Герман: На ЗМІ тисне не влада, а медіавласники

29 Травня 2010
23947
29 Травня 2010
10:42

Герман: На ЗМІ тисне не влада, а медіавласники

23947
Герман: На ЗМІ тисне не влада, а медіавласники

Заступник голови Адміністрації президента Ганна Герман не знає жодного факту про тиск влади на ЗМІ. Про це вона сказала під час програми «Велика політика з Євгеном Кисельовим» 28 травня на каналі «Інтер».

 

На запитання про ставлення до журналістської громадської кампанії «Стоп цензурі!», вона відповіла:  «Мені тяжко відповідати на такі запитання, бо я справді не знаю таких прикладів».

 

Однак, за словами Ганни Герман, часто буває, що власники приватних каналів використовують свій вплив для залагодження інших бізнесових інтересів чи з владою, чи з опозицією.

 

«Ви знаєте, власники каналів - це їх бізнес, і вони пробують за допомогою цього бізнесу про щось там домовлятися з владою, давайте будемо контролювати це», - закликала пані Герман.

 

Заступник глави Адміністрації президента назвала провінційністю української журналістики появу публікації на УП про її неофіційну зустріч з іноземними журналістами, під час якої вона висловлювала свою ставлення до українських журналістів та окремих телеканалів, а також скаржилася на недемократичність ЗМІ у період 2005 - 2010 років.

 

«Хтось щось підслухав і написав. Є таке правило, що треба завжди пам'ятати, що ти говориш з журналістом, і що він може інколи переступити етичні норми і написати все, що ти йому кажеш», - нарікала вона.

 

На її думку, журналісти мають давати суспільству високоякісну інформацію, а Україна ще не має високих стандартів журналістики.

 

Герман фактично не пояснила причини появи журналістського руху. Вона сказала, що серед підписантів заяви є багато людей, які справді відчули на собі тиск з боку власників чи менеджерів ЗМІ. За її словами, вони потрактували це як цензуру, тому й об'єдналися в рух. З боку ж влади цензури немає. «Є інші види тиску. У списку є журналісти, яких використовує опозиція, якій вигідно створити такий ситуацію, що в країні чиниться тиск на пресу, бо цим дуже легко маніпулювати», - сказала Герман.

 

Від відповіді на уточнююче запитання щодо «використання опозицією» Герман ухилилася.  

 

На закид, що позиція власників ЗМІ змінилася саме з приходом до влади Януковича, Герман сказала, що коли звільнили «журналіста з Нового каналу» за ролик «Пропало всьо», то не тільки ніхто не об'єднався в рух, журналіста не захистили ні колеги, ні медіапрофспілка.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23947
Читайте також
27.05.2010 16:54
Мустафа Найєм, Сергій Лещенко, «Українська правда»
38 689
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Лола
5076 дн. тому
Желательно, чтоб Ткачику,Богуцу, Пантелеймончику-пончику и компашке не давали ценных указаний и директив как правильно освещать деятельность министров -украинофобов. позор продажным шкурам
Наталя Голованова
5077 дн. тому
Абсолютно згодна з Анною Герман. Зараз журналіст — найбільш незахищена особа в плані творчості. І незахищена вона саме від власників і менеджерів ЗМІ, від власників медіахолдингів, засновників. Щойно відбувся круглий стіл у Сумській облдержадміністрації за участі телерадіоорганізацій міста та журналістів інших областей Слобожанщини, де зокрема про це відверто говорили. Зовсім не працюють редакційні ради, беззаконня часто-густо панує в ЗМІ, і інформаційний продукт створюється і продається читачеві-глядачеві за законами м’ясної лавки
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду