, які були у проекті декілька років тому. У «Так просто» зміниться формат та склад ведучих - відтепер разом з Юлією Волховською проект вестиме Нікіта Добринін, який працює на «Русском радио». Замість програми «Сільська правда» виходитиме новий проект «Сільрада» - 5 журналістів разом із керівником проекту Тамарою Метерчук шукатимуть цікавих людей з «глибинки». Програма «Здоров'я» відтепер виходитиме у прямому ефірі з двома ведучими, в тому числі психотерапевтом. А «Книгу.UA» вестиме не Марина Бондаренко, а Антон Фрідлянт.

 

На «Інтері» восени вийде оновлена програма «Битва українських міст. Битва слов'ян» - участь у проектів візьмуть команди не лише з України, а й з Білорусії, Польщі, збірні Словаччини та Чехії. Також канал планує запустити новий будівельний проект та щоденне ток-шоу з Юлією Литвиненко. Щодо фільмів, то на глядачів чекає четверта частина «Сватів», кінопрем'єри «Кандагар», «Дім сонця», «Любов у великому місті-2», 8-серійний фільм «Привиди». Особливою новинкою «Інтера» стане екранізація твору Олександра Гріна «Алые паруса». Залишиться на каналі документальне кіно власного виробництва, зокрема, готується цикл з п'яти фільмів «Основний інстинкт», а також кінострічки «Полювання на НЛО», «Зворотній бік Місяця», «Прокляття скіфських курганів» та «Анатомія катастроф», планується серія портретних фільмів - про актрису Ольгу Кабо, режисера Валерія Тодорковського та співачку Людмилу Гурченко. До осені «Інтер» завершить роботу над спільним українсько-арабським проектом «Шукачі ковчегу», прем'єра якого відбудеться на початку нового сезону.

 

На «СТБ» 4 вересня відбудеться прем'єра вокального талант-шоу «Х-фактор». Також у вересні на каналі стартує шоу «Танцюють всі-3» та розпочнеться показ шостого телесезону популярного медичного детективу «Доктор Хауз». З початком осені «СТБ» розпочне зйомки нового реаліті-шоу «Холостяк», у якому галантний, привабливий та матеріально забезпечений чоловік шукатиме жінку своєї мрії.

 

ТРК «Україна» готує на осінь показ третього сезону пісенного шоу «Народна зірка», а також два нових проекти: «Оголена красуня» і «Ти - чемпіон». «Оголена красуня» - програма про жінок, які вважають себе далекими від еталону краси. За допомогою професійних стиліста та психолога учасниці програми змінять ставлення до себе без хірургічного втручання та дієт. Програма «Ти - чемпіон» - це спортивний проект з соціальним підтекстом: молоді боксери з драматичними життєвими історіями боротимуться за приз. Також з вересня ТРК «Україна» покаже 80-серійний художній фільм власного виробництва «Маруся».

 

«Новий канал» відкриє осінній телесезон «з гумором». Проект «Зроби мені смішно» з Андрієм Доманським, Сергієм Притулою, Олександром Педаном, Марією Єфросиніною та ведучим Сергієм Кузіним нагадає дитячу гру «Крокодил». Шоу «Хто проти блондинок?» вийде у модернізованому варіанті з новою назвою «Світлі голови», але з незмінним ведучим Андрієм Доманським. Назви решти новинок канал тримає у секреті. Відомо, що це будуть щотижнева документальна програма про явища та речі, які є в житті кожної людини, - воду, їжу, повітря; а також програма у стилі «реаліті», що передбачає занурення у життя простих сімей. Прем'єри програм «Новий канал» планує показати в останній тиждень серпня. А в останню суботу місяця на каналі стартує проект «Україна сльозам не вірить».

 

«Плюси» презентують кілька нових проектів та серіалів. Політичне шоу «Без мандату», про яке «День» писав у липні, проекти «Від пацанки до панянки», «Сусідські війни». У програмі «Від пацанки до панянки» дівчата від 18 до 30 років упродовж дев'яти тижнів перетворюватимуться на справжніх леді. Також на «1+1» стартує нова гумористична вікторина, учасники якої намагатимуться здогадатися, як вони поводилися, перебуваючи під гіпнозом. У наборі розважальних програм на каналі з'явиться популярний формат «Stars On Stage». Окрім нових програм, «плюси» покажуть російський серіал «Доктор Тырса» та третій сезон «Маргоші».

 

СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНЕ МОВЛЕННЯ

 

Трансформації нового сезону позначаться також на суспільно-політичному мовленні.

 

За словами Петра МАГИ, телеведучого проектів продакшен-компанії «Савік Шустер Студіо», ймовірно, що щоденного ефіру програми «Шустер Live» на каналі «Україна» не буде. Проте, як запевнив «День» телеведучий, п'ятничний ефір залишиться. «Окрім того, ми розробляли декілька варіантів відпочинкового недільного проекту, а також думали над чимось пов'язаним із єврокубками. Але тут не можу нічого стверджувати, адже всі переговори веде Савік Шустер», - пояснив Петро. Роботу в нових суспільно-політичних умовах телеведучий прокоментував так: «я не вважаю, що будуть якість притискання».

 

П'ятничні випуски «Шустер Live» в ефірі каналу «Україна» - з 3 вересня.

 

У «підвішеному стані» опинився «ТВі». Генеральний продюсер каналу Сергій Дем'янчук пояснює: «Оскільки ситуація із нашим судовим процесом не вирішена, наразі коректну інформацію щодо нових проектів я надати не можу. Фінансування серйозних проектів власного виробництва здебільшого залежить від остаточного рішення суду щодо частот, яких позбавили телеканал. Тим часом суд іще навіть не призначив дату розгляду справи». За словами Сергія, канал міркує над продовженням виробництва проекту «Чорне та біле» або, у випадку позитивного для ТВі рішення суду, виробництвом схожого. «Але, безумовно, це буде важливе суспільно-політичне ток-шоу за участі перших осіб держави. Тобто від формату діалогу з такими людьми ми не відмовляємося. А в якій формі відбуватиметься цей діалог - покаже рішення суду».

 

У новому телевізійному сезоні Сергій Дем'янчук прогнозує брак звичних для глядачів суспільно-політичних проектів. Які конкретно програми Сергій має на увазі він озвучувати відмовляється. «Це пов'язано не стільки зі зміною політичної ситуації в державі, скільки з появою ознак того, що медіа постали перед більш жорсткими викликами та умовами із боку держави. Думаю, тією чи іншою мірою в новому сезоні це позначиться на всіх телеканалах».

 

Генеральний продюсер телеканалу «ICTV» Михайло Павлов розповів «Дню», що наразі особливих змін у програмі «Свобода слова» з Андрієм Куликовим не планується. «Ми дотримуватимемося свого формату, хоча невеличкий «апгрейд» все ж буде. Зараз я спілкуюся з деякими партнерами, тож, можливо, ми матимемо певні новації, що стосуватимуться соціологічних замірів. Але для нас важливо не перевантажити програму, тому поки що цей задум - на стадії розробки, - розповів Михайло Павлов у коментарі «Дню», а стосовно актуальної політичної ситуації в країні та роботу програми в цих умовах, телепродюсер зазначив: - Ми готові до всіляких вітрів, на програму це не впливає. З одного боку, хочеться, щоб політичні бурі стихли, але, з іншого боку, це буде погано для програми».

 

«Свобода слова» після «невеличкого «апгрейду» виходитиме в ефірі «ICTV» з 23 серпня.

 

Програма «Велика політика з «Євгенієм Кисельовим» буде виходити з вересня в новій студії, в новому електронному «одязі» і в дещо оновленому форматі. Проте основа залишиться без змін. Про це повідомляє прес-служба каналу «Інтер». Головною новиною стане дискусія на одну з актуальних тем нинішнього суспільно-політичного життя тижня не лише у формі дебатів між двома опонентами, але й у формі «круглого столу», в якому зможуть взяти участь політики, експерти, журналісти. Передбачається також активізувати участь у програмі аудиторії, як присутньої в студії, так і телеглядацької. Автори програми обіцяють також запрошувати на програму студентів. Планується і створення своєрідного клубу привілейованих глядачів програми, членство в якому надаватиметься авторам найбільш цікавих, змістовних запитань і коментарів на сайті «Великої політики».

 

Прес-служба «5 каналу» повідомляє, що зараз іде підготовка до нового сезону: ведуться переговори щодо нових облич і проектів, розробляється новий дизайн. 80% програм власного виробництва каналу продовжуватимуть виходити в прямому ефірі. «Тому підготовка нового сезону на «5 каналі» - це постійний пошук і реалізація нових ідей щодня, - сказано в офіційному повідомленні. - Офіційну інформацію про закінчення цього процесу й старт нового сезону ви отримаєте з наших прес-релізів».

 

Вікторія Скуба, Марія Томак, «День»

 

Фото -  ТРК «Україна»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Вікторія Скуба, Марія Томак, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
51089
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду