Нацрада зафіксувала, як за кандидата в президенти агітували громадяни інших держав

8 Лютого 2010
23816
8 Лютого 2010
15:19

Нацрада зафіксувала, як за кандидата в президенти агітували громадяни інших держав

23816
Нацрада зафіксувала, як за кандидата в президенти агітували громадяни інших держав

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення побачила, що політична реклама одного з кандидатів на пост містила посилання на висловлювання осіб, які не є громадянами України. На думку регуляторного органу, це може розцінюватися як втручання у внутрішні справи України. Про це йдеться в листі до ЦВК з результатами моніторингу Нацради з 25 січня по 1 лютого 2010 року.

 

«Відповідно до норм чинного законодавства, у рекламі, зокрема, заборонено використовувати зображення державних символів іноземних держав та міжнародних організацій, вміщувати зображення фізичної особи або використовувати її ім'я без згоди цієї особи», - нагадує Нацрада.

 

Ці висловлювання зафіксовані на Першому національному, М1, «Інтері», Новому каналі, ICTV, СТБ, «1+1», 5-му каналі, ТРК «Люкс», «Авторадіо», «Радіо 5 - Ретро ФМ», Українському радіо, «Русское радио - Україна», Кіss FM, «Хіт ФМ», «Нашому радіо».

 

Як відомо, у роликах Юлії Тимошенко йшлося про підтримку її кандидатури лідерами Європейської партії, зокрема Ангелою Меркель, Ніколя Саркозі.

 

Крім цього Національна рада відзначила вже традиційні ознаки порушень:

 

- відсутність ідентифікації матеріалів, які мають ознаки політичної реклами й агітації - в ефірі 6 компаній: «1+1», ТРК «Чорноморська», Тернопільська ОДТРК, ТРК «Радіо-Ера», одеська телекомпанія АТВ, білоцерківська ТРК «Бест»;

 

- ознаки політичної агітації в інформаційних програм - в ефірі 5 компанії: «Інтер», ТРК «Чорноморська», ТРК «Ера» (до новин ранкового блоку передач включено сюжети з ознаками політичної агітації кандидатів), Львівська ОДТРК, тернопільський канал «TV-4».

 

- участь у передвиборній агітації органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб - в ефірі ТРК «Чорноморська».

 

- поширення  протягом останніх 15 днів інформації про результати громадської думки - в ефірі запорізької ТРК «Алекс» і ТРК «Київ».

 

За цей тиждень Нацрада також отримала п'ять звернень від громадян.

 

Громадянин Лазар Григорій Якович поскаржився на телеканал «Інтер», де 16 січня під час трансляції концерту Надії Кадишевої в перерві на рекламу виходив анонс «Великої політики. Ніч виборів». Нацрада констатує, що цей анонс виходив без ознак порушень виборчого законодавства.

 

Народний депутат Валерій Крайній (фракція БЮТ) поскаржився на недотримання норм законодавства телерадіокомпанією «Алекс», яка поширювала політичну агітацію, коли це було заборонено законом.

 

Оргкомітет кампанії «Не підтримую жодного з кандидатів» поскаржився на ігнорування ЗМІ та журналістами пункту в бюлетені «Не підтримую жодного з кандидатів».

 

Ще два звернення - від народного депутата Олександра Буджерака (фракція БЮТ) та громадянина Гуславського Володимира Станіславовича - стосуються спростування недостовірної інформації, поширеної в ефірі ПЦ «Ексклюзив» та  Луганської ОДТРК.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23816
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду