МВС: Обшук у журналістки Білозерської проводився з санкції суду

29 Березня 2010
18059
29 Березня 2010
13:27

МВС: Обшук у журналістки Білозерської проводився з санкції суду

18059
МВС: Обшук у журналістки Білозерської проводився з санкції суду

Правоохоронці мали право на обшук, оскільки діяли за поданням суду і відповідною санкцією, про це керівник Центру громадських зв'язків Головного управління МВС у місті Києві Володимир Поліщук сказав у коментарях ТК.

 

«11 лютого о 15.26 на Великій Васильківський, 26, відбулась акція протесту, під час якої закидали фарбою та яйцями магазин "Хутро", Олена Білозерська також була там присутня і фотографувала. Щодо 18-річного хлопця була порушена кримінальна справа за 296 статтею - "хуліганство". В межах розслідування цієї справи голосіївський суд дав санкцію на обшук у цієї журналістки. У неї були вилучені електронні носії, де задокументовано це правопорушення», - заявив Поліщук.

 

Як відомо, 27 березня співробітники Голосіївського районного відділу внутрішніх справ провели обшук у квартирі журналістки Олени Білозерської. За її словами, слідчі пішли об 11 годині, конфіскувавши 2 диски, що містять фотозвіти з акцій протесту. Зокрема йшлося про акцію протесту біля магазину дорогого хутра, спрямовану на захист тварин.

 

У коментарях ТК юрист Наталія Петрова наголосила на тому, що з огляду на практику Європейського суду з прав людини, правоохоронні органи можуть вдаватись до обшуків у домівці чи в офісі журналістів лише після вичерпання всіх можливих засобів пошуку потрібної інформації. 

 

 «Існує низка рішень  Європейського суду з прав людини, серед них рішення у справі "Ромен і Шмітт проти Люксембургу", де в пошуках джерела інформації були проведені обшуки в офісі журналіста та його адвоката, і влада Люксембургу не вважала це не правомірним. Але Європейський суд зазначив, що це в принципі неприйнятно. І в контексті цієї справи важливо знати, чи звертались правоохоронні органи до журналістки з проханням надати ці кадри. Якщо цього не було зроблено, а одразу було вилучення матеріалів через постанову суду, то це перевищення повноважень», - зазначила пані Петрова.

 

Тимчасом, як вже повідомляла ТК, Олена Білозерська наголошувала: «Справа в тому, що якби в мене не проводили обшук, а просто попросили це фото, я б їх надала. Тому що я такі акції фотографую так, що облич людей там не було видно. І вони не можуть нікому зашкодити». 

 

Також, за словами Наталії Петрової, важливо, що цей обшук був можливим  лише через наявність санкції суду: «І тут важливим є те, чому український суддя не поцікавився у правоохоронних органів, задовольняючи їх подання, чи була від них ініціатива отримати ці кадри добровільно. Суд так само мав можливість запросити журналістку, коли вирішував це питання. Адже вона не є фігурантом кримінальної справи, і, по суті, є третьою особою, і вилучення певних матеріалів через обшук - це порушення її прав».

 

На думку пані Петрової  журналістка має повне право оскаржувати цю постанову Голосіївського суду в апеляційному суді. «В її конкретній  справі це може й не допоможе. Але тоді можливо в українських судах складатиметься певна практика, і судді не будуть на першу вимогу правоохоронних органів санкціонувати обшуки в офісі чи удома в журналістів», - додала вона. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18059
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
EURONEWS
5140 дн. тому
ЯНУКОВИЧ - ПРЕЗИДЕНТ...ЦЕ ТІЛЬКИ ПОЧАТОК. НА ВСІХ ПОДІБНИХ АКЦІЯХ ПРАЦЮЮТЬ СПІВРОБІТНИКИ МІЛІЦЇЇ І НЕ ТІЛЬКИ...ТОМУ ФОТО В НИХ БУЛО -100%. А ОБШУК - ЦЕ ПОКАЗОВІ ВИСТУПИ. 12 З ГАКОМ МЛН. ЦЬОГО ХОТІЛИ...ПРАПОР ЧОРНОМОРСЬКОГО ФЛОТУ ЇМ В РУКИ...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду