Колишній агент КДБ купує британську «Незалежну» газету

3 Березня 2010
25914
3 Березня 2010
16:49

Колишній агент КДБ купує британську «Незалежну» газету

25914
Що означає ця, на перший погляд, дивна угода? Чи може вона якось позначитися на незалежності престижного британського видання?
Колишній агент КДБ купує британську «Незалежну» газету

Будь-якого дня ще цього тижня може бути підписана угода про купівлю російським медіамагнатом-мільярдером, колишнім агентом КДБ Олександром Лебедєвим британських газет «The Independent» і недільного додатку до неї «The Independent on Sunday». Цікавий факт: обидві газети обійдуться Лебедєву в один фунт стерлінгів - такою є ціна одного друкованого номера. Що означає ця, на перший погляд, дивна угода? Чи може вона якось позначитися на незалежності престижного британського видання?

Кілька днів тому Олександр Лебедєв заявив, що для нього придбання двох британських видань є способам підтримати... «британську демократію».

 

Як іронічно зауважив із цього приводу один західний журналіст, це «відколи представники КДБ почали перейматися демократією, британською - зокрема»? І, мовляв, чи не варто все це сприймати з точністю до навпаки?

 

До речі, навіть попри те, що московська «Новая газета», яка належить Лебедєву, доволі гостро критикує Володимира Путіна і створену ним владну проКДБістську вертикаль, деякі британські парламентарії, зазначає західна преса, мають сумніви щодо незалежності колишнього агента КДБ Лебедєва від російської влади.

 

За купівлею газети - кремлівські гроші?

 

Кореспондент російської редакції Радіо Свобода Наталія Голіцина розповіла нам, що про купівлю Лебедєвим «The Independent» у Великій Британії багато говорять і пишуть.

 

«Звичайно, громадськість стурбована. Втім, вона була стурбована і рік тому, коли Лебедєв купив газету «The Evening Standard» - одну з найпопулярніших у Лондоні. І, до речі, зробив її безкоштовною. Але «Standard» - це вечірня газета, доволі жовтого відтінку, у той час як «The Independent» - одна з чотирьох загальнонаціональних газет, вона є одним із лідерів так званої якісної преси».

 

У пресі, за словами Голіциної, обговорюють минуле Лебедєва. «Він - колишній чекіст, який свого часу під дипломатичним прикриттям займався шпигунством у Великій Британії. Лебедєв навіть зустрівся днями з британським прем'єр-міністром Ґордоном Брауном і запевнив його в любові до Англії і своїй опозиційності до режиму Путіна, пообіцявши не втручатися у редакційні політику газети, якщо її йому продадуть.

 

Однак в Англії скептично оцінюють заяви Лебедєва. Багато коментаторів, експертів підозрюють, що газету купують на кремлівські гроші. Формально це так. Щоб купити газету «The Independent», Лебедєв змушений продати 26 відсотків своїх акцій «Аерофлоту», які купує в нього російська держава. Так що в Британії більше вірять не Лебедєву, а Путіну, який одного разу заявив, що колишніх чекістів не буває. Ну а що стосується підписання угоди, то воно має завершитися цього тижня», - розповіла Наталія Голіцина.

 

Справді, факт продажу впливових британських газет наближається. Цю інформацію виданню «The Wall Street Journal» підтвердило джерело, близьке до компанії «Independent News and Media». А щоб не було неприємних несподіванок, російський бізнесмен і власник видання «London Evening Standard» Лебедєв, повідомила кореспондент Радіо Свобода, звернувся в Управління добросовісної торгівлі. Це щось на зразок антимонопольного відомства, яке має вирішити, чи відповідає громадським інтересам купівля однієї з провідних британських газет російським олігархом.

 

На думку лондонського аналітика Ендерса Дуґласа Маккейба, цей крок свідчить про серйозність намірів магната, а також про те, що переговори справді наближаються до кінця. На його думку, можливість опротестування договору «вельми малоймовірна».

 

Один фунт - лише символічна передоплата

 

А тепер про ціну «The Independent». Один фунт, звісно, - не більше ніж глибока символіка. Бо насправді Лебедєв візьме на себе зобов'язання найближчі п'ять років вкласти у видання мільйони фунтів стерлінгів. У кожному разі, нинішні акціонери видань щорічно втрачають більше 10 мільйонів фунтів, а тираж продаваних за повну ціну примірників скоротився до 92 тисяч. 1989 року наклад складав 400 тисяч. За всю історію свого існування газета так і не змогла досягти стабільного прибутку. Про те, що на газету претендує російський мільярдер, стало відомо в лютому цього року.

 

Сам Лебедєв неохоче говорить, у які способи він має намір підвищити дохідність видань. Очікують, що він знизить ціну «The Independent» і недільного додатку до неї, або взагалі почне розповсюджувати їх безкоштовно, щоб розширити аудиторію і підвищити доходи від реклами.

 

До речі, цей спосіб Лебедєв вже випробував на «Evening Standard».

 

Газета «The Independent» була створена 1986 року. Її вважають одним із найінтелектуальніших періодичних видань на британському ринку.

 

Якщо Лебедєв придбає «The Independent» і недільного додатку до неї, то він стане власником трьох британських видань. У січні минулого року він уже купив газету «The Evening Standard» у групи «Daily mail & General Trust» - також за символічний фунт. Під керівництвом Лебедєва видання змінило формат і назву на «The London Evening Standard». У жовтні газету почали розповсюджувати безкоштовно, при цьому тираж газети виріс майже втроє. Лебедєв зроби ставку на ріст продажу реклами на шпальтах газети.

 

Зиновій Фрис, «Радіо Свобода»

 

Фото - «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Зиновій Фрис, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25914
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду