НЕК: на «Кримінал Кривбасу» та «Кримську газету» треба подати до суду

21 Квітня 2010
13166
21 Квітня 2010
10:44

НЕК: на «Кримінал Кривбасу» та «Кримську газету» треба подати до суду

13166
НЕК: на «Кримінал Кривбасу» та «Кримську газету» треба подати до суду

Члени Національної експертної комісії під час чергового засідання, яке відбулося 20 квітня, розглянули заяви щодо видань «Кримінал Кривбасу» та «Кримська газета».

 

Вони зауважили, що в окремих примірниках «Кримінал Кривбасу» друкуються порнографічні фото та такі, що пропагують культ насильства. Представник міської влади Кривого Рогу Наталя Стрига розповіла присутнім, що видання своїми публікаціями принижує честь і гідність людей. «Ми зверталися до обласного управляння юстиції щодо позбавлення цієї газети свідоцтва про державну реєстрацію, але мені відповіли, що треба звертатися до суду. На всі наші звернення головний редактор не реагує», - зазначила вона. Голова НЕК Василь Костицький порадив представникові місцевої влади розглянути це питання на сесії міської ради, а член комісії Анатолій Мураховський - звернутися до суду щодо анулювання державної реєстрації.

 

Після обговорення цього питання НЕК вирішила інформувати МВС про те, що газета «Кримінал Кривбасу» порушує чинне законодавство про захист суспільної моралі, рекомендувати Криворізькій міській владі вирішити питання щодо позбавлення державної реєстрації в судовому порядку.

 

Також члени комісії розглянули заяви Держкомтелерадіо та гр. Волошина про те, що видання «Кримська газета» в своїх публікаціях принижує честь і гідність української нації. Зокрема в статті «Не надо врать самим себе» зазначається, що української мови немає,  існує лише малоросійський діалект російської. Також у матеріалі зазначено, що  немає української нації, а на одній зі світлин Тарас Шевченко зображений разом з нацистською свастикою. НЕК визнала, що зазначена стаття не відповідає нормам українського законодавства. Члени комісії вирішили поінформувати про своє рішення заявників і Мін`юст та доручили апарату НЕК розглянути це питання в судовому порядку.

 

Крім того на засіданні було розглянуто питання про книгу Максима Калашникова та Сергія Бунтовського «Независимая Украина. Крах проекта». Члени комісії підтримали висновок експертів, що текст книги містить ознаки міжнаціональної ворожнечі і порушує законодавство в сфері захисту суспільної моралі.

 

Члени НЕК, дослідивши деяку зовнішню рекламу на сіті-лайтах, розташованих у м. Києві, визнали її еротичною.

 

Повернуто заявникові матеріали стосовно книги Віктора Єрофієва «Енциклопедія російської душі», тому питання, яке просить розглянути заявник виходить за рамки повноважень комісії.

 

Також представники НЕК не знайшли порушень законодавства в статтях газети «Возрождение»: «Распад Халифата: уроки пришлого», «Інтервью с Русланом Рамазановым», «... и наступит Халифат по методу пророчества», «Наша радость и надежда благословенный рамазан», «Крымский Вилаят». «Ці статті є гострими та проблемними, але порушень закону в них немає», - сказав Василь Костицький.

 

Члени комісії взяли до відома питання про завершення підготовки національної доповіді «Про стан дотримання законодавства про захист суспільної моралі в Україні» та доручили апарату провести громадське слухання з цього питання.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13166
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергiй
5117 дн. тому
Здається, НЕК пора йти до логічного завершення своєї структури - скоротити кількість членів до трьох і підшукати голову на прізвище Вишинський.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду