ІМІ: В кримській пресі політична «джинса» наздогнала комерційну

6 Квітня 2010
15053
6 Квітня 2010
13:28

ІМІ: В кримській пресі політична «джинса» наздогнала комерційну

15053
ІМІ: В кримській пресі політична «джинса» наздогнала комерційну

У березні в кримських ЗМІ зрівнялося співвідношення політичних та комерційних матеріалів з ознаками прихованої реклами, а також залишаються сумнівні матеріали на підтримку місцевих чиновників. Такого висновку дійшли кримські експерти громадської організаціії «Інформаційний прес-центр», що з 1 по 31 березня проводили моніторинг кримських друкованих ЗМІ, повідомляє «Інститут масової інформації».

 

Дослідження охопило такі видання, як «Крымская правда», «Крымское время», «Первая крымская, «События, «Голос Крыма, «Кафа та «Крымская газета».

 

Група експертів у складі викладачів факультету журналістики Таврійського Національного університету ім. В.І. Вернадського Вікторії Кондратськой і Ольги Володченко та кореспондента «Інтерфакс-Україна» Валентини Карайваної визначила:

 

3 матеріали - реклама без належного маркування; матеріалів, що відносяться до прихованої реклами - 54

 

Інформація без грифу «реклама» (або нечітко маркована) була у газетах:

 

«Кафа» - 0

 

«Крымская газета» - 8

 

«Крымская правда» - 4 ( 3- нечітко марковані)

 

«Крымское время» - 29

 

«Первая крымская» - 8

 

«События»» - 6

 

Голос Крыма» - 2

 

 

політичної «джинси» без маркування - 29

 

комерційної «джинси» без маркування - 25

 

неналежне маркування - 3

 

Таким чином, найбільшим покупцем інформації без грифу «реклама» виявилась газета «Крымское время».

 

Серед замовників реклами лідерують:

 

Політична «джинса»:

 

Партия «Союз» - 19 матеріалів

 

«Русское единство» - 5 матеріалів.

 

Серед комерційної реклами лідирують БАДи та алкогольні напої.

 

За висновками експертів, після завершення виборчої кампанії значно зменшилася кількість реклами в газетах. При цьому кількість прихованої реклами політичної й комерційної майже зрівнялася. Серед замовників політичної реклами лідують партії «Союз» і «Русское единство». З'являються замовлені матеріали під майбутні вибори в місцеві органи влади («Уроки виживания з Левом Миримським» у газеті «"Кримськое время», «Русское единство»). Для реклами своїх політичних сил вони використовують соціально значимі теми: ЖКГ, захист прав споживачів, підготовка до пам'ятних дат та ін. Реклама партії «Союз» розміщується, як правило, у газеті «Крымское время».

 

Значно скоротилося число немаркованої реклами в газетах «Крымская газета», «События», «Первая крымская».

 

Моніторинг здійснюється в рамках проекту «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян» за підтримки громадської організації Internews Network «У-Медіа .

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15053
Читайте також
14.01.2010 12:40
Інститут масової інформації
22 877
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Серж
5130 дн. тому
Господа, радетели за объективность! Вам бы, для начала, научиться правильно информацию копировать! А то обозвали Валентина Валентиной, а туда же - судить других...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду