Суспільні мовники Telewizja Polska та BBC реструктуризуються і скоротять видатки

10 Березня 2010
14843
10 Березня 2010
13:46

Суспільні мовники Telewizja Polska та BBC реструктуризуються і скоротять видатки

14843
Суспільні мовники Telewizja Polska та BBC реструктуризуються і скоротять видатки

У 2010 році суспільне телебачення Telewizja Polska (TVP) розпочне реструктуризацію. Про це повідомляє Media Business Reports.

 

До цього компанію спонукав низький рівень доходів у 2009 році. Очікується, що першим кроком реструктуризації стане скорочення квоти рекламного часу, який надається безкоштовно в прайм-таймі для агітації кандидатів у президенти на виборах. Таким чином компанія зможе продати цей час  комерційним структурам.

 

Окрім цього TVP скорочує свій штат на 500 осіб: 333 журналісти, 160 працівників відділу адміністрації і 7 осіб з керівного апарату. Загалом, колектив TVP складається  з близько 4,5 тисяч співробітників.

 

Також з 1 березня вступила в дію нова редакція закону про ліцензійний збір - податків на користування телебаченням для мешканців Польщі, яка значно скорочує суму надходжень за так званим абонементом, що є основним джерелом фінансування суспільного телебачення країни. Відповідно до нового закону, збільшується кількість звільнених від цих податків: окрім поляків старших за 75 років та інвалідів, тепер за ТБ не платитимуть пенсіонери старші 60 років з пенсією, що не перевищує половини середньої зарплати, та  тимчасово непрацездатні й безробітні, що перебувають на соціальному забезпеченні. За підрахунками Національної мовної ради (KRRiTV), у 2010 році такі надходження скоротяться до €82 млн. Зауважимо, що у 2007 році ця сума була більшою утричі.

 

Окрім Telewizja Polska, свої видатки планує скоротити і британський суспільний мовник BBC, повідомляє Media Business Reports.

 

До 2013 року  корпорація на половину  зменшить кількість сторінок ВВС-онлайн, персонал буде скорочено на 25%, а його бюджет у 112 млн фунтів стерлінгів зменшиться на 25%, пише також Times Online.

 

Також буде запроваджено фіксовану межу видатків на права на показ спортивних подій до 8,5% від загального річного обсягу коштів, отриманих від ліцензійних зборів (близько 300 млн. фунтів стерлінгів). Окрім цього закриються  дві радіостанції 6 Music, Asian Network та інтернет-ресурси Switch і Blast. Під загрозою опиниться і випуск журналів Radio Times та Top Gear, якими займається комерційний підрозділ корпорації BBC Worldwide.

 

Генеральний директор BBC Марк Томпсон (Mark Thompson) вважає, що на сьогодні для  компанії пріоритетом є надання послуг високої якості, а не боротьба за рейтинги. Тому ВВС планує витратити понад 600 млн фунтів, отриманих внаслідок скорочення видатків, на підвищення якості своїх продуктів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14843
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду