Урановий подарунок і велика газова невизначеність

23 Квітня 2010
53873
23 Квітня 2010
09:11

Урановий подарунок і велика газова невизначеність

53873
Моніторинг матеріалів з ознаками замовності у випусках новин телеканалів 12 - 17 квітня
Урановий подарунок і велика газова невизначеність

12 квітня (понеділок)

 

У понеділок всі канали, крім СТБ, висвітлюють візит президента Януковича до Сполучених Штатів Америки, зокрема, йдеться про зустріч українського президента з главою МВФ (яка на момент більшості випусків уже завершилася) і про його зустріч із американським президентом Бараком Обамою (яка на момент більшості випусків триває). Тема, безумовно, важлива для висвітлення. Перший канал, «1+1», «Інтер» і «Україна» цілком природно висвітлюють її прямими включеннями власних кореспондентів із Вашингтона. Разом із тим, ці ж чотири канали припускаються грубих порушень стандартів інформаційної журналістики (Новий канал і ICTV дають тему короткими усними повідомленнями, проте без таких порушень).

 

Так, кореспондент Першого каналу робить власні висновки: «...зважаючи на мету цього саміту, можна припустити, що одним з провідних питань було питання ядерної безпеки». «Вашингтон поставив собі за мету протягом 4 років зробити все можливе, аби ядерні матеріали не потрапили до рук терористів. І Україна, як країна, яка має Чорнобиль, як країна, яка добровільно відмовилася від ядерної зброї, але досі має ядерний потенціал, може грати не останню роль в цьому процесі». Крім того, коли кореспондент розповідає про «плани і очікування США щодо України», немає чітких посилань на джерела інформації, їх підмінено лише загально-невизначеним поняттям «Вашингтон».

 

Власні оцінки робить ведуча «1+1»: «Доля кредиту Міжнародного валютного фонду для України - в руках Віктора Януковича. Він вперше у новій якості, президентській, у Сполучених Штатах Америки і вже в зоні особливої уваги». «Попереду - аж дві аудієнції в американського керманича. Це попри те, що Барак Обама зайнятий на безпрецедентному за представництвом саміті з ядерної безпеки».

 

Власні висновки й оцінки, ймовірно (оскільки нема жодних достовірних посилань на авторство будь-якого з цих суджень), висловлює і кореспондент «Інтера»: «...в Белом доме утверждают, - то, что сами переговоры состоялись - это само по себе очень важный и позитивный результат. Известно, насколько эта встреча была важна для украинской стороны. Известно, насколько плотным был график американского президента в дни саммита и в протоколе Белого дома говорят, что припомнят-то не очень много случаев, когда график президента изменяли, не просто добавив 10-15 минут для протокольной встречи, а предоставив более 30 минут для серьёзной рабочей встречи». «Среди тем, о которых они говорят, - военное сотрудничество, энергобезопасность и еще один очень важный момент - последствия для Украины и для Соединенных Штатов мирового финансового кризиса. И здесь есть важный момент. Дело в том, что Соединенные Штаты очень часто выступают адвокатом Украины в общении с международными финансовыми организациями, поэтому сегодняшняя дискуссия Виктора Януковича и Барака Обамы очень важна для налаживания отношений Киева с МВФ и Всемирным банком». «А МВФ, напомню, еще может выделить 3,8 миллиарда долларов - деньги, которые очень нужны для украинской экономики, для стабилизации ситуации». «И важно сегодня было услышать ответ директора-распорядителя МВФ. Он сказал, что, во-первых, Фонд наблюдает позитивные изменения в украинской экономике, которые произошли за последнее время при новом правительстве. Это было отметить отрадно». «Если говорить недипломатичным языком - мы говорили с экспертами, с кадровыми дипломатами - переводя с языка дипломатии, это означает, что уже в мае очень плотное сотрудничество Украины и МВФ может быть продолжено».

 

Так само власні думки (бо немає чітких посилань на конкретних авторів цих думок) висловлює і кореспондент «України»: «Это была встреча на самом высоком уровне и ожидается, что результатом переговоров станет возобновление договоренности о сотрудничестве в полном объеме между Украиной и Международным валютным фондом уже в мае месяце этого года. Программу визита Виктора Януковича в Соединенные Штаты Америки называют очень насыщенной».

 

Ця недостовірність подачі, оцінки і висновки журналістів, недвозначно позитивні для українського президента, і, нарешті, відсутність коментарів американських політиків, чиновників МВФ і реальних експертних оцінок (останнє журналісти намагаються «підміняти» власними висновками) можна вважати непрямими ознаками замовності цих матеріалів.

 

Усі канали, крім СТБ, подають цього дня звіт із прес-конференції першого віце-прем'єра Бориса Колесникова, присвячений питанням, пов'язаним із «Євро-2012». Меседжі: уряд гарантує своєчасність зведення всіх необхідних для проведення чемпіонату об'єктів, уряд заплатив підрядникам усі борги, найбільшу тривогу викликає Львів, уряд призначив нового гендиректора київського спорткомплексу «Олімпійський». У повідомленнях немає балансу думок, зокрема, ніхто з каналів не цікавиться думкою львівських представників. Більшість каналів не наводить належних бекґраундів. Усі ці повідомлення збудовано на основній тезі: «Було погано, але нова влада все зробить, як слід». (Ця теза останнім часом є домінуючою в будь-яких матеріалах телеканалів з теми підготовки до «Євро»).

 

Перший канал цього дня дає ще один матеріал із ознаками замовності - про обіцянку міністра освіти і науки Дмитра Табачника забезпечити ветеранів квартирами та машинами до кінця року. Що не є компетенцією міністра. Головний - інший меседж: повернення в підручники назви «Велика Вітчизняна». Тема, що промотується владою останнім часом. Подається це неоднозначне питання, звісно, без будь-якого балансу думок.

 

Крім того, в понеділок на СТБ вийшов замовний сюжет про відновлення іпотечного кредитування «Приватбанком». На Новому каналі - замовний сюжет про «Гордість країни», захід Фонду Віктора Пінчука.

 

13 квітня (вівторок)

 

Дві теми, які цього дня у висвітленні окремими каналами мали певні ознаки замовності, - продовження візиту Януковича до США і парламентсько-урядова хроніка (в різних її аспектах).

 

Стосовно візиту президента до США домінували новини, - відмова України від високозбагаченого урану і переговори Януковича з президентом Росії Медведєвим під час візиту.

 

Висвітлюючи остаточний крок України до без'ядерного статусу, заявлений Януковичем у Вашингтоні, Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV і «Україна» подають цю неоднозначну новину незбалансовано, у відверто позитивному світлі, більшість каналів припускаються оцінкових журналістських суджень. Зокрема: «Баланс у всьому. На приязне ставлення до Віктора Януковича у Вашингтоні президент відплатив подвійною монетою. Він пообіцяв, що Україна відмовиться від використання високозбагаченого урану. Президент Обама в боргу не лишився. Як результат, США виділяють Україні 250 мільйонів доларів на потреби Чорнобильської АЕС. Цими днями український керманич чує суцільні компліменти». «Але ця зустріч стала чи не головною подією дня, що передує саміту не тому, що Обама пообіцяв зробити не України, а завдяки тому, які зобов'язання взяв на себе Київ перед світовою спільнотою» («1+1»). «В Белом доме такой шаг уже назвали историческим». «Можно сказать, что украинская делегация сделала невозможное, подготовив серьезный диалог, тем более, в напряженные дни международного форума» («Інтер»). «Внесок України у справу боротьби з цим явищем вже оцінили і в Вашингтоні і в усьому світі». «Справа в тому, що з високозбагачувального урану можна зробити ядерну зброю. І якщо вона потрапить до рук терористів, - наслідки можуть непередбачуваними. Натомість низькозбагачувальний уран не втрачає своїх корисних якостей, ані для економіки, ані для енергетики, проте не несе подібної загрози» (ICTV). «Исторический момент» («Україна»).

 

Подаючи цю тему, канали наводять думки з цього приводу Януковича й Акімової, першої заступниці глави АП, але не наводять жодної думки політичних опонентів подібного зовнішньополітичного кроку. Крім того, з усіх каналів лише «1+1» звертається по коментарі до експертів. Але при цьому канал, схоже, лише імітує експертні оцінки, оскільки саме оцінкові судження подаються лише в журналістських текстах і без чітких посилань, зокрема: «Небезпека від уранових скарбів може бути більшою за користь, - вважають українські фахівці». «До того ж Україна не входить до кола держав - світових лідерів. А відтак навіть заяви про відновлення ядерного статусу зробили б її в парі на зразок Північної Кореї. Сплав бідності та регулярних політичних катаклізмів створив у країні не надто привабливий міжнародний імідж. Та й сам збагачений уран, який нині зберігають в Україні - потенційна загроза тероризму. Адже дірок у безпеці завжди вистачає» (без жодних посилань). Подані ж синхрони експертів (Валентина Бадрака, директора Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння, і Сергія Кондратова, експерту Національного інституту проблем національної безпеки) не стосуються найважливішого питання, пов'язаного з цим зовнішньополітичним кроком президента: якими можуть бути його довгострокові геополітичні наслідки для України. Крім того, поза увагою всіх каналів залишилося ще два важливих питання: наскільки вигідними для України є умови передачі високозбагаченого урану Росії, і чи діяв президент у межах своїх повноважень, приймаючи це рішення (повідомлення про цей крок президента з'явилося в інформпросторі несподівано, без будь-яких попередніх обговорень, принаймні, українською політичною елітою).

 

У висвітленні теми переговорів Януковича з Медведєвим Перший канал продовжує тезу «Москва готова обговорювати пропозиції Києва щодо ціни на "блакитне паливо"». Тут також звучать журналістські оцінки. «Дмитро Медведєв радий частим зустрічам із Віктором Януковичем. Актуальність газового питання для України він розуміє». Характерний синхрон Медведєва з цього приводу наводять і Перший канал, і «Інтер»: «В свете того, о чем мы с вами говорили в ходе вашего частного визита в Москву, для реализации тех предложений, которые мы с вами обсуждали, я думаю, есть резон провести сверку часов и проинициировать дополнительные действия со стороны профильных министерств и ведомств». Справжній сенс подібної заяви можуть «розшифрувати» хіба що досвідчені дипломати. Експертних оцінок канали не наводять.

 

Частина каналів не шкодує також яскраво позитивних оцінок і розповідаючи про інші вашингтонські зустрічі Януковича. «Після зустрічі з Обамою Віктор Янукович майже годину переконував американських інвесторів у тому, що їм треба вкладатися в Україну. А держава їм у цій важкій справі лише допоможе. Не забув Президент і Тараса Шевченка. До його пам'ятника у Вашингтоні він поклав квіти та поспілкувався з місцевою українською діаспорою... А потім у буквальному сенсі слова вішалися на шию» («1+1»). «За время своего визита в Вашингтон Президент Украины провел еще ряд важных встреч... Еще одним влиятельным собеседником Виктора Януковича стал китайский лидер Ху Цзиньтао. Для Украины Китай - это новый партнер, возможности и рынки которого трудно переоценить. Поворачиваясь в сторону Азии, Киев к тому же демонстрирует контуры новый внешней политики, подразумевающей выход за пределы традиционного треугольника Россия - ЕС - США. Вообще, участники саммита пытаются максимально использовать форум как переговорную площадку. Учитывая высокую концентрацию политиков и бизнесменов, отечественная делегация провела рабочий ланч с деловой элитой Америки. Фактически это - владельцы заводов, газет и пароходов, которые готовы к серьезным инвестициям» («Інтер»). «Віктор Янукович подолав і досить велику конкуренцію за увагу й глави Китаю Ху Дзіньтао, домовилися про обмін візитів лідерів держав. Окрім глобалістики, український лідер вирішував й практичні завдання, зокрема агітував американський бізнес вкладати в Україну гроші. Основний аргумент на користь безпечності таких інвестицій - політичні сварки позаду, тож економіка встоїть» (ICTV). «Выступая перед американской элитой, Янукович не раз акцентирует внимание на потенциале в отношениях Америки и Украины, а работу на перспективу их развития назовет одной из главной задач своего визита в США. Президент настроен на реформы, и будет делать все, чтобы уже в ближайшее время прямые инвестиции в экономику Украины составили 6 миллиардов долларов... Результативными стали переговоры с исполнительным директором Международного валютного фонда» («Україна»).

 

Канали стежили цього дня за подіями в уряді та парламенті, хоча й знаходили кожен щось своє в якості новини. Перший канал зосередився на причинах несвоєчасного подання бюджету, слово у відповідь на звинувачення бютівцями уряду з цього приводу надано лідеру фракції Партії регіонів Олександру Єфремову. В синхроні - звинувачення на адресу попередньої влади, балансу думок немає. Цю ж тему, так само незбалансовано, подають у своїх матеріалах «1+1» і «Інтер». Цікаво, що подаючи цю ж новину, Новий канал повідомляє про це трохи інакше: «Перші сварки у коаліції. Комуністи критикують уряд Миколи Азарова. Петро Симоненко звинувачує колег із більшості у невиконанні першої їхньої обіцянки». Перший, «1+1», «Інтер», ICTV й «Україна» чомусь про це змовчали. Крім того, Новий канал наводить цікавий синхрон лідера БЮТ Івана Кириленка: «Всім зрозуміло: державний бюджет ніяк не пов'язаний з ціною на енергоносії. Газ тут ні до чого». І хоч цей контраргумент до виправдань уряду не пояснено належним чином, але він тут прозвучав. Чого не було на п'яти згаданих вище каналах.

 

Новий канал і ICTV цього дня подають матеріали з ознаками замовності про діяльність кримського прем'єра Василя Джарти. Тут також однозначно позитивна тональність і відсутність балансу думок. «Кримський прем'єр також хоче порядку і чистоти... Рада міністрів автономії постановила: землю, що роздала на південному березі Криму попередня влада, повернути державі і перевірити усі земельні оборудки на півострові... Кажуть, до курортного сезону півострів підготують як треба» (Новий канал). «Прем'єр-міністр Криму Василь Джарти доручив відповідальним комітетам прискіпливіше розглядати всі земельні питання, аби не допустити зловживань у майбутньому» (ICTV). І характерні суто піарні синхрони самого «героя»: «Это не просто слова для галочки. Мы должны вложить в него силы, средства, душе для того, чтобы реально почувствовали крымчане, что Крым очищается». «Мы не допустим беззакония, мы не допустим воровства, мы не допустим незаконных действий, которые позволяют думать, что власть вся пронизана коррупцией и беззаконием».

 

Новий канал подає черговий матеріал про захід Фонду Пінчука.

 

14 квітня (середа)

 

Низка каналів - Перший, «Інтер» і ICTV - продовжують у середу обговорювати уранову тему. Але знову не знаходять у своїх матеріалах місця ні для озвучення думок опонентів такого рішення Януковича, ні експертних оцінок із наведених вище ключових запитань. Загальна тональність матеріалів відверто схвального характеру, з позитивними журналістськими оцінками, відтак усі ці матеріали можна вважати такими, що мають ознаки замовності.

 

Уряд затвердив цього дня програму соціально-економічного розвитку країни на 2010 рік - ще одна тема середи, на яку низка каналів - Перший, «Інтер», Новий канал, ICTV й «Україна» - робить матеріали з ознаками замовності. Канали продовжують мусувати тему очікування нової ціни на російський газ. Коментують тему, як і раніше, лише члени урядової команди: Азаров, Клюєв, Тігіпко. Усі коментарі, - звісно, позитивного для уряду і президента змісту. Коментарів політичних опонентів влади й експертних оцінок, як і раніше, канали не наводять.

 

Ще одна тема - парламент цього дня відмовився зрівняти соціальну допомогу незаможним сім'ям із прожитковим мінімумом. Оскільки за таке рішення не голосувала коаліція, частина каналів у своїх матеріалах з цього приводу виступають «адвокатами» такої непослідовної позиції владної команди. Перший канал і Новий формально дотримали деякого балансу думок, навівши коментар бютівця Ляшка з цього приводу, але нівелювавши його звинуваченнями регіонала Стояна у тому, що розгляд законопроекту зірвали бютівці. Аргументацію позицій канали не наводять. «1+1» обходиться навіть без формального балансу думок. Крім того, Перший канал і «Україна» подають ще один «позитив» з урядових рішень - плани підвищення пенсій аж на 1%.

 

«1+1» цього дня подає матеріал з ознаками замовності про те, що макіївська одинадцятикласниця ще давно «математично прорахувала» саме таку, як нині є, «ефективну» парламентську коаліцію. Наскільки можна зрозуміти сенс «математичної моделі» з сюжету, вона становить лише примітивну думку, що «якщо зібрати регіоналів, литвинівців, комуністів і додати ще кілька депутатів-перебіжчиків з інших фракцій, то цих голосів вистачатиме для прийняття законів». Зрозуміло, що навряд чи подібне могло б бути темою сюжету в загальнонаціональних новинах, але така «тема», безумовно, працює на закріплення позитивного іміджу чинної влади (меседж: «Навіть діти, школярі кажуть про ефективність нової влади»).

 

СТБ, Новий канал і ICTV дають матеріали про захід «Гордість країни», організований Фондом Пінчука, власника цих каналів.

 

15 квітня (четвер)

 

У четвер канали відпрацьовували тему «хорошої влади» більш тонко. Цього разу, висвітлюючи ухвалення в першому читанні урядової програми дій, низка каналів «дозовано» даютб деякі дії і коментарі опозиції, зокрема, згадують коротке вранішнє блокування опозиціонерами трибуни з нагадуванням про не проголосований напередодні коаліцією «соціальний» закон і про закиди опозиціонерів, що уряд не дав депутатам часу на ознайомлення зі своєю програмою дій. Утім, слово опозиції надається лише для того, щоб у коментарях у відповідь урядовців і депутатів більшості, а також у журналістських текстах показати, що нова владна команда має відповіді на всі закиди, працює активно і ефективно. Звісно, всі переваги урядової програми - суто декларативні. Ніхто з журналістів не намагався довідатися про конкретику плану урядових дій. Принагідно знову нагадування про «вже домовлену» знижку цін на російський газ. У такий спосіб подавали тему Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV й «Україна».

 

Перший канал, «Інтер», Новий канал і ICTV подають ще одну тему з ознаками замовності - про те, що Янукович поговорив із губернаторами. Матеріали про це - суто «протокольного» характеру, жодної реальної новини як такої немає. Слово губернаторам, звісно, не надається. Матеріали присвячено меседжу: «Президент працює, президент суворо вимагає від підлеглих якісної роботи на благо країни». Тут характерні формулювання ведучих. «Від місцевих чиновників Віктор Янукович вимагає ефективної роботи. Якщо такої не буде - будуть проблеми, - пообіцяв президент... План дій потрібен уже сьогодні, - сказав президент, і пообіцяв селянам держдопомогу на пальне і добрива» (Перший канал). «Президент потребовал уже сегодня начать подготовку к следующему отопительному сезону, а также обеспечить все условия для работы аграриев. Со своей стороны пообещал крестьянам государственную поддержку и заявил, что будет контролировать каждого главу области» («Інтер»). «Віктор Янукович вперше зібрав губернаторів і дав їм вказівки. Передусім готуватись до посівної. Президент пообіцяв, що аграрії в новому бюджеті обділені грішми не будуть. Паливо теж буде. А ще Янукович дав завдання уряду налагодити роботи із нафтотрейдерами. Аби селяни на посівну мали достатню кількість палива» (Новий канал). «Глава держави доручив уряду налагодити роботу із виробниками цих складових та забезпечити ними аграріїв у повному обсязі, а місцевим очільникам Президент пропонує спільно розробити план дій на зростання аграрного виробництва і чекає від них пропозицій щодо надання селянам пільгових кредитів» (ICTV). Характерні також самопіарні синхрони президента, які наводять канали, наприклад: «Ми зараз створюємо таку систему моніторингу. Я буду моніторити ситуацію постійно. І це не буде так, знаєте, на глазок - красивий хлопець, добре посміхається чи красива жінка. Люди будуть давати оцінку. Люди вам будуть давати оцінку, не я особисто». Зрозуміло, що всі ці «управлінські штампи» не несуть у собі жодної реальної новини.

 

В якості ілюстрації «роз'єднаної опозиції» «1+1», «Інтер» і ICTV подають новину про презентацію тіньового уряду Яценюка. В матеріалах сам факт «роз'єднаності» активно підкреслюється, наприклад, «1+1» взагалі починає матеріал з оцінкової приказки «де два українці - там три гетьмани».

 

Перший канал дає «протокольний» матеріал про те, що Янукович поговорив із міністром закордонних справ Словаччини. «1+1» - про те, що, зі слів віце-прем'єра Тігіпка, трохи зросте ціна і збільшаться обсяги транзиту російського газу Україною, - без пояснень, без бекґраундів, без належних коментарів. Ще «1+1» дає малозрозумілий (з точки зору формальної логіки) матеріал, де стверджується, що літаки в Борисполі сідають і злітають безпечно, не так, як у Смоленську на військовому аеродромі, де розбився літак із польським президентом! Зрозуміло, що подібне порівняння є абсолютно некоректним, а матеріал, очевидно, знадобився для промотування вимог Мінтрансу «тричі перевіряти все».

 

СТБ, Новий канал і ICTV дають чергові матеріали про захід Фонду Пінчука.

 

16 квітня (п'ятниця)

 

У п'ятницю Перший канал, «1+1», «Інтер» і «Україна» продовжують промотувати газову тему. Цього дня, за словами журналістів, «уряди погодили» домовленості. Канали повідомляють лише те, що переговори між міністром палива Юрієм Бойком і керівником «Газпрому» Олексієм Міллером «сторони назвали успішними». Канали не забувають підкреслювати, що домовленості базуються на дипломатичних зусиллях Януковича. Бодай якусь конкретику, але з абсолютно недостовірним посиланням дає лише Перший канал: «Тим часом російські ЗМІ, посилаючись на поінформоване джерело, повідомили: газ Україна купуватиме максимум за 260 доларів за тисячу кубометрів». Надзвичайно характерно, що канали мусують цю тему впродовж тижня (даючи мало не щодня матеріали, незалежно від того, чи є новина, чи нема) і протягом усього цього часу журналісти жодного разу не поцікавилися в політиків та експертів, а що саме Україна віддасть за зниження ціни на російський газ!

 

У п'ятницю дотично до цієї теми «Інтер» ще окремо піарить Міністерство житлово-комунального господарства, подаючи заяву міністра, що газ для населення не подорожчає. Синхрон міністра Олександра Попова - «в кращих апаратних традиціях»: «Ми будемо проводити цілий комплекс заходів, який дозволить нам буквально за декілька років скоротити наше використання, дуже велике використання природного газу. Я просто впевнений, що буде домовленість і, до речі, зараз над цим працюють і Адміністрація президента і Кабінет Міністрів».

 

Перший канал і ICTV вже який день поспіль спеціальними матеріалами продовжують переконувати своїх глядачів у тому, що Янукович правильно віддав залишки високозбагаченого урану. З одного боку - «європейці вдячні президенту України за відмову від високозбагаченого урану» (Перший канал). З другого - «Без високозбагаченого урану Україна спокійно обійдеться. Так вітчизняні фізики прокоментували "Фактам" ініціативу президента Януковича позбутися ядерних матеріалів» (ICTV).

 

«Вітчизняні фізики» кажуть насправді таке: «Не можемо забезпечити регулярну роботу реактора і не можемо вирішувати актуальні нагальні проблеми. Паливо, яке ми отримуємо взамін високозбагачених матеріалів, це десь приблизно на суму 6,5 мільйонів доларів, що забезпечить регулярну роботу реактора на 4-5 років» - це заступник директора Інституту ядерних досліджень НАНУ. «Рівень культури і інтелекту тих людей, які мають відношення до експлуатації ядерних установок, до питань вирішення чи займатися ядерною зброєю, чи ні, і так далі, треба вирости ще. І тому позбавлення можливості займатися цими небезпечними справами - це перше позитивне рішення, яке я підтримую» - це Валерій Пугач, заввідділом того ж інституту. Обидва коментарі не дають відповідей на титульне ствердження журналістів ICTV.

 

Роль же «європейців» грає лише колишній віце-канцлер Німеччини Йошка Фішер, із яким цього дня зустрічався Янукович. Протокольні повідомлення про цю зустріч, крім Першого каналу, дають також «Інтер» і ICTV. Власне кажучи, новини як такої в цих повідомленнях нема: «Политики говорили о важности углубления украинско-немецких отношений. Виктор Янукович подчеркнул, что Германия является надежным партнером - именно немецких инвестиций в украинской экономике больше всего. Йошка Фишер, в свою очередь, одобрил решение официального Киева отказаться от высокообогащенного урана, которое Виктор Янукович обнародовал во время ядерного саммита в Вашингтоне». Просто додатковий піар президента. А ICTV, крім того ще й дає окремий матеріал про те, що Фішер приїхав до України на запрошення Фонду Пінчука.

 

Перший канал і «Інтер» у п'ятницю ще подають матеріали з ознаками замовності про звіт міністра аграрної політики Миколи Присяжнюка в парламенті. Меседжі такі: «нова влада примусила міністрів періодично звітувати перед депутатами» (новий такий формат «одна година запитань до міністра»), «МінАПК всіляко сприятиме аграріям». У цих матеріалах також є «дозована» думка опозиції, яка критикує міністра за неконкретність чи за певні часткові моменти. Натомість значно більше позитиву для влади.

 

17 квітня (субота)

 

На «1+1» замовний сюжет про переваги гірськолижного курорту Буковель. Основний меседж - безпечність курорту, попри надзвичайно високий травматизм на Буковелі, численні й значні порушення техніки безпеки на цьому курорті.

 

***

 

У підсумку протягом тижня на каналах було стільки замовних матеріалів (і матеріалів із окремими ознаками замовності):

Перший канал          15;

«Інтер»                      14;

ICTV                          13;

«1+1»                         11;

Новий канал             9;

«Україна»                  8;

СТБ                            3 матеріали

 

(5-й канал не оцінювався з технічних причин)

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

 

Иллюстрация - http://www.agromashina.com/

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
53873
Читайте також
03.06.2010 10:30
Людмила Межигірська
, для «Детектор медіа»
22 863
22.04.2010 15:05
Отар Довженко
51 907
07.04.2010 10:01
Отар Довженко
28 452
02.04.2010 16:29
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
34 590
18.03.2010 08:50
«Телекритика»
23 738
15.03.2010 14:00
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
19 339
08.02.2010 09:48
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
22 733
01.02.2010 08:23
«Телекритика»
64 350
24.01.2010 09:59
«Телекритика»
78 293
21.01.2010 14:00
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
23 683
16.01.2010 08:26
«Телекритика»
32 514
30.12.2009 07:14
«Телекритика»
32 232
22.12.2009 10:58
«Телекритика»
33 915
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Нов-гав
5088 дн. тому
Пропоную до замовних сюжетів СТБ залучати ще ё рекламні ролики, які транслюються на каналі
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду