Frankfurter Allgemeine: В Україні поширюється внутрішня цензура

2 Червня 2010
19440
2 Червня 2010
18:25

Frankfurter Allgemeine: В Україні поширюється внутрішня цензура

19440
Frankfurter Allgemeine: В Україні поширюється внутрішня цензура

«Після того, як громадяни України поспілкувалися з іноземними журналістами про перебування Віктора Януковича за ґратами за, нібито, тілесні ушкодження, їх запросили на розмову до Служби безпеки України. Тепер ці громадяни непокояться за своє майбутнє та бояться називати журналістам імена», - цитує оглядача німецького видання Frankfurter Allgemeine Конрада Шуллєра інформаційне агентство УНІАН.

 

Ще одну заяву нещодавно зробив Уповноважений федерального уряду з прав людини Маркус Льонінг. В інтерв'ю цій газеті він закликав пана Януковича «не повертатись до старих практик, а захистити існуючі здобутки» у сфері засобів масової формації.

 

Як зазначається у статті «Поширення внутрішньої цензури в Україні», вже відомі перші випадки, коли посадовці намагаються вплинути або залякати журналістів: «Свобода слова залишалася одним з небагатьох справжніх здобутків Помаранчевої революції 2004 року, під час якої було скинуто кліку авторитарного Президента Леоніда КУЧМИ та В.ЯНУКОВИЧА, який тоді був прем'єр-міністром та, завдяки фальсифікації виборів намагався стати Президентом».

 

Розмаїття думок в Україні, на думку автора, знаходиться під загрозою, оскільки вперше з 2004 року Віктру Януковичу вдалося сконцентрувати в одних руках контроль над всіма головними державними органами - президентською адміністрацією, урядом, парламентом, Генеральною прокуратурою. Ця політика особливо торкнулась колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, яка сьогодні є лідером опозиції.

 

Як зазначається у статті, власниками всіх без винятку великих медіа-груп є олігархи, переважно промислові магнати, чий успіх залежить від прихильності уряду. Вони прагнуть отримати зиск від приватизації фабрик та енергетичних підприємств та сподіваються на прихильне ставлення податкової адміністрації.

 

Автор наводить приклад прояву в повній мірі нової лінії цензури під час підготовки сюжетів про російсько-українську угоду по флоту: «газета Kyiv Post підрахувала, що в своєму 30-хвилинному випуску новин, присвяченому цій угоді, канал Віктора Пінчука ICTV відвів опозиції лише одну хвилину. «5 канал» взагалі вивів політичні теми на задній план, а нещодавно в останню хвилину канал скасував програму за участю лідера опозиції Юлії Тимошенко».

 

Ця тенденція до внутрішньої цензури на приватних телеканалах України в деяких випадках посилювалась за рахунок прямого втручання президентської адміністрації. Служба безпеки також все частіше вживає заходи, і не тільки через розмови з журналістами, зазначає Frankfurter Allgemeine.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19440
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Леди Гага
5048 дн. тому
Ага, сама по себе поширюеться. Да она и была всегда, кто платит, тот заказывает музыку.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду