На Львівщині готуються захищати українську мову

22 Лютого 2010
19108
22 Лютого 2010
12:53

На Львівщині готуються захищати українську мову

19108
Активісти написали новообраному президенту Вікторові Януковичу листа на захист мови
На Львівщині готуються захищати українську мову

Ряд громадських об'єднань та політичних партій Львівщини заявили, що протестуватимуть, якщо влада буде змінювати мовне законодавство. Активісти написали новообраному президенту Вікторові Януковичу листа на захист мови

 

Якщо у Верховній Раді постане питання зміни мовного законодавства, і регіонам таки дозволять самостійно визначати, якою мовою здійснювати навчання чи вести ділову документацію, то ми повеземо до Києва людей, заявила представник ВО «Свободи», доцент кафедри української мови НУ «Львівська політехніка» Ірина Фаріон.

 

У листі до Януковича, під яким активісти збирають підписи, зазначено, що Україна є моноетнічною державою, де українців 77,8 відсотків. Звідси і випливає їх абсолютне право на державність лише однієї мови - української, йдеться у листі. Про готовність підтримати протестні акції вже заявили й інші громадські та політичні об'єднання Львівщини.

 

Коли буде знято «мовне питання»?

 

Політолог Юрій Шведа застерігає від необдуманої мовної політики. На його думку, цю тему владі взагалі не слід зачіпати. «Якщо ми не знімемо цю проблему на державному рівні, то вона може стати основною політичною проблемою і буде бельгійський варіант»,- припускає Шведа. Водночас соціолог Олексій Антипович вважає, що не порушувати мовного питання в Україні неможливо, оскільки політики на цьому спекулюють, витягуючи перед виборами теми, що роз'єднують суспільство. На його думку, «мовне питання» відпаде тоді, коли до влади прийде людина, що не має суттєвої електоральної підтримки лише в окремому регіоні.

 

Галина Стадник, радіо «Німецька хвиля»

 

Ілюстрація - www.sheprajvo.ucoz.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Галина Стадник, «Німецька хвиля»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19108
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду