IMS та «Артикль 19» закликають Януковича переглянути підхід до медіа

3 Червня 2010
17671
3 Червня 2010
16:02

IMS та «Артикль 19» закликають Януковича переглянути підхід до медіа

17671
IMS та «Артикль 19»  закликають Януковича переглянути підхід до медіа

З кінця лютого 2010 року ситуація зі свободою слова в Україні помітно погіршилася. Про це заявили «Артикль 19» та «Міжнародна підтримка медіа» (IMS)

 

«Цензура  знову з'явилася у різних формах, включаючи заборону сюжетів, у яких присутня критика чинної влади, обмеження редакційних повноважень, та видання інструкцій щодо включення або ігнорування певних політичних тем», - ідеться в заяві організацій з нагоди 100 днів перебування Віктора Януковича на посаді Президента України.

 

У своєму зверненні вони закликають Президента України Віктора Януковича та його адміністрацію гарантувати виконання Україною зобов'язань щодо свободи висловлення поглядів та свободи преси згідно з Європейською Конвенцією з прав людини та Міжнародного пакту про громадянські і політичні права.

 

«Артикль 19» та IMS наголошують: влада має переглянути свій підхід до медіа.

 

Коментуючи ситуацію у розмові із представником «Артиклю 19», шеф-редактор Детектор медіа Наталія Лигачова зазначила: «Телевізійні новини стали практично стерильними: про владу -  або добре, або ніяк. Телевізійні новини замовчують не лише незручні для влади погляди, але й навіть факти».

 

Також автори заяви акцентують на небезпечних умовах роботи журналістів в Україні:

 

«Кількість фізичних нападів на  журналістів збільшилася протягом останніх трьох місяців; у той же час реакція влади на такий розвиток подій була неадекватною: винних у скоєнні правопорушень не було притягнуто до відповідальності. Зокрема, 23 березня невідомі жорстоко побили Василя Дем'яніва, головного редактора газети «Коломийський вісник». Напад на Дем'яніва пов'язується з його журналістською діяльністю. Правоохоронні органи натомість розглядають атаки проти журналістів за статтею «хуліганство», не вбачаючи в цих випадках перешкоджання професійній діяльності журналістів. Також викликає занепокоєння зростання  неповаги до журналістів з боку державних службовців та посадових осіб органів влади. 4 квітня чиновник Київської державної адміністрації агресивно відреагував на запитання журналіста СТБ та викинув у смітник його мікрофон».

 

Раніше, з нагоди президентської інавгурації 25 лютого 2010 року «Артикль 19» та IMS закликали пана Януковича негайно вжити заходів щодо подолання недоліків законодавчого регулювання та політики у сфері свободи вираження поглядів та свободи медіа в Україні. «Проте, замість того, щоб зробити дієві кроки у цьому напрямку, 2 квітня новообраний Президент скасував Національну комісію з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі. Національна комісія, що складалася з українських медіа експертів, діяла як дорадчий орган при Президентові, а також мала на меті спостерігати за виконанням Європейських та міжнародних медійних стандартів та сприяти процесу створення в Україні системи суспільного мовлення», - зазначено в заяві.

 

«Незважаючи на те, що комісія продовжує діяльність як незалежна організація, той факт, що вона була скасована Президентом Віктором Януковичем, є  серйозним ударом по громадянському суспільству та його здатності ефективно співпрацювати з президентською адміністрацією для вирішення нагальних проблем у сфері медіа,» - сказала виконавчий директор «Артиклю 19» Агнес Калламард.

 

«Скасування цієї комісії у такий критичний момент, коли цензура та фізичні атаки на медіа збільшуються, свідчить про те, що вільні від цензури медіа не є пріоритетом для Президента,» -  зазначила пані Калламард.

 

Також занепокоєння представників «Артиклю 19» та IMS викликає зростання адміністративного тиску на незалежні медіа, зокрема на телевізійні канали

 

«У квітні через нібито технічну помилку у написанні назви телеканалу ТВi Служба безпеки України розпочала розслідування аби позбавити канал нещодавно отриманих частот. В Україні, де більше 80% відсотків суспільства отримує новини через телебачення, український уряд зобов'язаний гарантувати плюралізм думок та політичних поглядів у телевізійних програмах», - сказав Джеспер Хойберг, виконавчий директор Міжнародної підтримки медіа (IMS). «Цього неможливо досягти без проведення негайних законодавчих реформ у сферах забезпечення прозорості медіа власності, свободи інформації та суспільного мовлення,» продовжив пан Хойберг.

 

З повним текстом заяви можна ознайомитися тут.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17671
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду