Інститут «Республіка» просить Обаму виплатити компенсацію родині Тараса Процюка

7 Квітня 2010
9497
7 Квітня 2010
12:53

Інститут «Республіка» просить Обаму виплатити компенсацію родині Тараса Процюка

9497
Інститут «Республіка» просить Обаму виплатити компенсацію родині Тараса Процюка

Інститут «Республіка» пропонує підписатися під зверненням до президента США Барака Обами. Відповідного листа «Детектор медіа» отримала від Володимира Чемериса, члена правління Інституту «Республіка».

 

«Звернення з підписами буде передане президентові України Вікторові Януковичу для того, аби він передав його своєму американському колезі під час зустрічі, яка запланована наступного тижня», - ідеться в листі до ТК.

 

8 квітня виповнюється 7 років з моменту вбивства в Іраку українського журналіста Тараса Процюка. Того дня американський танк вистрілив у готель «Палестина», що в Багдаді. Загинули Тарас і його іспанський колега.

 

«Сьогодні і в Америці, і в Україні нові президенти. Барак Обама, будучи сенатором, не голосував за вторгнення до Іраку і, ставши президентом, прийняв рішення про вивід військ США з Іраку. І тому є сподівання, що нова американська адміністрація по новому подивиться на події 8 квітня 2003 року в Багдаді. Думаю, для обох президентів питання Тараса Процюка буде тестом щодо поваги до праці журналістів і прав людини», - пише пан Чемерис.

 

Текст листа Інституту «Республіка» до Барака Обами публікуємо повністю. Підписи пропонуємо надсилати на адресу letter.tk@gmail.com.

 

Президентові Сполучених Штатів Америки

Бараку Обамі

 

Пане президенте,

 

8 квітня 2003 року у Багдаді американський танк вистрілив у готель «Палестина», де знаходились журналісти з різних країн світу, які виконували свій професійний обов'язок - висвітлювали військову операцію США в Іраку.

 

У цьому вистрілі не було жодної необхідності, адже з готелю ніхто не вів вогню по американських солдатах. Проте у результаті вистрілу загинули український журналіст, 35-річний оператор «Reuters», Тарас Процюк та його іспанський колега Хосе Коусо.

 

За минулі роки уряд США, який очолював Джордж Буш, не провів належного розслідування цього інциденту. Чиновники Держдепартаменту та посли США в Україні заявляли, що американські військові діяли правильно, а українські чиновники на чолі з президентом України Віктором Ющенком, не наважувались підняти питання про вбивство Тараса Процюка перед адміністрацією Буша. Сім'я Тараса так і не отримала компенсацію за смерть чоловіка і батька.

 

Але ми, друзі і колеги Тараса Процюка, ніколи не забудемо злочин, вчинений американськими військовими 8 квітня 2003-го року. Ми пам'ятаємо Тараса як активного учасника українського демократичного руху початку 90-х та журналіста, який приклав максимум зусиль для об'єктивного висвітлення подій української демократичної революції 2000-01 років. Тоді практично всі українські телеканали, яким не вільно було розповідати правду про акцію протесту «Україна без Кучми», користувалися відео, знятим Тарасом, аби донести до громадян правду про те, що відбувається в Україні.

 

Пане президенте, ми вимагаємо від вас ініціювати нове розслідування подій 8 квітня 2003-го року, які відбулися в Багдаді, виявити винних у вбивстві Тараса Процюка і вирішити питання про належну компенсацію його сім'ї.

 

Ми не схильні покладати всю вину за вбивство Тараса Процюка лише на танкістів - сержанта Томаса Гібсона, капітана Філіпа Уолфорда і лейтенант-полковника Філіпа де Кампа. Ми вважаємо, що головна вина за загибель Тараса, а окрім нього - сотень американських солдат, тисяч мирних іракців та людей інших національностей в Іраку лежить на адміністрації колишнього президента США Джорджа Буша.

 

Пане президенте, ми знаємо, що ви були противником військової агресії США в Іраку і що ви прийняли рішення про вивід американських військ з цієї близькосхідної країни. Окрім того, ми знаємо про ваші ініціативи щодо ліквідації в'язниці в Гуантанамо  та обмеження ядерних озброєнь. Сподіваємося, що за час вашого президентства США перестануть грати роль «світового жандарма».

 

Ми підтримуємо вашу діяльність, спрямовану на захист миру та прав людини. І важливим кроком у цій діяльності має стати об'єктивне розслідування справи українського журналіста Тараса Процюка.

 

«Детектор медіа»

 

Надійшли підписи:

1. Малихіна Ірина, журналіст

2. Володимир Чемерис, член правління Інституту «Республіка»

3. Володимир Пономаренко, голова товариства «Гідність», місто Конотоп 

4. Аглая Топорова, «Ъ-Украина»

5. Ігор Рекун, прес-центр «Воля громади», СМОГ «Правозахист», Суми 

6. Ольга Токарюк, журналіст-міжнародник

7. Андрій Манчук, журналіст

8. Вадим Гладчук, редактор опозиційного інтернет-видання Sprotiv.org

9. Олександр Ротаєнко, член правління Інституту «Республіка»

10. Ольга Герасим`юк, журналіст, народний депутат

11. Григораш Олександр, юрист

12. Іван Іванюта, голова громадської правозахисної організації «Справедливість», місто Гадяч

13. Леся Федів, журналістка, Львів

14. Ірина Чемерис, журналіст, кінопродюсер

15. Олександр Хоменко, співробітник Інституту українознавства

16. Зинов'єв Роман Валентинович, незалежний журналіст

17. Оксана Корчинська, Генеральний продюсер компанії МСЛ (Лото "Забава")

18. Гліб Корнілов, генеральний продюсер НТН

19. Микола Карпюк, заступник голови УНА-УНСО, політв'язень по "справі 9-го березня"


20. Руслан Зайченко, голова виконкому УНА-УНСО, політв'язень по "справі 9-го березня"


21. Ігор Мазур (Тополя), голова Київської організації УНА-УНСО, політв'язень по "справі 9-го березня"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9497
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
adams72
5128 дн. тому
Микола Карпюк, заступник голови УНА-УНСО, політв’язень по «справі 9-го березня» Руслан Зайченко, голова виконкому УНА-УНСО, політв’язень по «справі 9-го березня» Ігор Мазур (Тополя), голова Київської організації УНА-УНСО, політв’язень по «справі 9-го березня»
Myrik
5128 дн. тому
народ, яка компенсація??? хочу нагадати, що в Іраку війна йде, і люди там гинуть. з вас усіх хоч хтось знайомий з сучасними вогневими установками, що ставляться на танки (наші і американські)?
каа
5130 дн. тому
Господа, зачем разговаривать на языке ультиматум, давайте предложим альтернативу правительству США, если они не хотят платить, то пусть сдадут адреса и фотографии экипажа танка, если и это их не устраивает, то пусть с дружественным визитом к нам для обмена опытом приедут их журналисты и поприсутствуют на учениях Украинских танкистов, по такому случаю им можно будет для наблюдения даже отдельное помещение отвести.
Рекун Ігор, прес-центр "Воля громади", СМОГ "Правозахист", Суми
5130 дн. тому
Підтримуємо. Будемо сприяти всім подальшим діям. Особлива увага стрінгерам. Недемократичні країни під особливий контроль.
Іван Іванюта
5130 дн. тому
Звернення підтримуємо. Громадська правозахисна організація "Справедливість", м. Гадяч Голова організації Іван Іванюта
Volodymtr
5130 дн. тому
Підтримуємо: Товариство "Гідність", м. Конотоп Голова Товариства Володимир Пономаренко
Володимир Чемерис
5130 дн. тому
Воодимир Чемерис
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду