ІМІ: У кримській пресі замовних матеріалів стало менше

10 Лютого 2010
11362
10 Лютого 2010
11:04

ІМІ: У кримській пресі замовних матеріалів стало менше

11362
ІМІ: У кримській пресі замовних матеріалів стало менше

Найбільшим покупцем інформації без грифу «реклама» стала газета «Крымское время». Загалом у кримських ЗМІ було виявлено 86 матеріалів з ознаками прихованої реклами та 6 матеріалів неналежно марковані. Такі результати моніторингу дотримання журналістських стандартів у кримській пресі, який провела громадська організація «Інформаційний прес- центр», за підтримки Інституту Масової Інформації.

 

 

Моніторились наступні видання: «Крымская правда» , «Крымское время» , «Первая крымская», «События», «Голос Крыма», «Кафа» , «Крымская газета».

 

 

Група експертів у складі викладачів факультету журналістики Таврійського Національного університету ім. В.І. Вернадського Вікторії Кондратської та Ольги Володченко, кореспондентки «Інтерфакс-Україна» Валентини Карайваної визначила, що інформація без грифу «реклама» (або нечітко маркована) була у газетах:

 

«Кафа» - 0

 

«Крымская газета» - 10

 

«Крымская правда» - 8 ( 3- нечітко марковани)

 

«Крымское время» - 28

 

«Первая крымская» - 20

 

«События»» - 18 (2 -нечітко марковани)

 

«Голос Крыма» - 2 (1 -нечітко маркована)

 

 політичної «джинси» без маркування - 64

 

комерційної «джинси» без маркування - 16

 

політичних матеріалів з умовним маркуванням - 3

 

комерційних матеріалів з умовним маркуванням - 3 .

 

Серед замовників реклами лідерують:

 

Політична «джинса»:

 

Ю.Тімошенко - 29 матеріалів

 

Партия «Союз» - 14 матеріалів

 

В.Янукович - 8 матеріалів.

 

В.Литвин - 7 матеріалів.

 

Комерційної реклами більше всіх замовляли продавці БАДів.

 

 

Експерти відзначили:

 

«У цьому місяці 86 матеріалів відносяться до "джинси". Але слід враховувати, що приблизно третина місяця видання взагалі не виходили. Крім того, після першого туру кандидатів у президенти лишилося всього два.

 

Як і раніше є велика кількість антирекламних матеріалів, що представляють негативний образ кандидатів у президенти, що свідчить про те, що політичні штаби кандидатів у президенти вважають такий спосіб подачі інформації досить діючим.

 

Менше стало комерційної реклами - усього 16. Серед замовників комерційної «джинси» лідирують БАДи.

 

За результатами моніторингу за січень, крім газети "Кафа", яку можна назвати зразком дотримання журналістських стандартів, можна відзначити й газету "Голос Криму". У цьому місяці ми відзначили всього лише дві публікації, одна з яких "слабомаркована"».

 

З повним висновком експертів можна ознайомитися тут.

 

Моніторинг здійснюється в рамках проекту «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян» за підтримки громадської організації Internews Network «У-Медіа» .

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11362
Читайте також
31.03.2010 07:00
Андрій Сайчук, ІМІ
33 474
24.03.2010 11:44
Журнал «Старожитності та сучасність»
43 340
14.01.2010 12:40
Інститут масової інформації
22 869
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду