Плідний тиждень парламенту та іменини президента

26 Липня 2010
34823
26 Липня 2010
10:35

Плідний тиждень парламенту та іменини президента

34823
Моніторинг матеріалів з ознаками замовності чи цензури в основних випусках новин телеканалів 5 – 10 липня
Плідний тиждень парламенту та іменини президента

Суспільно важливі теми, думки і факти, які протягом тижня було замовчано телеканалами (в дужках зазначено канали, які замовчали названу тему, думку чи факт):

 

5 липня (понеділок):

 

Мітинг під парламентом противників законопроекту, що обмежує свободу мирних зібрань, і відкладення розгляду цього законопроекту до осені (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV).

 

Опозиція закликала МВФ не давати українській владі кредит (всі канали).

 

Заява Єврокомісії, що Брюсель не отримував від Києва пропозицій щодо створення міжнародного газотранспортного консорціуму (всі канали).

 

6 липня (вівторок):

 

Парламент ухвалює в другому читанні Бюджетний кодекс (СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Експертні оцінки щодо Бюджетного кодексу (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV).

 

Опозиція і комуністи вимагають відставки віце-прем'єра Сергія Тігіпка (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, «Україна»).

 

Опозиція вимагає відставки віце-прем'єра Володимира Сівковича, міністра палива та енергетики Юрія Бойка та міністра економіки Василя Цушка (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Експертні оцінки в темі ухвалення парламентом повернення до 11-річної системи шкільної освіти (всі канали).

 

Бекґраунди в темі ухвалення парламентом повернення до 11-річної системи шкільної освіти (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Закон про 11-річну освіту ухвалено з грубими порушеннями регламенту («Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV).

 

Звернення опозиції до МВФ із проханням не давати українській владі позики (Перший канал, «1+1», СТБ, 5-й канал, «Україна»).

 

Побиття запорізькими міліціонерами двох київських журналістів (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Уряд виселяє на вулицю лікарню для хворих на ВІЛ/СНІД, розташовану на території Києво-Печерської лаври (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Вищий адмінсуд відклав розгляд усіх скарг на рішення Донецького суду про позбавлення Романа Шухевича та Степана Бандери звання Героя України (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV).

 

Пікетування Адмінсуду націоналістами з цього приводу (всі канали).

 

Перекриття центрального проспекту Херсона ошуканими вкладниками кредитних спілок (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Пікетування парламенту понад 200 представниками громадських організацій проти ухвалення закону про місцеві вибори (всі канали).

 

Заява бютівця Володимира Яворівського, що закриття його авторської програми на Національному радіо сталося з політичних причин, через його опозиційність (всі канали).

 

7 липня (середа):

 

Акція протесту хворих на СНІД, яких Кабмін має намір виселити з лікарні в Лаврі (Перший канал).

 

Обшук у Київраді, проведений співробітниками СБУ (ICTV).

 

Невдала спроба опозиції відправити у відставку міністра палива та енергетики Юрія Бойка (СТБ).

 

Невдала спроба опозиції відправити у відставку голову СБУ Валерія Хорошковського («Інтер» і СТБ).

 

Оскарження в суді фірмою Ігоря Коломойського результатів аукціону з приватизації «Луганськтепловоза» (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Розгляд Верховною Радою у другому читанні законопроекту про судоустрій («1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Київрада не перейменувала вулицю Івана Мазепи на Лаврську (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

8 липня (четвер):

 

Ухвалення Бюджетного кодексу (СТБ, Новий канал, «Україна»).

 

Винесення на громадське обговорення проекту Податкового кодексу (СТБ, Новий канал, «Україна»).

 

Перегляд бюджету і скорочення видатків на 17 млрд гривень на вимогу МВФ (Перший канал, СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Які саме соціальні видатки в зв'язку з цим скорочено (всі канали).

 

Затвердження в першому читанні закону про референдум (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, «Україна»).

 

Ухвалення закону про судоустрій і статус суддів (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Заява Тимошенко, що опозиція оскаржуватиме цей закон у Конституційному Суді і звертатиметься з цього приводу до Ради Європи (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Збільшення на рік терміну повноважень місцевих рад і мерів міст («Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Київрада таки перейменувала частину вулиці Мазепи на Лаврську (Перший канал, «Інтер», СТБ, «Україна»).

 

Мітинг протесту з цього приводу (Перший канал, «Інтер», СТБ, ICTV, «Україна»).

 

Заяви захисту екс-керівника митної служби Анатолія Макаренка про незаконність присвоєння його справі грифу «таємно» і про те, що підозрюваному і його захисту не дають доступу до документів слідства (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Протест роздрібних та оптових торгівців проти розробки Мінекономіки, якою чиновники хочуть регулювати внутрішню торгівлю (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Через погану роботу чиновників МОЗ діти, хворі на фенілкетонурію залишилися без життєво необхідних препаратів, приречені на голодування і поступову втрату розумових здібностей (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Правоохоронці без законних підстав конфіскували плавучий ресторан «Муракамі» в Києві (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Тимчасова слідча комісія парламенту взяла під свій контроль напад правоохоронців на журналіста Нового каналу Сергія Кутракова і на журналіста СТБ Сергія Андрушка (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, «Україна»).

 

Ухвалення парламентом закону про збирання внесків на загальнообов'язкове державне соцстрахування - посилення тиску на дрібний та середній бізнес (всі канали).

 

Передача київською владою аеропорту «Жуляни» приватній фірмі в оренду на 49 років (всі канали).

 

9 липня (п'ятниця):

 

Відставка заступниці генпрокурора Тетяни Корнякової («1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Зустріч Тимошенко з президентом Ради ЄС (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал).

 

Подарунок журналістів - учасників руху «Стоп цензурі!» президенту на день народження (Перший канал, «Інтер», ICTV).

 

Коментар Тимошенко на затримання екс-глави «Нафтогазу» Діденка (Перший канал, «Інтер»).

 

Розгляд парламентом у другому читанні закону про референдум (Перший канал, «1+1», СТБ, Новий канал, «Україна»).

 

Затримання за несанкціонований мітинг лідерів прогресивних соціалістів (Перший канал, «Інтер», ICTV, 5-й канал).

 

В Одесі виселили на вулицю Спілку театральних діячів, а унікальну бібліотеку Спілки перевезли на заводський склад (Перший канал, «1+1», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

У Дніпропетровську через скасування теплохідних рейсів городяни не мають можливості діставатися до своїх дач (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Заява віце-прем'єра Тігіпка про непрозорість приватизації «Луганськтепловоза» (всі канали).

 

10 липня (субота):

 

Звинувачення Шуфричем глави АП Льовочкіна в створенні проблем всередині влади (всі канали).

 

Створення в МВС спеціального департаменту, який боротиметься з порнографією в інтернеті, побоювання опозиції, що це використовуватиметься проти опонентів влади (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Продовження протестів з приводу перейменування вулиці Мазепи на Лаврську (всі канали).

 

У підсумку протягом тижня на каналах було стільки замовчань суспільно важливих тем, фактів чи думок:

 

Перший канал           46,

«Інтер»                       44,

СТБ                            44,

Новий канал              42,

ICTV                          40,

5-й канал                   36,

«Україна»                   35,

«1+1»                          33 замовчання.

 

***

 

5 липня (понеділок)

 

На «Інтері» два замовних матеріали, які анонсують майбутню участь президента Віктора Януковича в міждержавній раді ЄврАзЕС і його ж майбутню поїздку до Німеччини. Для того, щоб такі інформаційні приводи подавалися за стандартами, журналістам належало збирати широкий спектр думок, в тому числі й політичних опонентів, давати слово експертам і наводити повноцінні бекґраунди. Нічого цього зроблено не було. Так само замовно повідомлено про участь президента Віктора Януковича в міждержавній раді ЄврАзЕС і на ICTV.

 

Перший канал, Новий канал і ICTV з ознаками замовності - без належного балансу думок, надаючи слово лише спікеру Верховної Ради Володимиру Литвину, - роблять повідомлення з погоджувальної ради парламенту.

 

Перший канал із порушенням балансу думок, надавши слово лише керівнику фракції Партії регіонів Олександру Єфремову, повідомляє про те, що опозиція вимагала відставки керівника Мінпаливенерго Юрія Бойка, міністра економіки Василя Цушка і віце-прем'єра Сергія Тігіпка. Цей матеріал також має ознаки замовності.

 

Лише СТБ, 5-й канал і «Україна» повідомляють про мітинг під парламентом противників законопроекту, що обмежує свободу мирних зібрань, і про відкладення розгляду цього законопроекту до осені.

 

Усі канали, крім «України» і Першого, подають незбалансовано і без належних бекґраундів звіти з прес-конференції керівника центру оцінювання якості освіти Ігоря Лікарчука. «Україна» і Перший канал подавали цю інформацію більш повноцінно.

 

Перший канал дає з ознаками замовності - брак балансу думок, експертних оцінок та належної повноти інформації - повідомлення про те, що екс-віце-прем'єра Володимира Семиноженка призначено головою Держкомітету з питань науки та інновацій і радником прем'єра.

 

«Інтер» дає з ознаками замовності - протокольність, незбалансованість, брак експертних думок та бекґраундів - повідомлення про зустріч прем'єра Миколи Азарова і спікера Литвина зі спікером парламенту Сербії.

 

Жоден із каналів не повідомляє цього дня про те, що опозиція закликала МВФ не давати українській владі кредиту, оскільки його буде використано для виплати «РосУкрЕнерго» за рішенням Стокгольмського суду.

 

Жоден з каналів не повідомляє про заяву Єврокомісії, що Брюсель не отримував від Києва пропозицій щодо створення міжнародного газотранспортного консорціуму, попри численні заяви української влади про це (зокрема заява Януковича 2 липня під час спільної з Хіларі Клінтон прес-конференції). Замовчання обох цих, незручних для влади, тем каналами має ознаки цензури.

 

6 липня (вівторок)

 

Перший канал, «1+1», «Інтер» і ICTV з ознаками замовності повідомляють про постатейне ухвалення Верховною Радою Бюджетного кодексу. Ця важлива тема подається каналами або похапцем, короткими повідомленнями (Перший і «1+1»), або хоч і розгорнуто («Інтер» і ICTV), але з зосередженням не на суті документу, а на зовнішньому перебігу його обговорення. Ухвалення документу, який на роки вперед визначатиме способи формування кошторисів країни на різних рівнях, потребувало широкого спектру думок стосовно ключових позицій документу і серйозних експертних оцінок. Нічого цього в матеріалах каналів нема. З другого боку, - решта каналів взагалі замовчали важливу тему.

 

Крім того на «Інтері» й ICTV звучать журналістські міркування та оцінки: «Принять бюджетную конституцию нужно оперативно, время не ждет, так что депутаты решили поработать сверхурочно, не покладая рук и карточек для голосования. Рабочий день депутата - до 18:00. С таким количеством поправок успеть нереально... Пообещали трудиться до победного - пока Кодекс не примут. Поработать сверх нормы депутатам придется еще не раз - им столько нужно успеть до каникул!» («Інтер»). «Розроблена урядом нова редакція "бюджетної Конституції" уточнює основні функції головних розпорядників державних грошей і вдосконалює систему контролю та відповідальності за їх використанням. А також в законопроекті переглянули джерела доходів і впорядкували витрати місцевих бюджетів» (ICTV).

 

У матеріалах вказується різна кількість поправок, що їх розглядали депутати: 671 (Перший канал), «близько восьми сотень» («1+1»), «почти 700» («Інтер») і «понад тисячу» (ICTV).

 

З усіх каналів лише «1+1», ICTV і 5-й канал повідомляють про те, що опозиція і комуністи вимагають відставки віце-прем'єра Сергія Тігіпка. Втім, обидва канали подають інформацію критично неповно, зокрема, не пояснено як слід мотиваційну частину цих вимог. Лише «1+1» повідомляє, що опозиція також вимагає відставки віце-прем'єра Володимира Сівковича, міністра палива та енергетики Юрія Бойка та міністра економіки Василя Цушка. Втім, так само це повідомлення є критично неповним і незбалансованим. Решта каналів про ці вимоги не повідомляють узагалі, що може мати ознаки цензури.

 

Усі канали цього дня повідомляють про ухвалення парламентом повернення до 11-річної системи шкільної освіти. Жоден із каналів не вдається в темі до експертної оцінки, а про бекґраунди, зокрема про пересмикування міністром освіти Дмитром Табачником європейського досвіду, згадує лише СТБ. У матеріалі Першого каналу тенденційно підібрано думки основної сторони конфлікту - школярів і їхніх батьків: усі думки подано лише на користь коаліції. «1+1» подає інформацію неповно і без справжнього балансу думок - тут баланс лише імітовано, оскільки опозиції не дали слова для викладу аргументів, і взагалі не запитали думки школярів і батьків. Ще гірше з балансом думок у матеріалі «Інтера», тут думку опозиції подано взагалі дуже умовно: «Оппозиция считает, что переход к одиннадцатилетней системе обучения - это не только шаг назад, но и новые проблемы для учителей и детей. Ведь придется переписывать школьные программы». При цьому слово в синхронах надається лише представникам влади. Так само імітовано баланс думок і в матеріалі ICTV. В матеріалі СТБ нема балансу на звинувачення Табачником попередньої влади. Про те, що закон було ухвалено з грубими порушеннями регламенту, побіжно згадують лише Перший канал, «1+1», 5-й канал і «Україна».

 

На Першому каналі з ознаками замовності - неповнота інформації, незбалансованість, брак бекґраундів, експертних коментарів - подано думки віце-прем'єра Андрія Клюєва з приводу розвитку авіабудування.

 

«1+1» і Новий канал анонсують майбутній ювілей президента Януковича. Ці матеріали мають замовний характер. Так само замовно «1+1» анонсує майбутній візит Януковича до Німеччини, який відбудеться 30 серпня! В сюжеті нема балансу думок, є грубі журналістські висновки: «Візит Віктора Януковича до Берліна відбудеться саме після літніх канікул німецької влади. Можновладці після відпочинку та у доброму гуморі ймовірно швидше розпрощаються з поставленим тут стереотипом, що Україна за нової влади взяла курс на Росію не озираючись на Європу».

 

Лише «Інтер», Новий канал і ICTV - хоч і критично неповно - повідомляють про звернення опозиції до МВФ з проханням не давати українській владі позик, оскільки, на думку опозиції, ці гроші підуть на погашення боргу України «РосУкрЕнерго» за рішенням Стокгольмського суду.

 

«Інтер» з ознаками замовності - неповнота, повна відсутність балансу думок і бекґраундів, брак експертних оцінок - повідомляє про заяву голови Радміну Криму Василя Джарти про введення електронних аукціонів з продажу земель.

 

Крім того, «Інтер» дає з ознаками замовності - брак балансу думок, неповнота і малий масштаб новини як для загальнонаціонального каналу - повідомлення про те, що СБУ впіймала двох митників на хабарі в 4 тисячі доларів.

 

«Україна» дає замовний матеріал про захід Фонду Ріната Ахметова.

 

Лише СТБ й «Україна» повідомляють про побиття запорізькими міліціонерами двох київських журналістів.

 

Лише ICTV повідомляє про те, що уряд виселяє на вулицю лікарню для хворих на ВІЛ/СНІД, розташовану на території Києво-Печерської лаври.

 

Лише 5-й канал і «Україна» повідомляють про те, що цього дня Вищий адмінсуд відклав розгляд усіх скарг на рішення Донецького суду про позбавлення Романа Шухевича та Степана Бандери звання Героя України. Але і ці канали не повідомляють про пікет суду націоналістами.

 

Лише «Україна» повідомляє про перекриття центрального проспекту Херсона ошуканими вкладниками кредитних спілок.

 

Жоден із каналів не повідомляє про пікетування парламенту понад 200 представниками громадських організацій проти ухвалення закону про місцеві вибори. І жоден із каналів не повідомляє про заяву бютівця Володимира Яворівського, що закриття його авторської програми на Національному радіо сталося з політичних причин, через його опозиційність.

 

7 липня (середа)

 

Перший канал, «Інтер», ICTV і 5-й канал цього дня з ознаками замовності - повний брак балансу думок, належних бекґраундів і експертних оцінок - повідомляють про критику Податкового кодексу Януковичем. В усіх цих матеріалах журналісти не торкаються конкретики, а просто надають трибуну президенту для самопіарних заяв.

 

Перший канал, ICTV і 5-й канал з ознаками замовності - критична неповнота і неконкретність інформації, брак балансу думок і бекґраундів - повідомляють про засідання Кабміну, де обговорювали програму протидії повеням.

 

Перший канал і ICTV дають замовні матеріали про вручення дипломів випускникам КПІ міністром освіти Табачником. Тут нема балансу думок і важливих бекґраундів.

 

«Інтер», ICTV і 5-й канал з ознаками замовності - незбалансованість, неповнота, брак обов'язкових для теми експертних оцінок - повідомляють про те, що уряду вдалося домовитися з місією МВФ щодо потенційного кредиту.

 

«Інтер» дає замовний сюжет, у якому обґрунтовується правильність вівторкового рішення парламенту про повернення до 11-річної шкільної освіти. Тут тенденційно (лише на користь цього рішення) підібрано думки учителів, учнів, директорів дитсадків і представників вишів. Слово надається також Табачнику. Слова опонентам рішення у сюжеті не надано взагалі. Нарешті, якщо вже журналісти каналу намагалися справді глибоко дослідити тему наслідків такого рішення, - слід було звертатися і до компетентних експертів, і до бекґраундів, - зокрема, з європейського досвіду. Нічого цього в сюжеті нема.

 

Новий канал і ICTV дають замовний сюжет про те, що Фонд Пінчука надав три комплекси допомоги новонародженим Херсонській дитячій лікарні.

 

ICTV дає замовний сюжет про захід фонду Леоніда Кучми.

 

5-й канал з ознаками замовності - без балансу думок, неповно - дає інформацію про прес-конференцію представників Державної податкової адміністрації.

 

Перший канал не повідомляє про акцію протесту під Кабміном, який ухвалив рішення виселити з Лаври лікарню для хворих на СНІД.

 

ICTV не повідомляє про обшук у Київраді, проведений співробітниками СБУ.

 

СТБ не повідомляє про невдалу спробу опозиції відправити у відставку міністра палива та енергетики Юрія Бойка. «Інтер» і СТБ не повідомляють про невдалу спробу опозиції відправити у відставку голову СБУ Валерія Хорошковського.

 

Лише «1+1» і 5-й канал повідомляють про оскарження в суді приватизації «Луганськтепловоза» фірмою Ігоря Коломойського.

 

Лише Перший канал, хоч і критично неповно, повідомляє про розгляд Верховною Радою у другому читанні законопроекту про судоустрій. При цьому канал замовчує, що коаліція поспішає ухвалити цей дуже суперечливий законопроект до офіційних експертних висновків Венеціанської комісії.

 

Лише «1+1» повідомляє про те, що Київрада не перейменувала вулицю Івана Мазепи на Лаврську, чого від української влади хоче московський патріарх Кирило.

 

8 липня (четвер)

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, 5-й канал, «Україна» з ознаками замовності повідомляють про засідання РНБОУ, що розглядало питання, пов'язані з обороноздатністю армії. Широку трибуну для загальної критики надано президенту Януковичу. Конкретики при цьому немає взагалі. Належного балансу думок - також. Експертних оцінок немає, хоча низка каналів у якості таких подають коментар радника президента Олександра Кузьмука (хай компетентний, але представник того-таки президента, відтак незалежним експертом не є). Відтак, усі ці матеріали виконують суто піарну функцію - показати «вимогливого» і «сильного» президента, який «переймається» безпекою країни.

 

Усі канали некоректно подають інформацію про «загрозу відставки» міністра оборони Михайла Єжеля. Переважно в якості висновку від себе (порушення стандарту відмежування фактів від думок) або ж з недостовірними посиланнями: «напередодні були розмови про ймовірну відставку» («1+1»), «у вівторок деякі ЗМІ повідомили» (5-й канал). У матеріалах Першого каналу, «1+1», Нового каналу, ICTV, «України» звучать журналістські оцінки на користь тези про «сильного» президента. Канали також згадують, що для поліпшення ситуації у війську йому нададуть додаткових грошей. Скільки грошей і звідки їх буде взято - не повідомляється.

 

Цього дня плідно працювала Верховна Рада, про що канали повідомляють дуже фрагментарно і побіжно, хоча кілька позицій потребували (кожна!) ретельного висвітлення. Відтак матеріали про цьогоденні рішення парламенту на Першому каналі, «1+1», «Інтері», ICTV і 5-му каналі - критично неповні, незбалансовані, без бекґраундів та експертних оцінок - мають ознаки замовності. При цьому всі згадані канали повідомляють про ухвалення Бюджетного кодексу і винесення на громадське обговорення проекту Податкового кодексу (до якого назбиралося понад 5 тисяч поправок). Про перегляд бюджету і скорочення видатків на 17 млрд гривень повідомляють лише «1+1», «Інтер» і ICTV. Але при цьому - жодного слова про те, які саме статті скорочуються, лише на ICTV сором'язливо кажуть: «Зменшили фінансування низки соціальних статей». Про затвердження в першому читанні закону про референдум повідомляють лише ICTV і 5-й канал.

 

Про ухвалення напередодні ввечері закону про судоустрій і статус суддів цього дня - хоч і неповно - повідомляють лише «1+1» і ICTV. Лише ці два канали повідомляють і про заяву Тимошенко, що опозиція оскаржуватиме цей закон у Конституційному Суді і звертатиметься з цього приводу до Ради Європи.

 

Про попереднє рішення щодо збільшення на рік терміну повноважень місцевих рад і мерів міст повідомили лише Перший канал, «1+1», 5-й канал.

 

СТБ, Новий канал і «Україна» цього дня взагалі замовчують інформацію про всі ці важливі рішення Верховної Ради.

 

Лише «1+1», Новий канал, ICTV і 5-й канал повідомляють цього дня про те, що Київрада таки перейменувала частину вулиці Мазепи на Лаврську. ICTV при цьому замовчує про багатолюдний мітинг протесту з цього приводу. З названих каналів лише Новий і 5-й канали дають повноцінний бекґраунд про те, що «ім'я Мазепи вулиці дали теж невипадково. Головна Лаврська дзвіниця, яка донині є найвищою спорудою Києва, була збудована коштом гетьмана. Кам'яний мур довкола усього монастиря теж зведений за його гроші - до речі, шалені на той час - мільйон золотих. А ще гетьман дав гроші на відновлення головного собору Лаври - Успенського, реставрацію надбрамної Троїцької церкви і ще не одного монастирського об'єкта. Ні до ні після гетьмана Мазепи Лавра так не розбудовувалась». І бекґраунд, що заперечує мотивацію рішення київських депутатів, буцімто вони «повернули вулиці історичну назву», бо історичною назвою була - вулиця Микільська.

 

Ще цього дня на «1+1» сюжет із ознаками замовності - незбалансованість і неповнота інформації - про те, що президент вимагає від міністрів знання іноземних мов. Тут також бракує важливого бекґраунду - а чи володіє сам Янукович бодай якою іноземною мовою, чи сяде за парту разом зі своїми підлеглими.

 

«Інтер» започаткував імовірно замовні нарисові сюжети з приводу різноманітних ностальгічних дат радянської доби - цього дня згадується 35-ліття з початку будівництва Байкало-Амурської магістралі.

 

На ICTV з ознаками замовності - незбалансованість, протокольність, критична неповнота інформації, власне брак новини як такої - повідомлення про зустріч Януковича з міністром закордонних справ Фінляндії. Натомість канал замовчує зустріч фінського посадовця з лідеркою БЮТ Тимошенко.

 

Про заяви захисту екс-керівника митної служби Анатолія Макаренка про незаконність присвоєння всій справі грифу «таємно» і про те, що підозрюваному і його захисту не дають можливості доступу до документів слідства повідомляють цього дня лише «1+1» і 5-й канал.

 

«1+1» і Новий канал цього дня глибоко досліджують можливості виконання введення 1 року дошкільної освіти. Інші канали до подібних досліджень так і не вдавалися.

 

Лише «1+1» повідомляє про нову розробку Мінекономіки, якою чиновники хочуть регулювати внутрішню торгівлю і проти якої протестують роздрібні та оптові торгівці.

 

Лише СТБ повідомляє про те, що через погану роботу чиновників МОЗ діти, хворі на фенілкетонурію залишилися без життєво необхідних препаратів, приречені на голодування і поступову втрату розумових здібностей.

 

Лише СТБ повідомляє про те, що правоохоронці без законних підстав конфіскували плавучий ресторан «Муракамі» в Києві.

 

Лише Новий канал і 5-й канал повідомляють, що тимчасова слідча комісія парламенту взяла під свій контроль нападу правоохоронців на журналіста Нового каналу Сергія Кутракова і на журналіста СТБ Сергія Андрушка.

 

Жоден канал не повідомляє про ухвалення парламентом закону про збирання внесків на загальнообов'язкове державне соцстрахування, яке значно посилить фінансовий тиск на середній та дрібний бізнес. Замовчання каналами цієї теми має ознаки цензури.

 

Жоден канал не повідомляє про передачу київською владою аеропорту «Жуляни» приватній фірмі в оренду на 49 років.

 

9 липня (п'ятниця)

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал і «Україна» повідомляють про призначення Нестора Шуфрича заступником голови РНБО і про прохання Азарова до ВР відправити Шуфрича у відставку з посади міністра з надзвичайних ситуацій. Усі ці повідомлення подано без належного балансу думок, без будь-яких експертних оцінок і бекґраундів.

 

Лише Перший канал, хоч і вкрай неповно, повідомляє про відставку заступниці генпрокурора Тетяни Корнякової, яка обіймала цю посаду з 2004  оку.

 

Про зустріч Януковича з президентом Ради ЄС Ван Ромпеєм з ознаками замовності - неповнота інформації, протокольність, брак балансу думок, бекґраундів - повідомляють Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал. При цьому канали, до прикладу, не повідомляють про те, що з Ромпеєм зустрічалася Юлія Тимошенко. Зокрема, президент Ради ЄС на цій зустрічі запросив екс-прем'єрку до Брюсселя і, як повідомляє «Інтерфакс-Україна», «позитивно оцінив зусилля уряду Ю. Тимошенко на шляху євроінтеграції України».

 

Канали цього дня висвітлюють святкування 60-річчя президента Януковича. При цьому лише «1+1», СТБ, Новий канал, 5-й канал і «Україна» повідомляють про подарунок президенту від журналістів - учасників руху «Стоп цензурі!».

 

Перший канал і «Інтер» незбалансовано і неповно повідомляють про затримання Службою безпеки України колишнього керівника «Нафтогазу» Ігоря Діденка. Інші канали принаймні дають з цього приводу думку Юлії Тимошенко.

 

«Інтер» і ICTV з ознаками замовності - брак реального балансу думок (він лише імітується), брак експертних оцінок і бекґраундів - повідомляють про розгляд парламентом у другому читанні закону про референдум. Ще про це повідомляє 5-й канал, решта каналів не повідомляють.

 

Про затримання за несанкціонований мітинг лідерів прогресивних соціалістів Наталії Вітренко та Володимира Марченко повідомили цього дня лише «1+1», СТБ, Новий канал та «Україна».

 

На «Інтері» з ознаками замовності - критична неповнота, брак необхідних коментарів - повідомляються новини від різних силових відомств: про «перераспределение обязанностей» у Генпрокуратурі (без належного бекґраунду та експертної оцінки воно не є повноцінною новиною); про те, що СБУ ліквідувала черговий конвертцентр. Ось повний текст повідомлення: «СБУ ликвидировала в Киеве незаконный конвертационный центр. За два года преступники обналичили более трёх миллиардов гривен. Ещё шесть миллионов были изъяты в ходе операции. Теперь членам группировки угрожает до 15-ти лет лишения свободы с конфискацией имущества». Зрозуміло, що в такому вигляді новина є критично неповною. Тож вона просто рекламує «хорошу роботу» спецслужби. Повідомлення ж про похорон загиблого в Харкові міліціонера перетворено на трибуну для міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова задля оприлюднення такого синхрону: «Я вам скажу, из каждого трагического случая в милиции делаются определенные выводы. Каждый такой факт получает оценку, и мы вписываем новые какие-то правила или добавки в те инструкции, которые регламентируют деятельность работников милиции в таких ситуациях».

 

ICTV цього дня дає замовний матеріал про підготовку нових правил дорожнього руху в ДАІ. Матеріал критично неповний, без балансу думок. Основний меседж такий: «...зобов'язати виходити з машини для спілкування з інспектором. Утім у ДАІ проти останньої новації, адже вона суперечить посадовим інструкціям. Також Державтоінспекція не підтримує пропозиції обмежити швидкість руху поза населеними пунктами до 90 кілометрів за годину».

 

Лише «Інтер» повідомляє цього дня, що в Одесі виселили на вулицю Спілку театральних діячів, а унікальну бібліотеку Спілки перевезли на заводський склад, непридатний для зберігання старовинних книг та інших раритетів.

 

Лише Новий канал повідомляє про те, що в Дніпропетровську через скасування теплохідних рейсів городяни не мають можливості діставатися до своїх дач.

 

Жоден із каналів не повідомляє цього дня про заяву віце-прем'єра Сергія Тігіпка про те, що Україна втратила мінімум 200 млн грн через непрозорий продаж «Луганськтепловоза». Про це повідомляв цього дня «Інтерфакс-Україна».

 

10 липня (субота)

 

Усі канали, які мають випуски в суботу, повідомляли цього дня про відставку Нестора Шуфрича з посади міністра надзвичайних ситуацій. Перший канал, «1+1», ICTV, 5-й канал і «Україна» при цьому намагалися з'ясувати реальність версії, що на звільнене крісло претендує ватажок «Єдиного центру» Віктор Балога в обмін на приєднання його депутатської групи до коаліції. Для повноцінного балансу тут бракувало коментаря самого Балоги, його не спромігся взяти жодний канал. І не було експертних оцінок як таких. «Інтер» подає новину взагалі критично неповно - лише констатація фактів і думка Шуфрича про те, що він погоджується з президентським рішенням. Разом із тим, насправді сам Шуфрич того дня коментував свою відставку набагато ширше, ніж про це повідомляли канали. Зокрема, Шуфрич заявив у інтерв'ю «Інтерфакс-Україна» про те, що всі складнощі, які виникають у нинішньої влади, стосуються голови Адміністрації президента Сергія Льовочкіна. Цю незручну для влади інформацію проігнорували всі канали, що може мати ознаки цензури.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV з ознаками замовності повідомляють про два рішення парламенту цього дня - ухвалення закону про місцеві вибори і відкладення на осінню сесію законопроекту про референдум. Канали роблять це традиційно неповно, без належної конкретики, з імітацією балансу думок (більше по процедурі, аніж по суті законодавчих положень), традиційно не запитуючись думки тих, кого ці закони напряму торкаються - простих людей і не звертаючись по експертні оцінки, нема бекґраундів.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV і 5-й канал з ознаками замовності - брак балансу думок, зокрема, думок політичних опонентів, брак експертних оцінок, бекґраундів - повідомляють про неформальний саміт лідерів СНД в Ялті. Власне кажучи, з цих повідомлень немає жодної реальної новини, виходячи з цитованих синхронів Януковича і Медведєва, - ні про які конкретні речі на саміті не йшлося, тим більше, жодних рішень не ухвалювалося.

 

«Інтер» продовжує ймовірно замовну «радянську ностальгічну серію» - цього дня сюжет присвячено 85-річчю ТАРС.

 

«Україна» повідомляє про те, що Фонд Ріната Ахметова подарував Львівському онкоцентру томограф.

 

Лише «1+1» повідомляє про створення в МВС спеціального департаменту, який боротиметься з порнографією в інтернеті, і про побоювання користувачів інтернету й опозиції, що влада користуватиметься цим для боротьби зі своїми опонентами.

 

Про продовження протестів з приводу перейменування вулиці Мазепи на Лаврську цього дня не повідомляє жоден із каналів. «Інтерфакс-Україна» повідомляє, що близько 150 людей утворили в суботу на цій вулиці живий ланцюг.

 

***

 

У підсумку протягом тижня на каналах було стільки матеріалів з ознаками замовності (цензури):

«Інтер»                       25,

ICTV                          21,

Перший канал           18,

«1+1»                          14,

5-й канал                   13,

«Україна»                   6,

Новий канал              6,

СТБ                            2 матеріали.

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який громадська організація «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту. Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

 

Фото - www.nnm.ru

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34823
Читайте також
15.10.2010 15:39
«Телекритика»
24 329
14.06.2010 17:53
Отар Довженко
для «Детектор медіа»
21 981
14.06.2010 17:27
«Телекритика»
33 300
10.06.2010 14:33
Отар Довженко
89 386
04.06.2010 10:28
«Телекритика»
32 655
03.06.2010 10:30
Людмила Межигірська
, для «Детектор медіа»
22 862
29.05.2010 14:41
«Телекритика»
31 977
21.05.2010 15:56
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
28 978
16.05.2010 12:12
«Телекритика»
56 805
08.05.2010 21:05
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
34 596
01.05.2010 09:47
«Телекритика»
73 963
30.04.2010 10:30
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
48 662
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду