«Оскар» і його сюрпризи

9 Березня 2010
25201
9 Березня 2010
10:46

«Оскар» і його сюрпризи

25201
В Голлівуді в ніч на понеділок роздали «Оскарів». Найкращий фільм – «Повелитель бурі» („The Hurt Locker“) про американських солдатів в Іраку. Серед європейців перемогу святкував австрійський актор Крістоф Вальтц
«Оскар» і його сюрпризи

Вручення найпрестижнішої американської кіно-премії «Оскарів», яке відбулося цього року 82-ий раз, не обійшлося без сюрпризів. Спостерігачі охрестили цьогорічне змагання за нагороду як боротьбу велетів з гномами. І все вийшло так, що перемогли не велети. Уперше в історії «Оскара» за кращу режисерську роботу отримала жінка, Кетрін Біґелоу за фільм  «Повелитель бурі» („The Hurt Locker").

 

 Фільм про солдатів США в Іраку, але не про іракську війну

 

Ця стрічка була визнана й найкращим американським фільмом року. Цю стрічку важко назвати «касовим шлягером». Але вона є важливою передусім з політичної точки зору, адже дія фільму відбувається в Іраку, і в першу чергу йдеться про страждання американських солдатів у цій країні, а не про саму війну в Іраку. Критики зауважують, що мине ще немало років, перш ніж Голлівуд відкриє для себе іракську тему також з точки зору тамтешніх людей і жертв війни.

 

Фаворити без тріумфу

 

Актор Бен Стріллер у гримі стрічки "Аватар"

 

Сюрпризом цьогорічного вручення стало й те, що найдорожчий в історії фільм, «Аватар», не отримав «Оскарів» у вагомих категоріях. Стрічка відомого режисера Джеймса Камерона, який, до речі, був колись одружений з Біґелоу, була удостоєна всього лише трьох «технічних» «Оскарів».

 

Ще одна несподіванка. Найгарячіший іноземний фаворит, німецько-австрійський фільм «Біла стрічка» („Das weiße Band") режисера Міхаеля Ганеке, не отримав «Оскара». Як кращий неангломовний фільм булло відзначено аргентинську стрічку «Таємниця в її очах» („El Secreto de Sus Ojos"). Щоправда, для самого Ганеке неотримання «Оскара» не стало розчаруванням. Ще перед церемонією вручення  премії він заявив, що його «Біла стрічка» вже отримала достатньо нагород, серед них і «Золоту пальмову гілку» Каннського кінофестивалю, яку він вважає найпрестижнішою нагородою для себе.

 

Крістоф Вальтц: «Оскар» для європейця

 

Крістоф Вальтц

 

Утім, європейці час від часу таки отримують «Оскарів». Цьогоріч «щасливчиком» став австрійський актор Крістоф Вальтц, який отримав нагороду як «найкращий актор другого плану». Відзначено його роль офіцера СС в сатиричному американському фільмі Квентіна Тарантіно «Безславні покидьки»  („Inglourious Basterds"). Той факт, що Крістоф Вальтц є прекрасним актором, європейцям було відомо давно. І лише тепер про це дізналися в Голлівуді, кажуть європейські оглядачі.

 

Найкращими акторами-виконавцями головних ролей на цьогорічній церемонії «Оскар» оголосили вже знаних у Голівуді Сандру Баллок за роль в стрічці «Невидимий бік» („Blind Side") та Джефа Бріджеса за його роботу у фільмі «Божевільне серце» („Crazy Heart").

 

Леся Юрченко, Захар Бутирський, Йохен Кюрте, Тетяна Бондаренко, радіо «Німецька хвиля»

 

Фото - «Німецька хвиля»

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Леся Юрченко, Захар Бутирський, Йохен Кюрте, Тетяна Бондаренко, «Німецька хвиля»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25201
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду