Дитяча кухня,

17 Лютого 2010
33049
17 Лютого 2010
06:03

Дитяча кухня,

33049
або Дещо про журналістику та відповідальність. ТК отримала лист від заступника голови Дарницької районної у місті Києві адміністрації (+ коментар журналістки СТБ Олександри Мітіної)
Дитяча кухня,

«Детектор медіа» отримала лист від заступника голови Дарницької районної у місті Києві адміністрації Віктора Тарана, в якому він пише, що журналісти програми «Вікна» телеканалу СТБ, знімаючи сюжет  (ВІДЕО) про харчування в дитячому садочку, не розібралися в ситуації. Виявляється, не міська чи районна влада Києва винна у тому, що діти садочку № 113 Дарницького району не доїдають, а керівник закладу, який вчасно не відправив замовлення до районного управління освіти зі списком продуктів, пише автор. Пан Таран стверджує, що журналісти з нього зробили «злого героя». Текст листа наводимо без змін.

 

 

В Україні нині модно говорити про відповідальність. І це справедливо. Ми хочемо відповідального Президента, відповідального уряду, відповідального парламенту і відповідального чиновника на своєму місці.

 

Але чи готові до відповідальності ми самі? Чи готові всі, в тому числі журналісти, відповідати за свої дії, чи усвідомлюють вони рівень власної відповідальності, тиражуючи ту чи іншу інформацію серед мільйонів?.. Це для мене питання.

 

Написати цю замітку змусила ситуація, яка сталася минулого тижня. У четвер ввечері мені несподівано стали телефонувати друзі та знайомі і запитувати, що сталося, чому я не захотів спілкуватися з журналістами. Відверто кажучи, це було повною несподіванкою, адже ніхто з журналістів зі мною і не намагався спілкуватися.

 

З'ясувалося, що того дня на каналі СТБ вийшов сюжет, який називався «Дитяча кухня» журналістки Олександри Мітіної. В ньому йшлося про проблеми в одному із садочків Дарницького району, де виявилися проблеми з харчуванням дітей.

 

Проблему справедливо порушили мами дітей, і декілька днів ми з'ясовували, чому в садочку не було з чого готувати. До мене часто телефонували ці батьки, і я їм чесно сказав, що ми намагаємося з'ясувати, чому так сталося і що у разі, якщо ця проблема дійде до преси, то покарання співробітників цього дитячого закладу буде жорстким. Адже це не секрет, що у в подібних випадках створюються відповідні комісії, які мають з'ясувати причини проблеми та виявити винних.

 

Цю телефонну розмову, як виявилося, таємно записували, аби потім використати в репортажі обривками фраз.

 

Це, напевно, специфічна журналістська «майстерність». Але виникає запитання - а чому було не запитати про ситуацію прямо в мене? Я ще нікому не відмовив у коментарі і не виставив за двері. Та з СТБ до мене ніхто за жодними коментарями не звертався. Складається враження, що сценарій цього «розслідування» написали до  його проведення, і вирішили від цього сценарію не відступати, адже там вже був головний «злий герой».

 

А шкода. Адже, якби у журналіста було бажання розібратися в ситуації, то він мав би з'ясувати, як робиться вся ця «дитяча кухня».

 

Журналісти могли б з'ясувати, що саме керівники садочків мають відправляти замовлення до районного управління освіти зі списком продуктів, яких потребують, та відповідними обґрунтуваннями.

 

І що вони мають слідкувати та повідомляти, якщо поставки не відбуваються. Бо якщо керівництво дитячого закладу цього не робить - це значить, що з постачанням все гаразд і харчі просто десь зникають. Зараз ми з'ясовуємо, що відбувалося останній місяць в тому садочку.

 

Могли б з'ясувати також, що сьогодні всі працюють без державного бюджету, а отже, постачальники привозять продукти на свій страх та ризик. Але привозять, і це головне. І що в таких умовах відсутності бюджету практично неможливо збільшувати постачання харчів, адже невідомо, які кошти там будуть закладені на відповідні статті.

 

Дуже прикро, що глядачі не змогли побачити всю проблему, адже тоді був би шанс її вирішити. Журналісти вирішили піти коротшим шляхом - показати проблему, знайти «злого чиновника», з яким навіть не намагалися спілкуватися і оголосити всім батькам, принаймні, в Дарницькому районі, що їх діти голодують. Навряд чи тут ідеться про бодай якусь відповідальність. Водночас я завжди готовий поспілкуватися з журналістами в будь-який зручний час для того, аби ми спільно висвітлювали це питання й надалі.

 

І наостанок. Так сталося, що традиційно я і моя родина віддаємо перевагу новинам саме СТБ. Але після цієї історії в мене виникає питання, а чи можу я довіряти таким розслідуванням і таким сюжетам, якщо висновки роблять просто так, аби зробити, а не аби знайти правду і реально вирішити проблем?

 

Я звернувся до шеф-редактора новин СТБ Олексія Мустафіна з проханням з'ясувати, наскільки дії журналістів відповідають етичним засадам та принципам журналістики. І сподіваюся на відповідь. Хоча б тому, що хочу і далі без сумнівів дивитися цей канал.

 

Віктор Таран, заступник голови Дарницької районної у місті Києві адміністрації

 

P.S.

 

Автор сюжету Олександра Мітіна, коментуючи ситуацію ТК, пояснила, що вона передовсім направила інформаційний запит до управління освіти м. Києва:

 

«Управління не захотіло, щоб нам прокоментував ситуацію хтось відповідальний саме з Дарницької районної влади, натомість пропонувало нам Голосіївський район, де з харчуванням у садочках все гаразд. Потім зателефонувала секретарка Тарана і казала, мовляв, вгамуйте журналістів і привозьте їх до Віктора Тарана, він готовий поспілкуватися, очевидно вважаючи, що мій телефон належить комусь з батьків. А коли ми приїхали, то заступника голови в кабінеті не було. І, як виявилося, Таран був на нараді, яка нібито тривала ледь не цілодобово», - сказала Олександра.

 

За словами журналістки, конкретного запиту на ім'я пана Тарана вона справді не писала, але він знав про приїзд журналістів. І, на її думку, просто не захотів з ними спілкуватися, про що вона і зазначила в сюжеті.

 

Журналістка «Вікон» в сюжеті припустила, що проблеми з харчуванням у садочку виникли через те, що мерія не розрахувалася з постачальниками. Після того, як знімальна група почала розслідувати цю проблему, їх перестали пускати до садочка. Натомість допомогли батьки-активісти, які зняли аматорське відео, що було використане в сюжеті. Медсестру дошкільного закладу, яка наважилася розповісти правду, позбавили премії, про що і згадує Віктор Таран в телефонній розмові з одним з батьків. Частину цієї розмови також було використано в сюжеті, який закінчується більш-менш оптимістично: продукти до садка завезли.

 

Фото - www.detmir1.ru

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Віктор Таран, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
33049
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
FUFU
5174 дн. тому
Я-шка, ты видео глянь. Эта тьотя стояла у двери в кабинет тарана. Какой тебе еще синхрон нужен? Кстати, что сегодня было у тарана на ужин?
критик
5175 дн. тому
сюжет був дуже поверхневий. а це неприпустимо у цьому жанрі. адже журналістка претендувала на розслідування. а воно не "пишеться на колінці". найпростіше показати ображених мамів, пару емоційних синхронів - і крапка. проблема справді глибша. вона у невиконанні бюджету, можливо існують факти крадіжки. натомість журналістка пішла найлегшим шляхом.
Я
5175 дн. тому
Я сама журналіст (не СТБ, Слава Богу), проте за фразу "Спілкуватися з журналістами Таран не захотів" не підкріплену його синхроном, де він висловлює своє небажання, мене би розіп*яли на летучці :). Хоча, якщо чесно, такі помилки я собі ніколи не дозволяю.
не СТБ, інший канал
5175 дн. тому
Пан Таран лукавить. Проблема недоїдання в дитячих садочках столиці існує, і на камеру говорять саме батьки, зі слів адміністрацій, представників медблоків, вихователів, ба навіть кухарів- все ок. Багато хто з них розповідають справжні обурливі факти, але відмовляються підтвердити їх публічно, бо бояться звільненння. Пану Тарану ліпше б піклуватись про діточок, а не шукати гандж у журналістській роботі, яку вони виконали з дотриманням усіх стандартів. А новини СТБ дивіться й далі усією родиною, не сумнівайтеся. Вони справді професійні.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду