Повноважними членами Нацради залишилися лише Мокріді, Головатенко та Мудрак

18 Березня 2010
20308
18 Березня 2010
22:56

Повноважними членами Нацради залишилися лише Мокріді, Головатенко та Мудрак

20308
Повноважними членами Нацради залишилися лише Мокріді, Головатенко та Мудрак

18 березня 2010 року остаточно закінчилися повноваження ще двох членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Віталія Шевченка та Юрія Плаксюка, яких було  призначено Верховною Радою України 18 березня 2005 року (постанови №№ 2499-ІV, 2500-IV). Відтак повноважними членами Національної ради залишилися лише Тетяна Мокріді, Оксана Головатенко та Лариса Мудрак.

 

Закон про Національну раду передбачає чітку процедуру обрання членів Національної ради народними депутатами, нагадує Інститут медіа права у роз'ясненні, надісланому на адресу ТК.

 

Як переконані медіаюристи, стаття 5 Закону встановлює, що спочатку Верховна Рада України повинна ухвалити постанову про припинення повноважень членів Національної ради. Не пізніше ніж за три дні після цього, Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації має оприлюднити через ЗМІ оголошення про відбір кандидатур на посаду членів Національної ради та направити його депутатським фракціям і групам у Верховній Раді України.

 

Пропозиції щодо кандидатур членів Національної ради подаються депутатськими фракціями та всеукраїнськими об'єднаннями громадян у галузі діяльності засобів масової інформації протягом 21 дня з моменту публікації оголошення про конкурс. Далі Комітет з питань свободи слова має 14 днів на обговорення кандидатур і внесення відповідного подання по кожному кандидату на розгляд Верховної Ради України. Лише після цього кандидатури можуть бути розглянуті у сесійній залі. Верховна Рада України голосує в послідовності, визначеній попереднім рейтинговим голосуванням.

 

Закон визначає, що призначення нових членів Національної ради має відбутися протягом двох місяців з дня припинення повноважень членів Національної ради. Якщо Верховна Рада України не може за результатами конкурсу призначити усіх членів Національної ради, тоді провадиться повторна процедура відбору, починаючи з оголошення конкурсу Комітетом з питань свободи слова.

 

«Таким чином, закон обмежує можливості народних депутатів призначати нових членів Національної ради  без залучення громадськості принаймні до висунення кандидатур та публічного обговорення. Якби така ж процедура діяла для міністрів, очевидно не всі б отримали свої портфелі в Уряді Азарова. Чинна редакція Закону про Національну раду була ухвалена у березні 2005 року. Члени Національної ради Шевченко та Плаксюк були поспіхом призначені в той момент, коли новий закон з новою процедурою був вже ухвалений, але ще не підписаний Президентом України», - ідеться в тексті документу, складеному юристами ІМП.

 

Також вони зазначають, що за законом попередня четвірка від Верховної Ради України має бути замінена повністю - жоден з призначених раніше членів не зможе бути переобраним. Так, Віталій Шевченко та Юрій Плаксюк не можуть обиратися, оскільки це суперечить положенню Закону про те, що «одна і та сама особа може бути повторно призначена членом Національної ради лише один раз». Тоді як членству Віктора Понеділка й Тетяни Лебедєвої    перешкоджають інші положення про те, що «Членом Національної ради може бути призначений громадянин України з числа кваліфікованих фахівців.., які... на момент призначення не досягли встановленого законом пенсійного віку». Таким чином без зміни закону перепризначення будь-кого з парламентської четвірки членів Національної ради не можливе.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20308
Читайте також
16.04.2010 11:23
Мустафа Найем, «Українська правда»
35 735
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Семен
5142 дн. тому
СПАСИБІ УСІМ ЧЛЕНАМ НАЦРАДИ.ДАЙ ВАМ БОГ ЗДОРОВ"Я.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду