Учасники руху «Стоп цензурі!» пропонують депутатам провести слухання щодо змін в медійне законодавство

27 Травня 2010
16488
27 Травня 2010
16:06

Учасники руху «Стоп цензурі!» пропонують депутатам провести слухання щодо змін в медійне законодавство

16488
Учасники руху «Стоп цензурі!» пропонують депутатам провести слухання щодо змін в медійне законодавство

Учасники руху «Стоп цензурі!» пропонують депутатам провести слухання щодо актуальних змін в медійне законодавство. Про це ідеться в листі громадських організацій у сфері медіа до Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації.

 

Зокрема у тексті документа ідеться про те, що необхідно ухвалити в цілому проект Закону «Про доступ до публічної інформації»; посилити правовий захист журналістів від цензури та від перешкоджання законній журналістській діяльності; ухвалити Закон «Про суспільне мовлення», з метою унеможливити будь-які політичні впливи на некомерційного мовника; змінити порядок формування редакційних рад телерадіоорганізацій, посиливши вагу журналістів в радах; внести зміни до Закону «Про авторське право та смужні права» в частині вимоги узгоджувати тексти інтерв'ю.

 

Текст листа наводимо повністю.

 

Шановні члени комітету Верховної Ради України

з питань свободи слова та інформації,

 

 

 

ми, представники Незалежної медіа-профспілки України, інших профспілкових та громадських організацій у сфері медіа, журналістської спільноти, звертаємося до вас з ініціативою провести комітетські слухання чи засідання комітету та спільно з нами розглянути питання реформування інформаційного законодавства.

 

Ми вважаємо, що сьогодні нагально стоїть проблема законодавчого врегулювання питань, пов'язаних з доступом до інформації, формуванням редакційних рад, прозорістю медіавласності, створенням системи суспільного мовлення та інших.

 

Як відомо, 21 червня журналісти провідних всеукраїнських видань, які започаткували громадський рух «Стоп цензурі!», в ході конференції ухвалили рішення щодо необхідності законодавчих змін задля того, щоб забезпечити в Україні подальше утвердження  свободи слова  та вільного функціонування ЗМІ.

 

На нашу думку, для цього необхідно ухвалити в цілому проект Закону «Про доступ до публічної інформації»; посилити правовий захист журналістів від цензури та від перешкоджання законній журналістській діяльності; ухвалити Закон «Про суспільне мовлення», з метою унеможливити будь-які політичні впливи на некомерційного мовника; змінити порядок формування редакційних рад телерадіоорганізацій, посиливши вагу журналістів в радах; внести зміни до Закону «Про авторське право та смужні права» в частині вимоги узгоджувати тексти інтерв'ю.

 

Ми переконані, що представники К омітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації свідомі щодо важливості подібних перетворень та солідарні з журналістами і громадськістю у цій справі.

 

Просимо розглянути можливість проведення таких слухань чи спільного з медійною громадськістю засідання та повідомити нас про його час та дату.

 

Роман Скрипін, Незалежна медіа-профспілка                   

 

Юрій Луканов, Київська медіа-профспілка                      

 

Тарас Шевченко, Інститут медіа права                                  

 

Вікторія Сюмар, Інститут масової інформації

 

Осман Пашаєв, профспілка  «Медіафронт»

 

Наталія Лигачова, ГО «Детектор медіа»

 

Сергій Лещенко, журналіст,  «Українська правда»

 

Андрій Куликов, телеведучий, «Свобода слова», ICTV

 

Мирослав Откович, журналіст,  «1+1»

 

Як відомо, рух «Стоп цензурі!» було засновано під час зборів медійної спільноти 21 травня 2010 року, коли було оголошено відкриту заяву українських журналістів «Стоп цензурі!».

 

Рух є реакцією на низку подій, зокрема на антицензурні листи журналістів з каналів «1+1» та СТБ, які дозволяють стверджувати про посилення тиску та спроби запровадити цензуру в українських мас-медіа.

 

 «Стоп цензурі!» не є політичною ініціативою та не підтримує і не підтримується жодною з політичних сил.  Рух відкритий для приєднання для всіх українських журналістів, експертів, аналітиків та представників широких кіл громадськості, які поділяють наші цінності, мету та підтримують вимоги. Приєднатися можна тут.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16488
Читайте також
27.05.2010 11:14
Роман Головенко, для «Детектор медіа»
53 528
22.05.2010 15:47
Мар'яна Закусило
, Світлана Остапа
95 040
22.05.2010 13:26
«Телекритика»
58 810
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
eue-ue
5053 дн. тому
особенно мне в этом документе нравится "честный" журналист "Скрыпин, сообщающий в эфир, в качестве правдивой информации свои домыслы, иногда, для красного словца, то, что только что сам придумал и прочие бредни и сплетни, которые в самый раз рассказывать бабкам на лавочке, а не с экранов телевизоров на всю страну. При этом, в любой нормальной ДЕМОКРАТИЧЕСКОЙ стране, как минимум, чувак бы не вылазил бы из судов за свою брехню, а в нашей же якобы недемократической стране, где только то и делают что "цензурируют" и душат прессу, к этому убогому относятся спокойно и толерантно, потому это чмо до сих пор ходит безнаказанно. И после этого кто-то будет говорить про "тиск" и "цензуру"...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду