Життя як жарт чи жарт як реальність? Присвячується Першому квітня

2 Квітня 2010
3730
2 Квітня 2010
11:19

Життя як жарт чи жарт як реальність? Присвячується Першому квітня

3730
В перший день квітня - день, який Захід називає «днем дурня», а пострадянські країни - «днем сміху», засоби масової інформації люблять оприлюднювати вигадані новини. Сьогодні цій традиції віддала данину й редакція сайту ZaUA.org.
Життя як жарт чи жарт як реальність? Присвячується Першому квітня

Сподіваємося, наші читачі легко відрізнили справжні повідомлення від міфічних.

 

І без жодних труднощів визначили, чи дійсно Янукович дав прочуханки Семиноженку, а для вступу України в союз із Росією сьогодні не вистачило чотирьох депутатських голосів. Або чи справді сім кораблів Чорноморського флоту підуть на металобрухт, жінки України судяться з Азаровим, в Донецькій області з'явиться пам'ятник Павліку Морозову?

 

Що, невже дійсно визначили без жодних труднощів?

 

Від новин, які ми отримуємо щодня, нерідко віє такою фантасмагоричністю, що реальність і вигадка стають подібні одна на одну.

 

Пам'ятник Павліку Морозову - вигадка? Але була ж днями історія про пам'ятник Сталіну в Запоріжжі, і віце-прем'єр Семиноженко - без жодних першоквітневих алюзій - заявив, що цю народну ініціативу (!!!) не можна пригнічувати.

 

То ж яким новинам вірити? І чи не здається вам, що в кожному з 365 днів кожного року є принаймні десяток хвилин, ніби запозичених із першого квітня?

 

І ще. Якщо проаналізувати вигадані новини, які публікували сьогодні ЗМІ, то вони виразно поділяються на дві групи.

 

Група перша - повідомлення, що немовби надійшли до нас із світу, в якому нам хотілося б жити. Дійсно, якщо Google забезпечує майже ідеальний переклад низкою мов, то чому б не уявити, як за допомогою цього ж перекладача можна тлумачити нявкання вашого кота (чи рохкання поросяти - кому що ближче?). І чому б не повірити в існування організації месників, яка вершить справедливість щодо корупціонерів та високопосадових злочинців - адже ця публіка в Україні, як правило, залишається безкарною.

 

 

Інша група «вигаданих новин» - ніби дзеркальна протилежність першої. У них ідеться про ті ж самі абсурдні речі, які систематично трапляються в нашому житті - тільки абсурдність ця піднесена до квадрату. Встановлення урядом фіксованих цін на крашені яйця та паски - вигадка? Але ж подібні заходи в нашій новітній економічній історії траплялися й не раз. Лобіювання церковниками з УПЦ МП «горілчаної королеви» на пост голови ради підприємців - реальність? А чому б і ні, якщо зовсім недавно московський патріархат просив у Газпрома нижчі ціни для українських хіміків.

Ми вже звикли до того, що найнеймовірніші речі можуть бути стовідсотково реальними й правдивими, а очевидні й зрозумілі події - абсолютною вигадкою.

 

І тому перше квітня, коли за логікою треба «не вірити очам своїм», частенько викликає в нас когнітивний дисонас. Іди розбери, де тут «брехлива правда», а де - «правдива брехня».

 

«Не парся чувак, все це фігня. Головне, що весна прийшла - і це вже точно правда». Так відповів мені сусідський кіт, на якому я сьогодні перевірив працездатність завантаженої на свій комунікатор Google Nexus One програми-перекладача з мови тварин.

Знаєте, я йому повірив. Попри те, що сьогодні - перше квітня.

 

Портал ZaUA.org

 

Ілюстрація - trostian.at.ua

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ZaUA.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3730
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду